Supplementen

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen (zoals bacteriën en gisten) die in onze darmen leven en onze spijsvertering en immuungezondheid ondersteunen.(1) Het lichaam zit vol met bacteriën, zowel goede als slechte, en het in balans houden van deze bacteriën is de sleutel tot een goede gezondheid.

Te veel slechte bacteriën kunnen ziekte en infectie veroorzaken, terwijl goede bacteriën essentieel zijn om de dagelijkse darmfunctie te ondersteunen. Veel mensen gebruiken probiotica als supplement om de darm gezond te houden en voldoende goede bacteriën te behouden

Spring naar:

Soorten probiotica

Probiotica zijn te vinden in zowel voedingsmiddelen als supplementen. Er zijn verschillende soorten bacteriën en soorten gist die deel uitmaken van de drie primaire probiotica op de markt, dit zijn:

 • Bifidobacterie (bacteriën)
 • Lactobacillus (bacteriën)
 • Saccharomyces boulardii (gist)

Er zijn veel verschillende stammen van deze primaire probiotische soorten. Wanneer je een etiket op probiotische supplementen of voedingsmiddelen bekijkt, zie je vaak namen als “L. acidopholus” of “B. breve” die de soort aangeeft (B voor bifidobactirum, L voor lactobacillus)

Deze probiotica worden vaak aangetroffen in voedingsmiddelen die zijn gefermenteerd en de specifieke bacterie- of giststam kan variëren. Dit artikel vertelt meer over de zeven beste probiotische voedingsmiddelen.

De 7 beste probiotische voedingsmiddelen

Voeding

De 7 beste probiotische voedingsmiddelen

2021-05-16 07:00:48van Liam Agnew

Wat doen probiotica?

Elk type probioticum werkt een beetje anders op basis van zijn chemie. Hier zijn enkele van de verschillende mogelijke manieren waarop ze werken(2):

 • Voorkomen dat ziekteverwekkers (bacteriën en virussen) in de darm leven
 • Voorkomen dat ziekteverwekkers aan de darmwand blijven plakken
 • Een gezonde balans van darmbacteriën creëren
 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Ondersteuning van de darm-/spijsverteringsgezondheid

Deze potentiële voordelen van probiotica hebben geleid tot onderzoek naar het gebruik ervan als een behandeling voor aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom, inflammatoire darmaandoeningen en antibiotica-gerelateerde diarree.(2,3)

Probiotische supplementen

Waarom probiotische supplementen nemen? Veel mensen gebruiken ze om hun darmgezondheid en immuunsysteem te stimuleren. Omdat ons spijsverteringsstelsel ons kan helpen beschermen tegen ziektes, is het belangrijk om een ​​evenwicht te bewaren tussen gezonde bacteriën.

Wanneer je een antibioticum moet nemen voor een bacteriële infectie, heeft het antibioticum vaak ook invloed op gezonde bacteriën (zoals die in je darm). Het gebruik van probiotica om de gezonde bacteriën te ondersteunen en aan te vullen is een populaire reden om probiotica te gebruiken.

Probiotische supplementen zijn niet de enige manier om de darmgezondheid te ondersteunen – er zijn ook veel probiotische voedingsmiddelen beschikbaar. Veel van deze voedingsmiddelen zijn ofwel gefermenteerd (zoals kimchi of zuurkool) en aan andere zijn probiotica toegevoegd tijdens de verwerking. Bekijk hier onze volledige lijst met de beste probiotische voedingsmiddelen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Probiotica zijn een manier om de darmen te ondersteunen – wat de sleutel is tot onze spijsvertering, immuunsysteem en zelfs de darm-hersenverbinding. Probiotica kunnen in verschillende vormen voorkomen. Er is daarbij een groeiende hoeveelheid onderzoek die hun impact ondersteunt om onze gezondheid te verbeteren door ervoor te zorgen dat de goede bacteriën goed blijven functioneren in onze darmen.(1.2)

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Tijdgebonden eten | Wat is het? Hoe doe je het? Wat zijn de voordelen?

Voeding

Tijdgebonden eten | Wat is het? Hoe doe je het? Wat zijn de voordelen?

2022-06-15 11:00:09van Claire Muszalski

Bloedgroep Dieet | Eten voor je bloedgroep

Voeding

Bloedgroep Dieet | Eten voor je bloedgroep

2021-06-23 07:00:15van Liam Agnew

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

Supplementen

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

2021-11-04 07:30:18van Claire Muszalski


 1. Sanders, M. E., Guarner, F., Guerrant, R., Holt, P. R., Quigley, E. M., Sartor, R. B., … & Mayer, E. A. (2013). An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut, 62(5), 787-796. 
 2. Reid, G. (2016). Probiotics: definition, scope and mechanisms of action. Best practice & research Clinical gastroenterology30(1), 17-25. 
 3. Fedorak, R. N. (2010). Probiotics in the management of ulcerative colitis. Gastroenterology & hepatology6(11), 688.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.