Supplementen

Verbeter de gezondheid van de huid met collageen, het mysteriesupplement

Collageen is waarschijnlijk een van de grootste namen in de supplementenwereld, samen met omega-3 en creatine. Maar ondanks deze status is het nog steeds niet geheel duidelijk wat het precies is en doet.

Voedingsdeskundige en voedingsonderzoeker Richie Kirwan staat klaar om de rimpels glad te strijken en ons te vertellen wat de wetenschap zegt – en niet zegt – over collageensupplementen.

 

Wat is het?

Collageen, geloof het of niet, is eigenlijk het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Dit komt omdat het een structureel eiwit is en kan worden gevonden in huid, nagels, weefsel en botten. Maar voordat je te opgewonden raakt, moeten we je erop wijzen dat collageen bijna geen voordelen heeft voor het opbouwen van spieren.

Maar hoe kan een eiwit niet werken om spieren op te bouwen? Welnu, collageen is geen complete eiwitbron, wat betekent dat het niet alle essentiële aminozuren bevat die het menselijk lichaam nodig heeft. In dit geval tryptofaan.

Bovendien is het vrijwel nutteloos bij het stimuleren van spiereiwitsynthese, of MPS voor degenen die het al helemaal weten.. Dit is het proces voor de groei en het herstel van spierweefsel.

Als je op zoek bent naar een product dat daarbij helpt, kun je beter deze proberen…

Ook al speelt het geen rol bij MPS, dat betekent niet dat het nutteloos is. Het is zelfs essentieel en van vitaal belang voor een gezonde huid, weefsels, nagels en botten.

En er is ook slecht nieuws voor veganisten. Collageen is alleen afkomstig van dierlijke bronnen – het wordt gewonnen uit botten en bindweefsel en geformuleerd in supplementen. Er zijn momenteel weinig algemeen beschikbare opties voor veganistisch collageen. Sommige opties proberen het aminozuurprofiel en andere voedingsstoffen te repliceren die nodig worden geacht om collageen te produceren, maar dit heeft niet dezelfde voordelen als het nemen van echt collageen zelf.

Waar wordt collageen voor gebruikt?

Alleen omdat je supplementen je niet direct helpen om spieren op te bouwen, wil dat nog niet zeggen dat je ze moet boycotten.

Er zijn een aantal onderzoeken die aantonen dat collageen nuttig kan zijn voor het verminderen van gewrichtspijn.

Maar waarom precies is een beetje een mysterie – onderzoekers zijn ‘buitengesloten’ door een aantal voordelen die ze nog niet kunnen verklaren.

Er zijn geen redenen bekend waarom collageen zou moeten helpen om waargenomen gewrichtspijn te verminderen of de elasticiteit van de huid te verbeteren en rimpels te verminderen, maar er lijkt een verband te bestaan.

Moet je het gebruiken?

Het hangt af van je doel. Als je spieren wilt opbouwen, dan absoluut niet. Er zijn veel meer nuttige producten die je daarvoor kunt gebruiken.

Maar als je gewrichtspijn hebt of je huid wilt verbeteren, kun je het een paar maanden proberen en kijken of het helpt.

Bericht om mee naar huis te nemen

Collageen is een beetje een mysterie, maar als je denkt dat het voor jou werkt, kan het geen kwaad. Samenvattend: het draagt ​​niet bij aan spiergroei en -herstel, maar het lijkt wel te werken voor de gezondheid van de huid en het verminderen van gewrichtspijn. Het is alleen de reden waarom onderzoekers nog een tijdje achter hun oren krabben – laten we hopen dat ze sterke, gezonde nagels hebben.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Werken collageensupplementen? Wat is het beste type?

Supplementen

Werken collageensupplementen? Wat is het beste type?

2020-05-29 06:00:48van Claire Muszalski

Is veganistisch collageen net zo goed als dierlijk collageen?

Voeding

Is veganistisch collageen net zo goed als dierlijk collageen?

2021-03-09 07:00:36van Claire Muszalski

Wat is plantencollageen?

Supplementen

Wat is plantencollageen?

2022-02-15 07:00:47van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.