Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Werken collageensupplementen? Wat is het beste type?

Werken collageensupplementen? Wat is het beste type?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Collageeneiwit is een supplement met een grote verscheidenheid aan voordelen die anders werken dan bijvoorbeeld wei of soja-eiwit. Omdat collageen in ons lichaam aanwezig is in tanden, huid, botten en kraakbeen, is het een populair supplement voor mensen die de gezondheid van hun huid, bindweefsel en zelfs het spijsverteringssysteem willen verbeteren.

 

Hoe werkt collageen?

Collageen werkt anders dan andere typische eiwitbronnen. Wei-eiwit wordt bijvoorbeeld verteerd en afgebroken tot bouwstenen voor spiergroei en herstel. Collageen werkt ook op deze manier, maar het signaleert het lichaam ook om meer van zichzelf te maken. Door collageen te nemen, wordt het lichaam 'bedrogen' door te denken dat zijn eigen collageenvoorraad afbreekt, waardoor ons lichaam meer collageen produceert.

Collageen bevordert ook de natuurlijke werking van creatine, die de toename van droge spiermassa kan stimuleren en het herstel tussen trainingen kan verbeteren.(2) Dit maakt het een goede aanvulling op je dieet wanneer je spiermassa wilt kweken en trainingsprestaties wilt verbeteren.

 

Bronnen van collageen

Omdat collageen een natuurlijk voorkomend eiwit is, zijn de meeste supplementen afkomstig van dierlijke bronnen, zoals koeien, varkens en vissen. De supplementen kunnen in verschillende vormen voorkomen, maar gehydrolyseerd (of gedeeltelijk afgebroken) collageen lijkt het grootste voordeel te hebben. Je kent gelatine misschien al, een minder verwerkte vorm van collageen die vaak wordt gebruikt bij het koken.

 

Collageen supplementen

Er zijn veel verschillende soorten collageen - typen 1-4 worden meestal opgenomen in supplementen. Deze soorten zijn gericht op structurele voordelen (gevonden in tanden, huid, botten en kraakbeen), demping van gewrichten en de gezondheid van huid, haar en nagels.(2) Naast verschillende soorten collageen zijn er verschillende soorten supplementen op de markt - van eiwitpoeder tot drankjes en topical crèmes.

 

Collageenpoeder / collageeneiwit

Collageeneiwitpoeder is waarschijnlijk de meest gebruikte vorm van collageen op de markt. Het wordt meestal gevonden in de gehydrolyseerde of afgebroken vorm, waardoor het voor het lichaam het gemakkelijkst is om te absorberen.(1) Deze variant toont daarbij het meeste succes in onderzoeksstudies en het mengt gemakkelijk in dranken en kan worden toegevoegd aan je shake na het sporten of los worden geconsumeerd. Onderzoek toont aan dat het de spiergezondheid verbetert, net zoals andere eiwitbronnen.(3)

 

Drankjes

Collageen-shots of -drankjes zijn een andere populaire vorm. Ze hebben het collageen al opgelost in een vloeistof die je gemakkelijk zelf kunt innemen. De voordelen van deze supplementen zijn afhankelijk van de soorten collageen die zijn opgenomen - zoals hierboven vermeld, zijn de soorten 1-4 het meest voordelig. Ze kunnen echter prijzig zijn en vereisen vaak koeling, waardoor ze onderweg moeilijker te gebruiken zijn.

 

Bottenbouillon

Bottenbouillon is een andere populaire manier waarop mensen collageen in hun dieet krijgen. Hoewel dit geen echt supplement is, aangezien dit meer een soep is, bevat het van nature een hoog gehalte aan collageen. Ze zijn daarom de afgelopen jaren populair geworden en zijn te vinden in veel supermarkten. Je kunt het daarbij makkelijk thuis maken.

 

Topical Crème

Topical crèmes die zijn ontworpen om de elasticiteit van de huid te helpen verbeteren en anti-aging effecten hebben, zijn overal verkrijgbaar. De gedachte is dat deze werken door de hoeveelheid collageen in de huid te vergroten waar ze worden aangebracht. Onderzoek toont aan dat consistent gebruik van topical collageenproducten de hydratatie en elasticiteit van de huid in de loop van de tijd kan verhogen.

Collageen supplement Voordelen Overwegingen
Poeder Gemakkelijk toe te voegen aan dranken en voedingsmiddelen, gemakkelijk verteerbaar, richt zich vaak op spiergroei Mogelijk niet geschikt voor veganisten / vegetariërs, let op welke soorten het bevat
Drankjes Gemakkkelijk Kan duur zijn, let op welke soorten collageen zijn inbegrepen
Bottenbouillon Natuurlijke bron van collageen, overal verkrijgbaar, kan thuis worden gemaakt Kan veel zout bevatten, moeilijk om collageenniveaus na te gaan
Topical crème Verhoogt de hydratatie en elasticiteit van de huid Moeilijk om collageengehalte in producten te weten, moet consequent worden gebruikt

 

Wat is de beste manier om collageen te consumeren?

De beste manier om collageen te consumeren is waarschijnlijk in een gehydrolyseerd supplement - of het nu poeder of drank is. De studies die huidvoordeel van topisch collageen lieten zien, lieten ook voordeel zien van orale supplementen.(4) Het gebruik van een collageeneiwitpoeder, wanneer gemaakt van collageentypes 1-4, zal waarschijnlijk de meest voordelen opleveren.

 

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel collageensupplementen algemeen verkrijgbaar en enorm populair zijn, zijn er verschillende vormen en veel gezondheidsclaims die moeilijk te ontrafelen zijn. Zoek voor het beste gebruik naar een gehydrolyseerde vorm van collageen en controleer of de labels de soorten collageen bevatten die je nodig hebt. .

1. Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging, 9, 1747. 

2. Hashim, P., Ridzwan, M. M., Bakar, J., & Hashim, M. D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal, 22(1), 1. 

3. Maughan, R. J., Burke, L. M., Dvorak, J., Larson-Meyer, D. E., Peeling, P., Phillips, S. M., … & Meeusen, R. (2018). IOC consensus statement: dietary supplements and the high-performance athlete. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 28(2), 104-125. 

4. Maia Campos, P. M., Melo, M. O., & Siqueira César, F. C. (2019). Topical application and oral supplementation of peptides in the improvement of skin viscoelasticity and density. Journal of cosmetic dermatology, 18(6), 1693-1699. 

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein