Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Is veganistisch collageen net zo goed als dierlijk collageen?

Is veganistisch collageen net zo goed als dierlijk collageen?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Collageen is een populair supplement dat kleine eiwitten levert die naast andere voordelen de gezondheid van de huid, darmen en gewrichten kunnen ondersteunen. Hoewel vis- of rundercollageen het meest voorkomende type is dat je op de markt zult vinden, zijn er nu ook veganistische collageenopties beschikbaar.

Omdat collageen een eiwit is dat door het lichaam wordt aangemaakt, betekende het stimuleren van je inname vroeger dat je het uit andere dierlijke bronnen moest halen. Maar nu kun je veganistisch collageen gebruiken, geproduceerd door bacteriën en gist, dat dezelfde voordelen kan bieden als dierlijk collageen.

Spring naar:

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat aanwezig is in onze huid, botten, haar, nagels en gewrichten. Ons lichaam maakt collageen zelf aan en het komt veel voor bij dieren zoals vissen en koeien, waardoor ze de natuurlijke bron voor collageensupplementen zijn.

Omdat onze collageenvoorraad na verloop van tijd afneemt, gebruiken mensen collageensupplementen om hun niveaus te verhogen en proberen ze dit onderdeel van het verouderingsproces te vertragen.

Wat doet het?

Collageen is een structureel eiwit dat ons lichaam sterk en duurzaam houdt. Het houdt onze huid elastisch, onze gewrichten beweeglijk en onze botten sterk.

Hoewel het niet in de spieren wordt opgenomen zoals wei of andere eiwitpoeders, kan het ons lichaam een ​​signaal geven om meer collageen aan te maken en op deze manier onze spieren te versterken.(1) Het wordt gebruikt in medische toepassingen om de gezondheid van de huid, gewrichten en ogen te ondersteunen, evenals als een aanvulling voor sportprestaties.

Waar wordt collageen van dieren van gemaakt?

Runder- en zeecollageen is afkomstig van gekookt rundvlees- of visgraten en andere dierlijke bijproducten.

Hoewel de resulterende poeders of vloeibare supplementen vaak smaak- en geurloos zijn, komt de productie van collageen op basis van dieren mogelijk niet overeen met de voorkeuren van degenen die vegetarische diëten volgen - en zeker niet van degenen die een volledig veganistisch dieet volgen.

Hoe wordt veganistisch collageen gemaakt?

Veganistisch collageen wordt in een laboratorium gemaakt - wetenschappers kunnen zowel gisten als bacteriën manipuleren om genen tot expressie te brengen die de bouwstenen van collageeneiwitten maken zonder dierlijke producten te gebruiken.

Ze zijn in staat om de eiwitten te manipuleren om de structuur van menselijk collageen exact na te bootsen.

Wat zijn de voordelen van collageen?

Het nemen van een collageensupplement zorgt ervoor dat het lichaam meer van zijn eigen collageenvoorraad aanmaakt. Wanneer er vrij collageen in ons systeem zit (door het als supplement in te nemen), denkt het lichaam dat zijn eigen voorraad wordt afgebroken - en stimuleert het de natuurlijke productie van collageen.

De mogelijke voordelen van collageen zijn onder meer de gezondheid van de huid (verbeterd vochtgehalte en elasticiteit), gezonde gewrichten, gezonde botten en verbeterde haar- en nagelgroei.(1)

Collageen ondersteunt ook de werking van creatine in onze spieren, wat het herstel tussen trainingen bevordert en de spiergroei ondersteunt.(2)

Is er een verschil tussen veganistisch en dierlijk collageen?

Hoewel dierlijke collagenen doorgaans uit dezelfde consistente bronnen komen, zijn er verschillende soorten bacteriën en gisten die betrokken zijn bij het maken van veganistisch collageen.

Een studie vermeldt dat P. pastoris de bacterie is die de voorkeur heeft voor de productie, hoewel er op dit gebied meer onderzoek nodig is.(3) Je kunt dit controleren op het etiket van het veganistische collageen dat je van plan bent te kopen.

Is veganistisch collageen even goed?

Omdat de resulterende structuur van veganistisch collageen identiek is aan die van menselijk collageen, zou het net zo effectief moeten zijn als andere dierensupplementen. Het blijft bovendien een steeds evoluerende wetenschap en het zal interessant zijn om te volgen naarmate er meer vorderingen worden gemaakt op dit gebied.

Bericht om mee naar huis te nemen

Atleten die een plantaardig dieet volgen, hebben collageensupplementen mogelijk vermeden vanwege hun productiebron, maar nu is er een duurzaam veganistisch alternatief voor collageen afkomstig van vis of koeien.

Hoewel de voordelen en effecten van collageen nog steeds worden bestudeerd, kunnen veganisten nu collageen gebruiken om hun gezondheid en prestaties te verbeteren, net als degenen die traditioneel collageen gebruiken.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

  1.   Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging, 9, 1747. 
  2.   Hashim, P., Ridzwan, M. M., Bakar, J., & Hashim, M. D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal22(1), 1. 
  3. Báez, J., Olsen, D. & Polarek, J.W. Recombinant microbial systems for the production of human collagen andgelatin. Appl Microbiol Biotechnol 69, 245–252 (2005). https://doi.org/10.1007/s00253-005-0180-x 
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein