Supplementen

L-Tyrosine | Voordelen, toepassingen, dosering en bijwerkingen

Je lichaam bestaat uit miljarden bouwstenen die met elkaar samenwerken om je effectief te laten functioneren. Een van die bouwstenen is het aminozuur N-acetyl L-tyrosine. Er zijn een aantal redenen waarom je L-tyrosine zou willen nemen als supplement, maar ook enkele factoren die je van tevoren moet overwegen.

Dus, zou je dit supplement moeten nemen? Laten we het onderzoeken: in dit artikel zullen we uitleggen wat L-tyrosine is, de verschillen tussen N-acetyl L-tyrosine en L-tyrosine, en bespreken we de belangrijkste voordelen van L-tyrosine, evenals het gebruik ervan, mogelijke bijwerkingen en aanbevolen dosering.

Spring naar:

Wat is L-Tyrosine?

L-Tyrosine, of tyrosine, is een van nature voorkomend, niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat je lichaam tyrosine van nature uit voedsel opneemt.

Het is in je lichaam ontwikkeld uit fenylalanine, een ander aminozuur. L-tyrosine speelt een belangrijke rol bij de productie door het lichaam van neurotransmitters (chemicaliën die zenuwimpulsen doorgeven) zoals dopamine en adrenaline, evenals melanine en schildklierhormonen, die onze huid en ons metabolisme beïnvloeden.(1,2)

Tyrosine wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen, waaronder magere eiwitten zoals kip, eieren, vis en volkoren haver, maar ook in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt.

Samenvatting: Tyrosine is een aminozuur dat we via onze voeding binnenkrijgen en dat een rol speelt bij veel lichaamsfuncties.

Wat is het verschil tussen N Acetyl L-Tyrosine en L-Tyrosine?

Tyrosine is er in twee hoofdvormen: N-acetyl-L-tyrosine en L-tyrosine. Het verschil tussen hen is hun biologische beschikbaarheid, wat in wezen betekent hoe gemakkelijk het lichaam het kan gebruiken.

N Acetyl L-Tyrosine is beter oplosbaar in water, maar het heeft een lagere omzettingssnelheid in je lichaam en er is meer van nodig. Daarom is L-tyrosine de meest gebruikte vorm voor suppletie.(2)

Voordelen van L-Tyrosine

1. L-Tyrosine kan je humeur verbeteren

Aangezien L-tyrosine een voorloper is van het ‘goed voelen’ hormoon dopamine, is er gesuggereerd dat L-tyrosine kan helpen bij een slecht humeur.

Bij gezonde personen zijn er aanwijzingen dat tyrosine onder stressvolle omstandigheden, d.w.z. blootstelling aan extreme kou gedurende een aantal uren, kan voorkomen dat de stemming te veel afneemt.(4)

Of deze bevindingen kunnen worden toegepast op het normale dagelijkse leven, is onduidelijk. Als je echter een bijzonder stressvolle periode doormaakt, kan L-tyrosine de uitputting van catecholamines helpen voorkomen, wat op zijn beurt kan helpen voorkomen dat je stemming verslechterd.(1)

Samenvatting: Tyrosine is nauw verbonden met de “feel good”-hormonen, waardoor een goed humeur een potentieel voordeel van tyrosine is.

2. L-Tyrosine kan de inspanningscapaciteit in de hitte vergroten

Het is aangetoond dat een verhoogde beschikbaarheid van dopamine de inspanningstolerantie verhoogt bij hoge temperaturen.

In een onderzoek naar de effecten van tyrosine tijdens het fietsen in hitte van 30 graden, werd vastgesteld dat degenen met het tyrosinesupplement gemiddeld 15% langer konden blijven fietsen.(5) Deze resultaten werden echter slechts in één studie gevonden en de resultaten zijn over het algemeen niet doorslaggevend.(2)

Op basis hiervan kan suppletie met L-tyrosine het overwegen waard zijn tijdens hete zomermaanden, of als je traint / wedstrijden hebt in een warm klimaat – maar verwacht geen wonderbaarlijke prestatieverbeteringen.

Samenvatting: Een potentieel voordeel van tyrosine is het vermogen om beter te presteren tijdens trainingen, ook bij warm weer.

3. L-Tyrosine kan het geheugen en de cognitieve vaardigheden verbeteren tijdens stressvolle situaties

Bij acute stress, zoals temperatuurveranderingen en slaapgebrek, zijn er aanwijzingen dat L-tyrosine een uitputting van antistresscatecholamines zoals dopamine kan voorkomen.(1)

De effecten zijn echter afhankelijk van hoe stressvol de situatie is en of deze stressvol genoeg is om catecholamines uit te putten. Dit kan dus betekenen dat het niet zo effectief is in dagelijkse situaties.

Samenvatting: L-tyrosine kan de gezondheid van de hersenen en stressmanagement ondersteunen.

L-Tyrosine gebruik

L-Tyrosine kan worden gebruikt voor verbeterde alertheid en focus.

Het is bewezen dat het hierbij effectief is door je lichaam te helpen omgaan met het schadelijke effect dat stress op je lichaam kan hebben in extreme, stressvolle omgevingssituaties. Vanwege zijn rol bij de productie van dopamine, is tyrosinesuppletie onderzocht om te zien of het de stemming verbetert.

Zoals eerder opgemerkt, zijn de resultaten gemengd met de verbeteringen die alleen lijken plaats te vinden in stressvolle omstandigheden, zoals blootstelling aan koude temperaturen. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat suppletie met tyrosine bij degenen die gedurende lange tijd op Antarctica woonden, bijdroeg aan het voorkomen van stemmingsvermindering.(7)

Op basis hiervan kan tyrosine het overwegen waard zijn als je merkt dat je humeur tijdens koude wintermaanden afneemt.

Als supplement voor sportprestaties kan L-Tyrosine helpen om het vermogen om te blijven bewegen te verbeteren, zelfs bij extreme hitte.(5) Maar nogmaals, het bewijs is gemengd.

Omdat het een voorloper is van stoffen zoals adrenaline, norepinefrine en dopamine (die de stofwisseling kunnen versnellen), is gesuggereerd dat het kan worden gebruikt om kilo’s kwijt te raken en calorieën te verbranden. Helaas is er zeer beperkt onderzoek om deze bewering te ondersteunen.

Het meest veelbelovende voordeel als het gaat om trainingen, is het potentieel om de focus en alertheid te verbeteren – waardoor je “je hoofd bij het spel kunt houden” en je trainingen met focus en effectiviteit kunt voltooien.

Samenvatting: L-tyrosine wordt vaak opgenomen in pre-workoutsupplementen om te helpen bij focus en concentratie.

Bijwerkingen van L-Tyrosine

Suppletie van tyrosine op de lange termijn lijkt veilig te zijn bij gezonde personen.(1) Voor degenen die aan bepaalde medische aandoeningen lijden, kunnen er echter bijwerkingen zijn.

Het is dus belangrijk om je huisarts te raadplegen voordat je L-Tyrosine gaat gebruiken.

Dosering van L-tyrosine

Het bewijs is momenteel vrij beperkt voor de optimale dosis L-tyrosine met de juiste dosering, afhankelijk van de redenen voor suppletie.

In het onderzoek variëren de gegeven doses van 500 mg tot 12 g per dag.(1) Het is echter onwaarschijnlijk dat doses van meer dan 1 g per dag een groot bijkomend voordeel opleveren, dus als algemene richtlijn zou een supplementdosis tussen 0,5 g en 1 g optimaal zijn voor de meeste mensen.(1)

Bericht om mee naar huis te nemen

L-tyrosine kan worden genomen naast een uitgebalanceerd dieet voor iedereen die zich bezighoudt met een fysiek trainingsplan voor de lange termijn.

Men denkt dat de belangrijkste voordelen van L-tyrosine voor atletische prestaties afkomstig zijn van het feit dat het bijdraagt aan een betere focus en alertheid.

Omdat het een voorloper is van dopamine en een stemmingsregulator, wordt ook aangenomen dat het de stemming kan helpen verbeteren in omgevingen met veel stress – het bewijs hiervoor is echter nog steeds niet overtuigend en het is niet bekend of dit zich vertaalt in het dagelijks leven.

Suppletie kan nuttig zijn voor het helpen met symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis. onthoud dat het altijd belangrijk is om je huisarts te raadplegen voordat je een supplement neemt om er zeker van te zijn dat het een goede optie voor jou is.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

Gaming supplementen | Verbeter je Game Skills

Supplementen

Gaming supplementen | Verbeter je Game Skills

2020-12-09 04:00:19van Claire Muszalski

De voordelen van L-glutamine en wanneer je het zou moeten nemen

Supplementen

De voordelen van L-glutamine en wanneer je het zou moeten nemen

2021-12-01 15:00:06van Claire Muszalski

De voordelen van Eiwitshakes | Meer dan alleen spiermassa

Supplementen

De voordelen van Eiwitshakes | Meer dan alleen spiermassa

2020-11-18 18:00:19van Claire Muszalski


1. Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. “Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands”–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.

2. Hoffer LJ, Sher K, Saboohi F, Bernier P, MacNamara EM, Rinzler D. “N-acetyl-
L-tyrosine as a tyrosine source in adult parenteral nutrition.” JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2003 Nov-Dec;27(6):419-22. doi: 10.1177/0148607103027006419. PMID: 14621123.

3. Gelenberg AJ, Wojcik JD, Falk WE, Baldessarini RJ, Zeisel SH, Schoenfeld D, Mok GS. “Tyrosine for depression: a double-blind trial.” J Affect Disord. 1990 Jun;19(2):125-32. doi: 10.1016/0165-0327(90)90017-3. PMID: 2142699.

4. Banderet LE, Lieberman HR. “Treatment with tyrosine, a neurotransmitter precursor, reduces environmental stress in humans.” Brain Res Bull. 1989 Apr;22(4):759-62. doi: 10.1016/0361-9230(89)90096-8. PMID: 2736402.

5. Tumilty L, Davison G, Beckmann M, Thatcher R. “Oral tyrosine supplementation improves exercise capacity in the heat.” Eur J Appl Physiol. 2011 Dec;111(12):2941-50. doi: 10.1007/s00421-011-1921-4.

6. Bloemendaal M, Froböse MI, Wegman J, et al. “Neuro-Cognitive Effects of Acute Tyrosine Administration on Reactive and Proactive Response Inhibition in Healthy Older Adults.” eNeuro. 2018;5(2):ENEURO.0035-17.2018

7. Palinkas LA, Reedy KR, Smith M, Anghel M, Steel GD, Reeves D, Shurtleff D, Case HS, Van Do N, Reed HL. “Psychoneuroendocrine effects of combined thyroxine and triiodothyronine versus tyrosine during prolonged Antarctic residence.” Int J Circumpolar Health. 2007 Dec;66(5):401-17. PMID:
18274206.

8. DiFrancisco-Donoghue J, Rabin E, Lamberg EM, Werner WG. “Effects of Tyrosine on
Parkinson's Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial.” Mov Disord Clin Pract. 2014;1(4):348-353. Published 2014 Oct 23. doi:10.1002/mdc3.12082Liam Agnew

Liam Agnew

Schrijver en Expert

Liam is een gecertificeerde sport voedingsdeskundige bij de International Society of Sport Nutrition en is ingeschreven in het  Sport and Exercise Nutrition-register van de British Dietetics Association. Hij heeft een Bachelor of Science in Sport and Exercise Science en is afgestudeerd aan het ISSN Diploma in Toegepaste Sport en Exercise Nutrition.

Liam is een ervaren personal trainer die klanten helpt hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken met praktische, op wetenschap gebaseerde oefeningen en voedingsadviezen.

In zijn vrije tijd deed Liam mee aan tal van powerlifting-wedstrijden en geniet hij van heuvelwandelen, voetbal en het uitbreiden van zijn receptenrepertoire in de keuken. Lees hier meer over de ervaring van Liam.