Supplementen

Alfa-Liponzuur | Werking, voordelen, dosering & bijwerkingen

Alfa-liponzuur, ook wel bekend als α-liponzuur (ALA) is hét alfamannetje van de antioxidanten. Ook wel bekend onder de namen Thioctinezuur, 1,2-dithiolaan-3pentaanzuur, of gewoon als “universeel antioxidant”, heeft alfa-liponzuur een bijzondere status in de supplementenwereld.

Met eigenschappen die variëren van gewichtsbeheersing en een effectiever metabolisme tot het bestrijden van vrije radicalen en chelerende (proces van chemische verbinding) metalen(1). In dit artikel wordt dieper ingegaan op Alfa liponzuur. Er zal eerst besproken worden wat Alfa-liponzuur precies. Vervolgens worden 3 belangrijke voordelen van Alfa liponzuur besproken. Tot slot wordt de werking, bijwerking en dosering van ALA besproken. Het artikel wordt afgesloten met een conclusie.

In dit artikel vind je:

alfa liponzuur

Wat is Alfa Liponzuur?

Alfa-liponzuur is een cofactor die het proces van het verwijderen van koolstofatomen uit α-ketozuren helpt versnellen – dit zijn moleculen die betrokken zijn bij de tricarbonzuur (TCA) -cyclus.(2) De TCA-cyclus is een reeks chemische reacties, die uiteindelijk de energie produceert die we nodig hebben om te eten, slapen en ademen – en natuurlijk sporten. Alfa-liponzuur speelt een cruciale rol in de TCA-cyclus en is dus nodig om ons energiek te houden.

Alfa-liponzuur wordt geproduceerd in het lichaam, met name in de mitochondriën (kleine ‘energiefabrieken’ in onze cellen).(3) Het kan ook worden verkregen via het dieet, waarbij vlees, nieren en de lever rijke bronnen van αLA zijn en kleinere hoeveelheden in groenten worden gevonden.(4) Een typisch westers dieet levert vaak niet veel αLA, dus een supplement kan te pas komen.

Of het nu via het dieet, in het lichaam of via een supplement wordt verkregen, αLA wordt snel omgezet in dihydroliponzuur (DHLA), waardoor het meer antioxiderende krachten krijgt.(5) Als antioxidant is een belangrijke functie van DHLA het verminderen of voorkomen van vrije radicalen die celbeschadiging veroorzaken- we zullen hier zo meer in detail op ingaan.

Laten we nu eens kijken naar een eigenschap die deze “universele antioxidant” onderscheidt van de rest – alfa-liponzuur is zowel in vet (vet) als in water oplosbaar. Dit klinkt misschien niet als een groot probleem, maar in tegenstelling tot andere antioxidanten – zoals vitamine E, die alleen in vet oplosbaar is – maakt deze eigenschap het mogelijk dat αLA naar verschillende weefsels over het hele lichaam wordt getransporteerd.(3) Primair kiest het ervoor zich op te hopen in de lever, hart en skeletspier waar het vervolgens wordt afgebroken en een rol kan spelen bij de productie van energie.

Samenvatting: Alfa-liponzuur is een krachtig antioxidant dat door ons eigen lichaam kan worden aangemaakt. Alfa-liponzuur speelt belangrijke rollen in het menselijk lichaam en helpt ons aan energie.

Wat zijn de voordelen van alfa-liponzuur?

1. Vermindert oxidatieve schade

Zoals we hebben vermeld, bezit alfa-liponzuur antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het de schade kan verminderen die wordt veroorzaakt door reactieve zuurstofspecies (ROS) en reactieve stikstofspecies (RNS). ROS en RNS zijn vrije radicalen die worden geproduceerd door respectievelijk het metabolisme van zuurstof- en stikstofspecies. Onder normale fysiologische omstandigheden zijn ze in balans met antioxidantverbindingen, die hun potentieel schadelijke acties onder controle houden.(7)

Als het evenwicht echter wordt getipt – door grotere productie van vrije radicalen of een gebrek aan antioxidanten – worden ROS en NOS iets om je zorgen over te maken. Het schadelijke gedrag richt zich op eiwitten, vetmoleculen en genen – uiteindelijk kan dit het verouderingsproces verergeren.(7)

Het goede nieuws is dat αLA en DHLA vrije radicalen kunnen ‘opruimen’ – hydroxylradicalen, hypochloorzuur en peroxylradicalen om er een paar te noemen. Dit herstelt de balans en verlicht oxidatieve stress.(7)

Eén laboratoriumstudie testte hoe goed alfa-liponzuur kan zijn. Menselijke perifere bloedlymfocyten (een type witte bloedcel) werden vooraf geïncubeerd met aLA en vervolgens blootgesteld aan waterstofperoxide. Behandeling met αLA verminderde oxidatieve stress door zowel lipideperoxidatie als celdood te verminderen.(8)

Door ervoor te zorgen dat je voldoende αLA consumeert, kun je het antioxidant-vrije-radicaalevenwicht in je voordeel houden en cellulaire schade voorkomen.

Samenvatting: door de antioxiderende eigenschappen van alfa-liponzuur kan oxidatieve schade worden voorkomen.

2. In staat om metaaltoxiciteit in het lichaam te voorkomen

Hoewel het menselijk lichaam kleine hoeveelheden verschillende metalen bevat, waaronder ijzer, zink en magnesium, kunnen grotere hoeveelheden giftig zijn. De vraag blijft dus: hoe kunnen we metaaltoxiciteit voorkomen?

Wat als we je vertelden dat onze nieuwe vriend αlfa-liponzuur niet alleen vrije radicalen kan opruimen, maar ook overtollige metalen – bekend als metaalchelatie. Hoe werkt dit, vraag je je af? Welnu, ALA vormt een chemische binding met het metaal in kwestie, waardoor het uit het lichaam kan worden uitgescheiden in de urine.(11)

Laten we bijvoorbeeld ijzer nemen. Eerder dit jaar nam een ​​studie enkele menselijke stamcellen en behandelde ze met ijzer (II) ammoniumcitraat (om ijzertoxiciteit te veroorzaken). Sommige van deze monsters werden ook behandeld met αLA, waardoor hun chelerende magie snel werkte.

Latere analyse onthulde hoge ijzeraccumulatie, ROS-productie, mitochondriale schade en darmletsel – gelukkig werden al deze gevolgen verminderd met ALA-behandeling.(12)

Het lijkt de moeite waard om een ​​dagelijks supplement met ALA te nemen om je lichaamsmetalen in de juiste concentraties te houden, metaaltoxiciteit te voorkomen en de algehele gezondheid en balans te optimaliseren.

Samenvatting: Alfa liponzuur kan metaaltoxiciteit in het lichaam voorkomen door het scheiden van metaal uit onze urine.

3. Verhoogt de opname van bloedglucose

αLA kan een verdere rol spelen bij het beheer van bloedglucosewaarden. Onderzoek suggereert dat αLA de opname van glucose in insulineresistente spierweefsels kan verhogen. Het kan dus helpen bij de controle van de bloedsuikerspiegel.(13)

Insulineresistentie resulteert in onvoldoende glucose-opname, wat wordt overgecompenseerd door de afgifte van meer insuline – wat leidt tot hyperinsulinemie (wanneer er teveel insuline in het bloed is). Dit kan verdere gezondheidscomplicaties veroorzaken, dus het is belangrijk om de glucose- en insulineniveaus onder controle te houden.(14)

Na een maaltijd stijgt de bloedglucoseconcentratie en komt er insuline vrij uit de alvleesklier om de glucose naar cellen te transporteren. Insuline doet dit door de beweging van GLUT 4 (een glucosetransporteur) vanuit de cel naar het celmembraan te activeren, waardoor glucose de cel kan binnendringen – in wezen zoals een deur openhouden.(15)

Soms is er echter teveel glucose voor de GLUT 4 om te beheren, waardoor hoge niveaus in het bloed circuleren – bekend als hyperglykemie.

αLA kan een vergelijkbare rol spelen als insuline en een snelle beweging van de GLUT 4-transporters naar het celmembraan veroorzaken, waardoor een grotere opname van glucose in de cellen en een betere controle van de bloedglucosewaarden mogelijk zijn.(16)

Over het algemeen heeft alfa-liponzuur zijn positie behouden als het gaat om het reguleren van bloedglucose – en tevens het verminderen van bijbehorende gezondheidscomplicaties in het proces.

Samenvatting: alfa-liponzuur kan de opname van bloedglucose verhogen door de beweging van een glucosetransporteur in ons lichaam te activeren.

Bijwerkingen & dosering

Er is momenteel geen veilig vastgesteld maximum niveau voor alfa-liponzuur, maar dat betekent niet dat het consumeren van grote hoeveelheden geen schade kan veroorzaken. Eén studie rapporteerde geen bijwerkingen met een dosis van 2400 mg per dag, hoewel de bijwerkingen waarschijnlijk individueel zijn, dus houd het zelf goed in de gaten en stop met het innemen van αlfa-liponzuur als je er last van krijgt.(18)

We raden een dagelijkse dosis van 600-1800 mg aan voor optimale gezondheidsvoordelen, hoewel lagere hoeveelheden nog steeds effectief kunnen zijn.

Bericht om mee naar huis te nemen

Alfa-liponzuur heeft zeker onze aandacht getrokken als een gezondheidsbevorderend supplement. Het vermogen om de insulineresistentie te verminderen, betekent dat het zelfs het proberen waard is voor gewichtsbeheersing. En zijn antioxiderende en metaalbestrijdende krachten kunnen je het hele jaar door in topconditie houden.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

De 4 beste supplementen voor je gewrichten

Supplementen

De 4 beste supplementen voor je gewrichten

2021-12-27 11:00:01van Louise Bula

De beste tijd om creatine te nemen | Voor of na het sporten?

Supplementen

De beste tijd om creatine te nemen | Voor of na het sporten?

2021-12-22 10:00:57van Claire Muszalski

Wat is Spirulina? Gezondheidsvoordelen en bijwerkingen

Supplementen

Wat is Spirulina? Gezondheidsvoordelen en bijwerkingen

2021-12-14 12:00:10van Claire Muszalski


1Packer, L., Witt, E.H., Tritschler, H.J. (1995). Alpha-lipoic acid as a biological antioxidantFree Radical Biology and Medicine, 19(2), pp. 227-250. doi:10.1016/0891-5849(95)00017-R

2Reed, L.J. (1974) Multienzyme complexesAccounts of Chemical Research, 7(2), pp. 40-46. doi:10.1021/ar50074a002

3Shay, K.P., Moreaua, R.F., Smith, E.J., et al. (2009). Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: Molecular mechanisms and therapeutic potentialBiochimica et Biophysica Acta, 1790(10), pp. 1149-1160. doi:10.1016/j.bbagen.2009.07.026

4Wollin, S.D., Jones, P.J.H. (2003). α-Lipoic Acid and Cardiovascular DiseaseThe Journal of Nutrition, 133(11), pp. 3327-3330. doi:10.1093/jn/133.11.3327

5Jones, W., Lia, X., Qua, Z., et al. (2002). Uptake, recycling, and antioxidant actions of α-lipoic acid in endothelial cellsFree Radical Biology and Medicine, 33(1), pp. 83-93. doi:10.1016/S0891-5849(02)00862-6

6Schupke, H., Hempel, R., Peter, G., et al. (2001). New Metabolic Pathways of α-Lipoic AcidDrug Metabolism and Disposition, 29(6), pp. 855-862.

7Tibullo, D., Volti, G.L., Giallongo, C., et al. (2017). Biochemical and clinical relevance of alpha lipoic acid: antioxidant and anti-inflammatory activity, molecular pathways and therapeutic potentialInflammation Research, 66(11), pp. 947-959. doi:10.1007/s00011-017-1079-6

8Rahimifard, M., Navaei-Nigjeh, M., Baeeri, M., et al. (2015). Multiple protective mechanisms of alpha-lipoic acid in oxidation, apoptosis and inflammation against hydrogen peroxide induced toxicity in human lymphocytesMolecular and Cellular Biochemistry, 403(1), pp. 179-186. doi:10.1007/s11010-015-2348-8

9Petronilho, F., Florentino, D., Danielski, L.G., et al. (2016). Alpha-Lipoic Acid Attenuates Oxidative Damage in Organs After SepsisInflammation 39(1), pp. 357-365. doi:10.1007/s10753-015-0256-4

10Bernhoft, R.A. (2012) Mercury Toxicity and Treatment: A Review of the LiteratureJournal of Environmental and Public Health. doi:10.1155/2012/460508

11Sears, M.E. (2013). Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification–a reviewThe Scientific World Journal. doi:10.1155/2013/219840

12Camiolo, G., Tibullo, D., Giallongo, C., et al. (2019). α-Lipoic Acid Reduces Iron-induced Toxicity and Oxidative Stress in a Model of Iron OverloadInternational Journal of Molecular Sciences, 20(3), pp. 609. doi.org/10.3390/ijms20030609

13Streeper, R.S., Henriksen, E.J., Jacob, S., et al. (1997). Differential effects of lipoic acid stereoisomers on glucose metabolism in insulin-resistant skeletal muscleThe American Journal of Physiology, 273(1), pp. 185-191. doi:10.1152/ajpendo.1997.273.1.E185

14Petersen, M.C., Shulman, G.I. (2018). Mechanisms of Insulin Action and Insulin ResistancePhysiological Reviews, 98(4), pp. 2133-2223. doi:10.1152/physrev.00063.2017

15Furtado, L.M., Somwar, R., Sweeney, G., et al. (2002). Activation of the glucose transporter GLUT4 by insulinBiochemistry and Cell Biology, 80(5), pp. 569-578. doi:10.1139/o02-156

16Konrad, D., Somwar, R., Sweeney, G., et al. (2001). The antihyperglycemic drug alpha-lipoic acid stimulates glucose uptake via both GLUT4 translocation and GLUT4 activation: potential role of p38 mitogen-activated protein kinase in GLUT4 activationDiabetes, 50(6), pp. 1464-1471. doi:10.2337/diabetes.50.6.1464

17Yadav, V., Marracci, G., Lovera, J., et al. (2005). Lipoic acid in multiple sclerosis: a pilot studyMultiple Sclerosis Journal, 11(2). doi:10.1191/1352458505ms1143oaAlice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici