Supplementen

Heb je een tekort aan vitamine K? | Voordelen & Voedselbronnen

Vitamine K wordt niet zo vaak besproken als andere bekende vitaminen zoals Vitamine B, C, D enz. Toch is vitamine K enorm belangrijk voor onze gezondheid. In dit artikel wordt ingegaan op wat vitamine K precies is welke voordelen deze vitamine voor onze gezondheid heeft. Daarnaast wordt het verband tussen vitamine K en vitamine D besproken. Vervolgens wordt ingegaan op een aantal voedingsbronnen met vitamine K en wat de symptomen van een vitamine K tekort zijn. Tot slot worden enkele vitamine K supplementen besproken.

Spring naar:

Vitamine K voordelen

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine, bekend vanwege haar essentiële rol bij de vorming van bloedstollingseiwitten. Daarnaast speelt ze ook een belangrijke rol als het gaat om andere lichaamsfuncties zoals het bouwen en repareren van sterke botten.

Er zijn 3 verschillende types vitamine K:

1)Vitamine K1

Ook wel bekend als phylloquinone. Het kan op natuurlijke wijze in planten worden gevonden, zoals groene bladgroenten. Vitamine K1 gaat rechtstreeks naar de lever waar het wordt afgebroken en helpt ervoor te zorgen dat je bloedstolsels normaal en effectief blijven.

2) Vitamine K2

Ook bekend als menachinon. Deze vorm van vitamine K wordt gesynthetiseerd door bacteriën langs het maagdarmkanaal. Vitamine K2 gaat rechtstreeks naar de vaatwanden en andere weefsels rond de lever zoals botten om te zorgen dat ze normaal functioneren.

3) Vitamine K3

Dit is ook wel bekend als menadion. Een synthetische vorm van vitamine K3 en kunnen toxisch zijn als ze in te grote dosis worden genomen. Als het gaat om supplementatie, is vitamine K2 aanbevolen door de meeste. Dit is omdat het natuurlijk is en gesynthetiseerd wordt ons lichaam.

 

Voordelen van Vitamine K

Anders dan de meest bekende voordelen die vitamine K biedt zoals effectieve bloedstolling zijn er vele andere belangrijke voordelen die het gebruik ervan kan bieden.

Vitamine K Helpt bij afvallen

Omdat vitamine K de insuline gevoeligheid verbetert kan het een rol spelen in het gewichtsverlies. Dit komt door het feit dat insuline een krachtig hormoon is dat signalen geeft dat vet laat opslaan. Als je gevoeliger begint te worden dan wordt minder geproduceerd en daarom sla je minder vet op.

Vitamine K Bevordert een gezonde spijsvertering en het immuunsysteem

Studies hebben ook aangetoond dat de aanvulling van vitamine K een rol kan spelen bij het stimuleren van het immuunsysteem, evenals het spijsverteringsstelsel.

Vitamine K en vitamine D

Volgens Healthline werken vitamine D en vitamine K ‘als een team’ om het algemene welzijn te ondersteunen

Naast het ondersteunen van de immuunfunctie en bijdragen aan de celfunctie houdt vitamine D het calciumgehalte in ons bloed op peil. Vitamine K reguleert het calcium in het lichaam, zodat het onze botten bereikt en zich niet ophoopt in zachte weefsels.

Ons lichaam kan vitamine D van de zon maken, maar in de wintermaanden kunnen onze niveaus dalen en kunnen supplementen helpen.

Lees hier meer over vitamine D:

Vitamine D | Wat is het? Voordelen, bronnen en de symptomen bij een tekort

Voeding

Vitamine D | Wat is het? Voordelen, bronnen en de symptomen bij een tekort

2022-01-13 09:00:09van Claire Muszalski

Voedingsbronnen met Vitamine K

Als het gaat om het verkrijgen van Vitamine K via onze voeding zijn er veel verschillende gerechten die we kunnen eten om onze inname te verhogen. De meest voorkomende daarvan zijn groene bladgroenten, zoals eerder vermeld.

Groene bladgroenten

Een aantal van de meest aanbevolen zijn:

 • Broccoli
 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Groene thee
 • Asperges
 • Komkommers
 • Donker groene sla

Dit komt door het feit dat chlorofyl, een pigment in fotosynthetische planten wat licht absorbeert de plant voorziet met Vitamine K. Planten met een hogere concentratie chlorofyl zijn over het algemeen groener van kleur en vaak zelfs donkergroen. Dit is een goede indicatie voor het uitzoeken van de juiste groenten.

Er is gerapporteerd dat het bevriezen van groenten en andere voedingsmiddelen die Vitamine K bevatten dit kan zelfs vernietigen (Vitamine K) en wordt dus niet aanbevolen. Echter, het bereiden van voedsel lijkt niet van invloed op de Vitamine K in groenten te zijn dus je kunt dit koken zoals je wilt.

Er is een overvloed van fruit en groenten die Vitamine K bevatten, waaronder:

 • Avocado
 • Sojabonen
 • Bessen zoals veenbessen, frambozen, bosbessen en andere vruchten bijv. peren en pruimen.

Symptomen bij een tekort

Vitamine K-deficiëntie (tekort) is zeldzaam, maar er zijn een aantal tekenen dat je inderdaad een tekort kan hebben.

 • Overmatig bloeden
 • Zware menstruatie
 • Urine met bloed
 • Gemakkelijk blauwe plekken
 • Vloeistof lekt uit neus of tandvlees
 • Bloeden uit maag-darmkanaal

Je kunt ook een hoger risico van Vitamine K-tekort hebben wanneer je onder een van deze categorieën valt:

 • Zware alcohol drinker
 • Ondervoeding
 • Lijdt aan een ziekte die van invloed is op de absorptie tijdens de spijsvertering

Als je het gevoel hebt dat je Vitamine K-tekort hebt dan contacteer je best je huisarts voordat u enige vorm van supplement probeert om een juiste diagnose te krijgen.

Vitamine K supplementen

Vitamine K wordt meestal opgenomen in de vorm van multivitaminen. Deze zijn op grote schaal beschikbaar en kunnen in het algemeen of op basis van geslacht worden gekocht, zoals onze Alpha Men en Active Women multivitaminen.

Deze worden aanbevolen als gevolg van de overvloed aan andere vitaminen die ze bevatten, die andere voordelen voor de gezondheid hebben en samenwerken met Vitamine K. Je kunt hier meer over andere vitamines lezen.

Conclusie

Hoewel Vitamine K een beetje “de vergeten vitamine” is, heeft het vele voordelen die helpen om je lichaam goed en efficiënt te laten werken. Omdat het kan worden gekocht in de vorm van multivitaminen hoef je je niet te specifiek zorgen te maken over vitamine K, omdat je voldoende hoeveelheden binnen zal krijgen via de multivitaminen en je dieet, zolang je ervoor blijft zorgen dat je voldoende groene groenten eet.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

5 voedingsmiddelen met veel vitamine D

Supplementen

5 voedingsmiddelen met veel vitamine D

2022-01-26 07:00:36van Jamie Wright

De beste vitamines voor de winter

Voeding

De beste vitamines voor de winter

2022-01-03 07:00:29van Myprotein

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

Supplementen

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

2021-11-04 07:30:18van Claire Muszalski


 1. A, 2013 (1997) Vitamin K. Available at: http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-k (Accessed: 28 March 2016).
 2. Kurtis, F. (2011) Vitamin K – scientific review on usage, dosage, side effects. Available at: https://examine.com/supplements/vitamin-k/ (Accessed: 28 March 2016).
 3. Sharon (2015) Vitamin K deficiency, foods & health benefits!. Available at: http://draxe.com/vitamin-k-deficiency/ (Accessed: 28 March 2016).
 4.  The surprising longevity benefits of vitamin K (2016) Available at: http://www.lifeextension.com/magazine/2014/9/the-surprising-longevity-benefits-of-vitamin-k/page-01 (Accessed: 28 March 2016).
 5. Yoshida, T., Miyazawa, K., Kasuga, I., Yokoyama, T., Minemura, K., Ustumi, K., Aoshima, M. and Ohyashiki, K. (2003) ‘Apoptosis induction of vitamin K2 in lung carcinoma cell lines: The possibility of vitamin K2 therapy for lung cancer’, International journal of oncology., 23(3), pp. 627–32.
 6.  Lamson, D. and Plaza, S. (2003) ‘The anticancer effects of vitamin K’, Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic., 8(3), pp. 303–18.
 7.  LE Magazine, march 2004 – all about supplements: Vitamin K (2004) Available at: http://www.lifeextension.com/magazine/2004/3/aas/Page-01 (Accessed: 28 March 2016).
 8.  Vitamin K deficiency: Background, physiology, complications and prognosis (2015) Available at: http://emedicine.medscape.com/article/126354-overview (Accessed: 28 March 2016).

 Jennifer Blow

Jennifer Blow

Schrijver en Expert

Jennifer Blow is onze geregistreerde diëtist. Registered Associate Nutritionist - het Britse register van bekwame en gekwalificeerde voedingsprofessionals. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutritional Science en een Master of Science in Research in Nutrition en is nu gespecialiseerd in het gebruik van sportsupplementen voor gezondheid en fitness, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek.

Jennifer is geciteerd en genoemd als voedingsdeskundige in grote online publicaties, waaronder Vogue, Elle en Grazia. Dit door haar expertise in voedingswetenschap voor bewegen en gezond leven.

Haar ervaring strekt zich uit van het werken met de NHS (National Health Service) op voedingsinterventieproeven, tot specifiek wetenschappelijk onderzoek naar omega-3 vetzuursupplementen en ook het effect van fastfood op gezondheid, dat ze heeft gepresenteerd op de jaarlijkse Nutrition Society Conferentie. Jennifer is betrokken bij vele professionele ontwikkelingsevenementen om ervoor te zorgen dat haar kennis op het hoogste niveau blijft. Lees hier meer over Jennifer's ervaring.

In haar vrije tijd houdt Jennifer van wandelen en fietsen in de heuvels. In haar artikelen zul je zien dat ze ervan houdt om gezond eten aan te moedigen. Dat betekent echter zeker niet dat je een leven lang honger zult hebben.