Met zoveel beschikbare eiwitproducten – whey, caseïne, EAA’s, BCAA’s – kan het je absoluut vergeven worden dat je een beetje in de war raakt. Dus laten we voor eens en altijd duidelijkheid creëeren!
Myprotein productontwikkelaar en voedingsdeskundige (BSc) Katie Brown is terug voor een nieuw overzicht van de voedingsfeiten, zodat je goed geïnformeerd blijft en de juiste keuzes voor jou kunt maken. Vandaag duiken we in EAA’s. Waar zijn ze voor en zijn ze beter dan wei-eiwit?
Wat zijn EAA’s?
Nog een ander acroniem, hè? Gelukkig is deze vrij eenvoudig. EAA staat voor essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Eenvoudig.
Maar hier schoppen we het een niveau omhoog.
Aminozuren zijn ketens van verbindingen gemaakt van koolstof, stikstof, waterstof en zuurstof. Deze kleinere ketens komen samen om een groter eiwitmolecuul te vormen.
Om het eiwit dat we eten te verteren, moet ons lichaam het eiwit afbreken in individuele aminozuren. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om spieren te ondersteunen tijdens de training en te helpen bij het creëren van nieuwe spiermassa. Dat is wat we graag horen.
In totaal zijn er negen essentiële aminozuren, ook wel bekend als “onmisbare aminozuren”. Ze staan bekend als “essentieel” of “onmisbaar” omdat ons lichaam ze niet kan maken, dus we moeten ze uit voedsel halen. Gevogelte, vlees en eieren zitten boordevol essentiële aminozuren en kunnen je helpen je dagelijkse macrodoelen te bereiken.
Maar dit zijn niet voor iedereen levensvatbare eiwitbronnen – veganisten kunnen moeite hebben om al hun aminozuren op een plantaardig dieet te krijgen en dat is waar onze veganistische EAA’s van pas komen.
En EAA-supplementen zijn niet alleen voor veganisten. Nu de prijs van alles schijnbaar stijgt, is het verhogen van je vlees en eieren inname misschien niet een weg die je bereid bent te wandelen. En we zijn het met je eens. EAA’s zijn een kosteneffectieve en tijdbesparende manier om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, vooral als je een eiwitrijk doel moet bereiken.