Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

5 supplementen voor het versterken van je immuunsysteem

5 supplementen voor het versterken van je immuunsysteem
Claire Muszalski
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Welke supplementen kunnen je immuunsysteem helpen versterken?

Ondersteuning van je immuunsysteem kan het verschil maken als het gaat om het volhouden van je dagelijkse activiteiten - van een productieve dag op het werk tot een succesvolle sessie in de sportschool.

Het is de eerste en laatste verdedigingslinie tegen ziekten en aandoeningen, in het algemeen geldt dan ook dat hoe sterker je immuunsysteem is, hoe gezonder je bent als individu. Maar je immuunsysteem heeft regelmatig te maken met diverse externe factoren.

Het immuunsysteem kan worden aangevallen door ziekte, gifstoffen en luchtverontreiniging, ongezond voedsel, stress, bacteriën, veroudering en in sommige gevallen zelfs door overbelasting. Dat kan hard aankomen als je niet goed voor jezelf zorgt.

Jezelf van binnenuit gezond houden is een gemakkelijke manier om op het goede spoor te blijven met de doelen die je nastreeft.

Daarom denken we dat het versterken van je immuunsysteem minstens zo belangrijk is voor je trainingsroutine als het bouwen van die grote biceps.

Hier zijn vijf eenvoudige manieren waarop je je immuunsysteem versterkt.

1. Visolie-supplementen

Visoliesupplementen, zoals levertraan, staan ​​bekend om hun gezondheidseigenschappen, vooral op het gebied van immuniteit. Visoliesupplementen bevatten verbindingen waarvan is aangetoond dat ze het menselijke immuunsysteem ondersteunen door ontstekingen te verminderen, wat helpt bij het afweren van de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Bovendien zijn ze een handig en kosteneffectief alternatief als je moeite hebt om genoeg vette vis te eten.

2. Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, beter bekend als de 'zonnevitamine' vanwege het vermogen van het menselijk lichaam om het op natuurlijke wijze te synthetiseren bij blootstelling aan UV-stralen van de zon.

Studies hebben gesuggereerd dat hogere dan gemiddelde hoeveelheden vitamine D in het bloed de waarschijnlijkheid van een persoon om ziek te worden aanzienlijk kunnen verminderen.(1)

Vitamine D helpt niet alleen het immuunsysteem te ondersteunen - het ondersteunt ook de opname van calcium, wat op zijn beurt de gezondheid en kracht van de botten kan bevorderen.

3. Probiotica

Probiotica worden weleens 'vriendelijke bacteriën' genoemd die in het spijsverteringskanaal van de mens leven, voornamelijk in de darmen. Binnen je spijsverteringskanaal zijn er letterlijk miljoenen en miljoenen verschillende bacteriën; sommige goed en sommige slecht.

Goede bacteriën, zoals Acidophilus, blijken een vitale rol te spelen in de gezondheid en de kracht van het immuunsysteem, omdat ze kunnen helpen bij de productie van T-cellen, cellen die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van schadelijke bacteriën, toxines en vrije radicalen.(3)

Maar liefst 70% van het immuunsysteem wordt daadwerkelijk via de darmen geregeld, dus het is een belangrijke plaats om te beginnen.

4. Vitamine C

Vitamine C is misschien wel de meest indrukwekkende vitamine als het gaat om het stimuleren van het immuunsysteem, wat misschien de reden is waarom artsen adviseren om de vitamine C-consumptie tijdens koude en griepseizoenen te verhogen.

Vitamine C staat bekend als een supplement voor het versterken van het immuunsysteem, vanwege de antioxiderende eigenschappen die het lichaam helpen om vrije radicalen te verwijderen. Bovendien kan het van binnenuit aan giftige stoffen binden, waardoor ze de natuurlijke interne processen van het lichaam niet kunnen verstoren

Het is ook een geweldige vitamine om te nemen rondom je trainingen, omdat het helpt om je natuurlijke afweer te ondersteunen na een zware training.(5)

5. Multivitaminen

Er is een reden dat ze essentiële vitamines worden genoemd - elke vitamine heeft een hele reeks belangrijke gezondheidsvoordelen die je helpen je op je best te voelen. Het dagelijks innemen van een multivitamine tablet is een leuke en eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je alles binnen krijgt wat je nodig hebt.

Ons premium multivitaminecomplex THE Multi ™ bevat een complete A-Z-mix van essentiële vitamines en mineralen, ideaal voor het ondersteunen van de gezondheid. Met een hogere biologische beschikbaarheid dan standaard multivitamineformules, zijn deze capsules ontworpen om je de optimale levering van belangrijke voedingsstoffen te geven.

Ze bevatten een krachtige mix van de B-vitamines, vitamine D en zink, die allemaal een rol spelen bij het ondersteunen van het immuunsysteem - evenals vitamine C die vooral helpt tijdens en na intensieve training.(5,6)

Bovendien bevatten ze ijzer en magnesium, wat je kan helpen om vermoeidheid te bestrijden. (7)

  1. Bartley, J. (2010). Vitamin D: emerging roles in infection and immunityExpert Review of Anti-infective Therapy8(12), 1359-1369.
  2. Sunyecz, J. A. (2008). The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosisTherapeutics and clinical risk management4(4), 827.
  3. Perdigon, G., De Macias, M. E., Alvarez, S., Oliver, G., & de Ruiz Holgado, A. P. (1988). Systemic augmentation of the immune response in mice by feeding fermented milks with Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilusImmunology63(1), 17.
  4. Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune functionNutrients9(11), 1211.
  5. Vitamin C contributes to the maintenance of normal function of immune system during and after intense physical exercise.
  6. Vitamin B6, vitamin B12, biotin, vitamin D, and zinc all contributes to the normal function of the immune system.
  7. Iron and magnesium contribute to the reduction of tiredness and fatigue.
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein