Mentale kracht

7 manieren om je winterdip te verslaan

Met kortere, donkere, koudere dagen is het geen verrassing dat zoveel mensen de ‘winterblues’ of winterdips ervaren. Wakker worden als het donker is, naar de sportschool gaan in de zinderende kou en om 16.30 uur afscheid nemen van de zon is nooit leuk. Maar er zijn kleine, praktische dingen die je kunt doen om deze winterdips te bestrijden en echt van het winterseizoen te genieten.

Hier zijn slechts enkele van onze beste tips om die sombere winterblues te verslaan.

1. Houd je aan de gebruikelijke routines

Zodra de klokken veranderen en het eerder donker wordt, voelt het alsof al de gebruikelijke routines uit het raam zijn verdwenen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het vinden en vasthouden aan routine kan erg nuttig zijn om je te helpen geaard te voelen en meer controle te hebben over wat er om je heen gebeurt. Het helpt je het hoofd te bieden, zelfs in tijden van stress.

Als je gewend bent om ’s ochtends te sporten, blijf dat dan doen, en vice versa als je in de avond sport.

Het volgen van een slaapschema is ook erg belangrijk. Door consistent te blijven met wanneer je naar bed gaat en wanneer je wakker wordt, zelfs in het weekend, voel je je verfrist, helder en heb je een goed humeur voor de dag.

2. Sport

We weten dat je dit al weet. Maar voor de duidelijkheid: lichaamsbeweging doet wonderen voor je humeur.

Het dagelijks vrijgeven van endorfine kan de boost zijn die je nodig hebt om je mentale gezondheid onder controle te houden. Vind de manier waarop je graag traint, of dat nu ’s ochtends een run is of dagelijks gewichtheffen in de sportschool (of thuis..).

Het hebben van zoiets als een trainingsroutine en fitnessdoelen om op te focussen, kan enorm belangrijk zijn voor als je je slecht voelt. Het geeft je een mentale onderbreking van het leven, ook al is het maar voor een half uur, en stelt je in staat je te concentreren op iets dat puur voor je eigen zelfverbetering is.

Probeer onze thuistrainingen uit om snel in het zweet te raken.

8 Resistance Band Oefeningen | Home Resistance Band Workout

Training

8 Resistance Band Oefeningen | Home Resistance Band Workout

2020-04-23 20:00:08van Chris Appleton

3. Maak (en eet) lekker eten

Voedsel is de weg naar de harten van velen van ons. Tijd besteden aan het koken van lekker eten en even wat tijd in de keuken is de perfecte manier om uit te schakelen. Zet wat muziek op of een podcast en geniet van wat tijd voor jezelf, of wat quality time met een geliefde, door lekker te koken.

Maak je favorieten maaltijden, of geniet van winterse seizoensrecepten, het zal je een smaaksensatie geven waarvan je weet dat het je humeur een boost zal geven!

Inspiratie nodig? Bekijk de recepten op onze blog!

4. Ga naar buiten wanneer je maar kunt

Een van de belangrijkste boosdoeners van een winterdip is het gebrek aan licht in de wintermaanden. Probeer elke dag tijd vrij te maken voor een wandeling terwijl het licht is, zodat je een flinke dosis vitamine D en frisse lucht krijgt.

Als je slechts 10 minuten per dag loopt, kun je je stemming vertienvoudigen. En met velen van ons die al een tijd vanuit huis werken, is het veel gemakkelijker om elke dag even naar buiten te gaan, ook al is het maar een blokje om.

Deze stap wordt nog leuker gemaakt als je een hond hebt om uit te laten….

winterdip voorkomen

5. Geniet van de nieuwigheden van de winter

Hoewel de winter voor veel mensen een tijd van somberheid kan zijn, zijn er veel winterse nieuwigheden om van te profiteren die vaak over het hoofd worden gezien als je last hebt van een winterdip.

Maak er een dag van om samen met je gezin de kerstversiering op te hangen, naar muziek te luisteren, je favoriete films te kijken en lekker op de bank te kruipen. Geniet van de frisse winterwandelingen die je op geen enkel ander moment van het jaar kunt maken. En loop rond om alle kerstverlichting in de omgeving te zien, voordat je aan het einde van de dag lekker gaat liggen met wat warme chocolademelk.

Deze zijn allemaal alleen beschikbaar tijdens de wintermaanden, dus haal er het beste uit.

winterdip voorkomen

6. De-clutter

Het gezegde is misschien “spring clean”, maar een de-clutter is een gemoedstoestand op elk moment van het jaar.

Het einde van het jaar is de perfecte tijd om door alle rommel heen te gaan en alles weg te gooien wat je niet langer nodig hebt, en klaar voor het nieuwe jaar te zijn.

Als je je huis of appartement grondig schoonmaakt, voel je je meteen meer georganiseerd en krijg je controle over je omgeving, wat een enorm voordeel is voor de mentale gezondheid.

7. Praat met vrienden en familie

Misschien wel de belangrijkste tip op deze lijst, neem altijd contact op met de mensen om je heen voor een praatje wanneer je de winterblues voelt aankomen.

Door je zorgen te delen met iemand die je kent, zelfs als er aan het einde geen praktische oplossing is, worden je zorgen in het juiste perspectief geplaatst en kan die persoon contact opnemen om je beter te laten voelen.

Neem altijd contact op met een professional als je kampt met psychische problemen.

Bericht om mee naar huis te nemen

De winterblues is heel gebruikelijk in de samenleving, en je moet je er zeker niet voor schamen. Een aantal praktische veranderingen in je leven aanbrengen en positieve acties ondernemen voor je mentale gezondheid is altijd een goede plek om te beginnen als je ze voelt binnensluipen.

Neem altijd contact op met een professional als je kampt met psychische problemen en praat met je huisarts.

Op zoek naar meer tips?

LEES DIT OOK:

5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten | Top Mood Foods voor je mentale gezondheid

Voeding

5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten | Top Mood Foods voor je mentale gezondheid

2020-10-02 07:15:51van Jennifer Blow

11 gezonde gewoonten voor het thuiswerken

Mentale kracht

11 gezonde gewoonten voor het thuiswerken

2020-12-02 06:00:18van Monica Green

De 10 beste supplementen tegen vermoeidheid

Supplementen

De 10 beste supplementen tegen vermoeidheid

2021-11-15 09:30:45van Claire MuszalskiMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.