Voeding

Wat zijn de verschillende soorten vegetariërs?

De meesten van ons kennen wel iemand die vegetariër is, maar weet je precies wat ze wel en niet in hun dieet opnemen? Het is niet meer zo zwart-wit als het ooit was – er zijn meerdere voedingspatronen die in de categorie “vegetarisch” passen. In dit artikel wordt uitgelegd wat een vegetarisch dieet is en welke verschillende soorten vegetarische diëten vaak worden gevolgd.

Spring naar:

Soorten vegetariërs

Wat is een vegetariër?

Een eenvoudige definitie van vegetariërs is een groep mensen die dierlijke producten uit hun dieet schrappen – meestal is vlees het primaire voedsel dat wordt uitgesloten. Dit betekent dat de persoon die een vegetarisch dieet volgt, geen rundvlees, kip, kalkoen, varkensvlees, lam of wild eet — er kan al dan niet vis in zitten.(1) Als je kijkt naar producten die van of door dieren zijn gemaakt (zoals melk, eieren, of zelfs honing), worden precies daar de verschillende soorten vegetarische diëten onderscheiden.

Veel van deze termen zijn geen strikte definities, maar termen die mensen gebruiken om hun eetpatroon te beschrijven.

Soorten vegetariërs

Veganisten

Degenen die het veganistische dieet volgen, nemen alle plantaardige producten in hun dieet op, maar sluiten alle dierlijke producten of vleeswaren uit – inclusief producten die door dieren zijn gemaakt, zoals melk of soms zelfs honing.(1) Een veganistisch dieet is erg goed gedefinieerd omdat er weinig wazige regels over bepaalde producten zijn: alle dierlijke voedingsmiddelen zijn uitgesloten.

Samenvatting: Veganisten sluiten alle dierlijk voedsel en voedsel uit dat door of van dieren is gemaakt.(1)

Lacto-vegetariërs

Mensen die een lacto-vegetarisch dieet volgen, nemen plantaardig voedsel plus melk en melkproducten in hun dieet.(1) Mensen die zich als “lacto-vegetarisch” identificeren, gebruiken waarschijnlijk geen eiproducten en sluiten vleesproducten uit. Lacto-vegetariërs kunnen eiwitten halen uit voedingsmiddelen zoals weiproducten, yoghurt, melk, kaas en kwark, naast plantaardige eiwitbronnen.

Samenvatting: Lacto-vegetariërs nemen melk en melkproducten op in hun dieet, maar geen vlees.(1)

Ovo-vegetariërs

Deze groep vegetariërs geeft aan dat ze naast plantaardig voedsel ook eieren in het voedsel opnemen.(1) Vleesproducten worden nog steeds uitgesloten en waarschijnlijk sluiten ze zuivelproducten ook uit. Eieren zijn veel voorkomende ingrediënten in veel kant-en-klaar voedsel en gebak, en kunnen een goede bron van eiwitten en vetoplosbare vitamines zijn in een overwegend plantaardig dieet.

Samenvatting: Ovo-vegetariërs nemen eieren op in hun voornamelijk plantaardige dieet.(1)

Gebakken eieren met avocado 2 ways | Heerlijk Keto-vriendelijk ontbijt

Recepten

Gebakken eieren met avocado 2 ways | Heerlijk Keto-vriendelijk ontbijt

2019-10-20 06:00:22van Lauren Dawes

Lacto-ovo-vegetariërs

Mensen die deze vegetarische eetstijl volgen, nemen zowel melk als eieren in hun dieet op. Ze sluiten waarschijnlijk nog steeds vlees uit, maar dit omvat mogelijk geen vis of schaaldieren. Dit plantaardige eetpatroon omvat naast plantaardige bronnen als bonen, erwten en soja ook eiwitten uit melk en eieren.

Samenvatting: Lacto-ovo-vegetariërs eten een overwegend plantaardig dieet met toevoeging van eieren en melkproducten.(1)

Pescotariër

Degenen die een pescatarisch dieet volgen, nemen vis en/of schaaldieren op in hun maaltijden, maar vermijden dierlijk vlees zoals rundvlees, kip en varkensvlees.(2) Ze kunnen al dan niet melk of eieren in hun dieet opnemen. Als ze dat doen, zouden ze lacto-ovo-pescotariër kunnen worden genoemd – wat nogal een mondvol is! Vis is een uitstekende bron van eiwitten als aanvulling op plantaardige eiwitten in deze voedingsstijl.

Samenvatting: Pescatoriërs consumeren vis of schaaldieren naast een plantaardig dieet, maar geen pluimvee, varkensvlees of vlees.(2)

One-Tray Pesto Salmon Meal Prep | Mood-Boosting Foods

Recepten

One-Tray Pesto Salmon Meal Prep | Mood-Boosting Foods

2020-10-13 14:00:57van Lauren Dawes

Pollotariër

Deze verscheidenheid aan vegetarische diëten omvat pluimvee zoals kip, kalkoen en eend, maar geen rood vlees of varkensvlees.(3) Mensen die dit dieet volgen, richten zich misschien vooral op plantaardig voedsel, maar voegen gevogelte toe voor extra eiwitten. Het vermijden van rood vlees en varkensvlees kan zijn om verzadigd vet te beperken of om andere voedingsvoorkeuren. Pollotariërs krijgen waarschijnlijk veel eiwitten binnen naast hun plantaardige bronnen.

Samenvatting: Pollotariërs nemen kip op in hun grotendeels plantaardige voedingspatroon, maar eten geen varkensvlees of rundvlees.(3)

Flexitariër

Een moderne kijk op vegetarisme, een “flexitarisch” eetpatroon kan zich richten op voornamelijk plantaardig voedsel zonder een bepaalde categorie dierlijk voedsel volledig of specifiek uit te sluiten.(2) Als je deze term gebruikt om je dieet te beschrijven, betekent dit dat je neigt naar een plantaardig eetpatroon maar soms ook een of alle soorten dierlijke producten consumeert.

Samenvatting: Flexitariërs geven de voorkeur aan een voornamelijk plantaardig dieet, maar beperken dierlijk voedsel niet volledig.(2)

Wat voor vegetariër je ook bent, je kunt nog steeds veel eiwitten binnenkrijgen…

Top 18 Vegetarische & Veganistische Eiwitbronnen

Voeding

Top 18 Vegetarische & Veganistische Eiwitbronnen

2022-03-08 09:00:36van Claire Muszalski

Bericht om mee naar huis te nemen

Vegetarische diëten zijn gericht op het consumeren van voornamelijk plantaardig voedsel en kunnen bepaalde dierlijke producten al dan niet beperken op basis van het specifieke eetpatroon waarop ze zijn gebaseerd. Alle vormen van vegetarische diëten kunnen qua voedingswaarde voldoende zijn met voldoende variatie. Het beste dieet dat je kunt kiezen, is een dieet dat qua voedingswaarde goed is afgerond en aansluit bij je gezondheidsbehoeften en persoonlijke voorkeuren. Daarbij moet er ook rekening worden gehouden met kosten en gemak.

Op zoek naar meer vegetarisch advies?

LEES DIT OOK:

De ultieme veganistische voedsellijst | Vervang je boodschappen

Voeding

De ultieme veganistische voedsellijst | Vervang je boodschappen

2021-01-17 08:40:34van Jennifer Blow

De 5 beste zuivelvrije melkalternatieven

Voeding

De 5 beste zuivelvrije melkalternatieven

2019-11-16 06:00:03van Claire Muszalski

High Protein Vegan Meals | Thai Jungle Curry

Recepten

High Protein Vegan Meals | Thai Jungle Curry

2020-10-17 12:58:35van Jennifer Blow


  1. Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970-1980. 
  2. Wozniak, H., Larpin, C., de Mestral, C., Guessous, I., Reny, J. L., & Stringhini, S. (2020). Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. British Journal of Nutrition, 124(8), 844-852. 
  3. Garbett, T. M., Garbett, D. L., & Wendorf, A. (2016). Vegetarian diet: A prescription for high blood pressure? A systematic review of the literature. The Journal for Nurse Practitioners, 12(7), 452-458. 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.