Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is Maltitol & is het veilig?

Wat is Maltitol & is het veilig?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Of je nu koolhydraten snijdt, een keto-dieet volgt of gewoon je algehele suikerinname probeert te verminderen, je overweegt misschien suikervervangers. Maltitol, gevonden in fruit en groenten, maar ook toegevoegd aan voedingsmiddelen met weinig suiker, is een van de vele opties op de markt. Lees verder om erachter te komen wat het is en of het een goede optie voor jou is.

Wat is Maltitol?

Maltitol is een suikeralcohol die voornamelijk wordt gebruikt als suikervervanger in bewerkte voedingsmiddelen. Suikeralcoholen of polyolen omvatten sorbitol, xylitol en mannitol. Ze worden opgenomen in de dunne darm en bevatten minder calorieën dan gewone suikers (2,4 kcal / g versus 4 kcal / g).(1) Het heeft nog steeds een glycemische index en draagt ​​bij aan de totale inname van koolhydraten.

Waarom wordt het gebruikt?

Maltitol wordt gebruikt bij de productie van zoete voedingsmiddelen - meestal snoep, drankjes, medicijnen en gebak. Ze worden vaak op de markt gebracht als voedingsmiddelen met een laag suikergehalte of minder suiker, aangezien maltitol de helft van de calorieën van gewone suiker bevat. Hoewel maltitol en andere suikeralcoholen in sommige soorten fruit en groenten voorkomen, worden die in bewerkte voedingsmiddelen meestal vervaardigd om in deze andere voedingsmiddelen en dranken te doen.

Maltitol voordelen

Maltitol bevat weinig calorieën

Omdat maltitol slechts gedeeltelijk verteerbaar is, draagt ​​het bijna de helft van de calorieën bij als gewone suiker, waardoor het helpt bij het afvallen. Hoewel het caloriearm is, smaken voedingsmiddelen met maltitol nog steeds zoet, hoewel maltitol iets minder zoet is dan suiker.

Het is beter voor je gebit

Suikerhoudend voedsel, dranken en zoete kauwgom worden vaak in verband gebracht met tandbederf, maar maltitol kan niet worden verteerd door de bacteriën in onze mond. Om deze reden is het voor je tanden beslist beter om af en toe voedsel met maltitol te laten vervangen door je gebruikelijke zoete snacks.(1)

Is Maltitol veilig?

Maltitol kan indigestie veroorzaken

In kleine hoeveelheden zijn er geen bijwerkingen of veiligheidsproblemen met maltitol. Vanwege het verschil in de manier waarop maltitol wordt verteerd, kunnen grote hoeveelheden een opgeblazen gevoel, ongemak en diarree veroorzaken. Het wordt algemeen als veilig beschouwd, maar het wordt aanbevolen om het tijdens de zwangerschap te vermijden.(1)

Andere bijwerkingen

Nieuw onderzoek toont aan dat maltitol en andere suikeralcoholen kunnen werken als pre-biotica en bij langdurig gebruik een effect kunnen hebben op de bacteriën in ons spijsverteringssysteem.(1) Dit vereist nader onderzoek.

Hoe verhoudt het zich tot andere zoetstoffen?

Maltitol bevat minder calorieën en koolhydraten dan suiker, maar meer dan kunstmatige zoetstoffen.

Maltitol Aspartaam Erythritol Honing Stevia Sucralose Suiker Xylitol
Productie Kunstmatig* Kunstmatig Kunstmatig* Natuurlijk Natuurlijk Kunstmatig Natuurlijk Kunstmatig*
Calorieën (per gram) 2.4 0 0.25 3 0 0 4 2.4
Koolhydraten (per gram) 0.5 0 0.4 0.8 0 0 1 1
GI 35 0 1 61 0 0 68 10
Zoetheid 80% zo zoet als suiker 200 x zo zoet als suiker 65% zo zoet als suiker Hetzelfde als suiker 300 x zo zoet als suiker 600x zo zoet als suiker Suiker Hetzelfde als suiker

 

Bericht om mee naar huis te nemen

Maltitol is een van nature voorkomende stof, maar wordt vaak vervaardigd om wat suiker in voedingsmiddelen te vervangen. Het kan een lagere glycemische index en weinig koolhydraten bieden en is veilig in kleine doses.

Als je je suikerinname wilt verlagen, is het zeker een goede optie om te kiezen voor voedingsmiddelen die met maltitol zijn gemaakt in plaats van tafelsuiker.

Op zoek naar meer voedingsadvies?

BEKIJK DIT OOK:

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein