Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is het Scandinavisch dieet? Voordelen & Nadelen

Wat is het Scandinavisch dieet? Voordelen & Nadelen
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Het Scandinavische dieet is een manier van eten die de nadruk legt op verse, lokale ingrediënten en gezond, duurzaam leven. Het is gebaseerd op de traditionele voeding van de Scandinavische landen: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Deze landen worden algemeen beschouwd als een van de gezondste bevolkingsgroepen ter wereld.

In deze diepe duik in het Scandinavische dieet, zullen we precies uitleggen wat het is, welke voedingsmiddelen het bevat en de voor- en nadelen bespreken. Ik zal ook mijn eigen gedachten geven over hoe het zich verhoudt tot andere vergelijkbare diëten.

Spring naar:

Wat is het Scandinavische dieet?

Het Scandinavische dieet is als het mediterrane dieet - beide zijn gebaseerd op de voeding van een populatie uit een specifieke geografische locatie.

Het dieet bestaat uit volledig voedsel dat lokaal wordt geproduceerd of traditioneel wordt gegeten in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden, en is gericht op de consumptie van seizoensgebonden voedsel.

Wat mag je eten op het Scandinavische Dieet?

Het Scandinavische dieet is gebaseerd op traditioneel basisvoedsel uit de Noordse landen. Voedingsmiddelen die vaak worden aangetroffen in de keukens van deze landen - aardappelen en andere wortelgroenten, bessen, volle granen, kool, appels, peren, haver, rogge, melk en gefermenteerde melk - vormen een groot deel van het dieet. Veel van deze traditionele Scandinavische voedingsmiddelen zijn in verband gebracht met gunstige gezondheidseffecten.(1,2)

Het Scandinavische dieet ontmoedigt vlees en beveelt in plaats daarvan een verhoogde inname van peulvruchten aan, die een milieuvriendelijkere eiwitbron zijn.(3)

De Scandinavische landen zijn ook geografisch perfect gepositioneerd om te vissen, dus vis en zeevruchten vormen een belangrijk onderdeel van het dieet.(3,4)

Terwijl het mediterrane dieet populair is vanwege de uitgebreide toevoeging van olijfolie, geeft het Scandinavische dieet in plaats daarvan de voorkeur aan koolzaadolie (ook bekend als koolzaadolie). Koolzaadolie bevat veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Het bevat ook wat alfa-linoleenzuur, een plantaardig omega-3 vetzuur.

Het dieet raadt ook aan om over het algemeen "zachtere" vetten te kiezen, zoals die in plantaardige smeersels en margarine, het zout te beperken tot minder dan 6 g per dag en ten minste 1,5 liter water of ongezoete vloeistof per dag te drinken.(5)

Wat zijn de voordelen?

Er zijn veel gedocumenteerde voordelen van het Scandinavischee dieet, en een aantal daarvan overlappen met die in onderzoeken die het mediterrane dieet evalueren. Gezondheidsvoordelen die aan het Scandinavische dieet worden toegeschreven, zijn onder meer een lager risico op chronische ziekten en sterfte.(5)

Deze voordelen kunnen te wijten zijn aan de "plantaardige" focus van het dieet, waarbij zowel het mediterrane als het Scandinavische dieet meer voedingseiwitten uit planten aanbeveelt, terwijl ook een hogere inname van fruit, groenten, granen (vooral volle granen) wordt aanbevolen. Peulvruchten, noten en zaden spelen ook een belangrijke rol, terwijl de consumptie van rood en verwerkt vlees wordt beperkt.

Plantaardige diëten worden geassocieerd met veel van deze voordelen en lijken een effectieve preventieve gezondheidszorgstrategie te zijn.(6)

Bovendien kan het gebrek aan ultrabewerkte voedingsmiddelen in het Scandinavische dieet en de lagere inname van rood vlees en zout het lagere risico op ernstige ziekten verklaren die samenhangen met degenen die het dieet nauwkeuriger volgen.(7,8)

De gecombineerde hoge inname van calcium (uit zuivel), omega-3 en eiwit in het dieet draagt ​​waarschijnlijk bij aan de algemene goede lichamelijke gezondheid en cognitieve functie van mensen die het dieet volgen, vooral ouderen.(9,10,11)

Wat zijn de nadelen?

Qua nadelen is het wederom de moeite waard om het Scandinavische dieet te vergelijken met het Mediterrane dieet. Kijkend naar de voedingsrichtlijnen en de beschikbare gegevens, is er niet veel verschil tussen de twee, hoewel er momenteel veel minder onderzoek is gedaan naar het Scandinavische dieet.

Je zou ook kunnen stellen dat het hoge gehalte aan vis en zeevruchten zou kunnen leiden tot overbevissing. Deze kritiek kan ook worden toegepast op het mediterrane dieet.

Een andere mogelijke kritiek zou kunnen zijn problemen met de inkoop van bepaalde soorten fruit, groenten en granen buiten de Scandinavische regio (vooral gezien de nadruk op seizoensproducten). Nogmaals, deze kritiek voelt een beetje geforceerd aan, gezien de ruime beschikbaarheid van producten nu.

De kosten kunnen een ander probleem zijn. Maar het meeste verse voedsel wordt duurder, dus het is onwaarschijnlijk dat het veel meer kost dan welke andere gezonde benadering van voeding dan ook.

Afgezien van deze kleine tekortkomingen, is er niets anders dat de moeite waard is om als een nadeel aan te merken. En omdat er nog steeds niet veel onderzoek is gedaan naar het dieet, kunnen er een hele reeks voordelen zijn waarvan we ons niet bewust zijn.

Kan het je helpen om af te vallen?

Er is meer onderzoek nodig voordat we met vertrouwen kunnen zeggen dat de wetenschap het dieet voor gewichtsverlies ondersteunt, maar gezien de gelijkenis met het mediterrane dieet, zou het meer dan mogelijk moeten zijn om af te vallen met het Scandinavische dieet. Succesvol gewichtsverlies op de lange termijn wordt bereikt door een aanhoudend calorietekort, en het Scandinavische dieet bestaat uit veel verzadigende voedingsmiddelen die niet te calorierijk zijn.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het Scandinavische dieet is bijna een kopie van het mediterrane dieet, met uitzondering van een andere belangrijkste vetbron in koolzaadolie dan in olijfolie en een iets andere line-up van fruit, groenten en granen.

Als een gekwalificeerde voedingsdeskundige met veel ervaring in het onderzoeken van allerlei soorten diëten - waarvan ik er veel geen fan ben - zal ik zeggen dat het Scandinavische dieet een goed dieet is om te volgen. Meer planten, meer vette vis en minder ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn waarschijnlijk altijd beter voor ons.

Het enige echte probleem op dit moment is de relatief kleine hoeveelheid onderzoek ernaar tot nu toe. Maar dit is een probleem dat in de loop van de tijd zal worden opgelost, waarbij toekomstige studies een duidelijker beeld zullen geven van de mogelijke voordelen en valkuilen.

Als je al bent overgestapt op het mediterrane dieet, moet je ook het Scandinavische dieet overwegen. Het zal je niet in een Viking veranderen, maar het kan je wel het gevoel geven dat je er een bent.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

 1. Akesson A, Andersen LF, Kristjánsdóttir AG, Roos E, Trolle E, Voutilainen E, et al. Health effects associated with foods characteristic of the Nordic diet: a systematic literature review. Food Nutr Res. (2013) 57:22790. doi: 10.3402/fnr.v57i0.22790
 2. Olsen A, Egeberg R, Halkjær J, Christensen J, Overvad K, Tjønneland A. Healthy aspects of the Nordic diet are related to lower total mortality. J Nutr. (2011) 141:639–44. doi: 10.3945/jn.110.131375
 3. Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr. (2012) 16:777–85. doi: 10.1017/S1368980012004521
 4. Bere E, Brug J. Towards health-promoting and environmentally friendly regional diets – a Nordic example. Public Health Nutr. (2008) 12:91–6. doi: 10.1017/S1368980008001985
 5. Krznarić, Ž., Karas, I., Ljubas Kelečić, D., & Vranešić Bender, D. (2021). The Mediterranean and Nordic Diet: A Review of Differences and Similarities of Two Sustainable, Health-Promoting Dietary Patterns. Frontiers in nutrition, 8, 683678. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.683678
 6. Tuso, P. J., Ismail, M. H., Ha, B. P., & Bartolotto, C. (2013). Nutritional update for physicians: plant-based diets. The Permanente journal, 17(2), 61–66. https://doi.org/10.7812/TPP/12-085
 7. Theodoratou, E., Timofeeva, M., Li, X., Meng, X., & Ioannidis, J. (2017). Nature, Nurture, and Cancer Risks: Genetic and Nutritional Contributions to Cancer. Annual review of nutrition, 37, 293–320. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071715-051004
 8. Jiménez-Cortegana, C., Iglesias, P., Ribalta, J., Vilariño-García, T., Montañez, L., Arrieta, F., Aguilar, M., Durán, S., Obaya, J. C., Becerra, A., Pedro-Botet, J., Sánchez-Margalet, V., & On Behalf Of The Cardiovascular Disease Working Group Of The Spanish Society Of Diabetes Sed (2021). Nutrients and Dietary Approaches in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus and Cardiovascular Disease: A Narrative Review. Nutrients, 13(11), 4150. https://doi.org/10.3390/nu13114150
 9. Cuesta-Triana, F., Verdejo-Bravo, C., Fernández-Pérez, C., & Martín-Sánchez, F. J. (2019). Effect of Milk and Other Dairy Products on the Risk of Frailty, Sarcopenia, and Cognitive Performance Decline in the Elderly: A Systematic Review. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_2), S105–S119. https://doi.org/10.1093/advances/nmy105
 10. Martí Del Moral, A., & Fortique, F. (2019). Omega-3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Omega-3 y deterioro cognitivo: una revisión sistemática. Nutricion hospitalaria, 36(4), 939–949. https://doi.org/10.20960/nh.02496
 11. Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association, 14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein