Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

‘Bijna alles is onzin’ | Voedingsdeskundige beoordeelt het Zodiac Dieet

‘Bijna alles is onzin’ | Voedingsdeskundige beoordeelt het Zodiac Dieet
Jamie Wright
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jamie Wright

Het dierenriemdieet of ook wel zodiac dieet is een bizarre dieettrend die recentelijk in de mainstream lijkt te zijn opgedoken. De voorstanders raden aan te eten volgens je sterrenbeeld, en dat dit kan resulteren in het vermijden van een hele reeks aandoeningen, van hoofdpijn en misselijkheid tot ernstiger aandoeningen.

Nu ben ik geen astroloog, maar ik ben een voedingsdeskundige, en ik kan vol vertrouwen zeggen dat elk dieet dat gebaseerd is op de schijnbare beweging van de sterren vanuit voedingsoogpunt waarschijnlijk complete onzin is. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds de moeite waard om het dierenriemdieet in detail door te nemen om te zien wat zijn volgelingen beweren en of het überhaupt voedingsprincipes volgt.

Ga naar:

what is the zodiac diet

Wat is het dierenriemdieet?

Als je bekend bent met horoscopen, werken dierenriemdiëten op vrijwel dezelfde manier. Verschillende planeten heersen over verschillende kruiden en verschillende sterrenbeelden zijn gekoppeld aan verschillende delen van het lichaam, zo luidt de theorie.

Een probleem met het dierenriemdieet is dat er onder astrologen geen consensus lijkt te zijn over wat het eigenlijk is. Ik heb verschillende online bronnen bekeken en ze verschillen allemaal op verschillende manieren. Sommigen stellen algemene richtlijnen voor elk sterrenbeeld, terwijl anderen sterrenbeelden afstemmen op reeds gevestigde eetplannen, wat voor mij als vals spelen voelt. Als je niet beter wist, zou je denken dat het allemaal verzonnen is.

In het belang van dit artikel ga ik de richtlijnen gebruiken die zijn uiteengezet door Astrology Answers. Ze categoriseren individuele sterrenbeelden in vier elementen, elk met unieke (en schijnbaar willekeurige) richtlijnen:

 • Water (Kreeft, Schorpioen, Vissen): evenwichtige voeding van gekookt en rauw voedsel om hun gezondheid te behouden.
 • Aarde (Steenbok, Maagd, Stier): over het algemeen geadviseerd om bij rauw voedsel te blijven en troosteten te vermijden.
 • Lucht (Tweelingen, Weegschaal, Waterman): gedijen op gekookt voedsel met veel kleur en zouden "aards" voedsel moeten eten om geaard te blijven.
 • Vuur (Leeuw, Ram, Boogschutter): hebben een snelle stofwisseling en moeten zich houden aan magere eiwitbronnen en veel koolhydraten hebben.

En voor het geval deze richtlijnen niet specifiek genoeg zijn, heeft elk sterrenbeeld ook verdere voedingsaanbevelingen. Je kunt astrologen bekritiseren zoveel je wilt, maar je kunt niet ontkennen dat ze grondig zijn.

Ram (Ram): 21 maart – 19 april

Het paleodieet wordt aanbevolen voor leden van Team Ram, omdat het een "hoge hoeveelheid eiwit" (waar) en "schone (clean) brandstofbronnen" (niet waar) biedt. Het biedt ook cheat-dagen, wat blijkbaar past bij de "impulsieve" aard van Ram. Ram moet ook oppassen voor prikkelbaarheid, dus geraffineerde suikers zijn not-done.

Een wekelijkse of maandelijkse vasten wordt ook verbijsterend aanbevolen om de "organen een reset te geven en [het] suikersysteem te reinigen". Dit is gevaarlijke onzin en daar mag niet naar worden geluisterd.

Stier (Stier): 20 april – 20 mei

Om eerlijk te zijn, de begeleiding voor de "praktische, geaarde" Stier is niet zo slecht. Mensen met dit sterrenbeeld wordt aangeraden om gedurende de dag prioriteit te geven aan eiwitten, gezonde vetten en voedzame voedingsmiddelen. (Dit is over het algemeen een goed advies, maar ik weet niet zeker waarom het alleen van toepassing zou moeten zijn op mensen geboren tussen 20 april en 20 mei). Anders valt het advies weer in het "schone" eetgebied, met suggesties dat koolhydraten, met name zetmeel en suikers, op de een of andere manier slecht zijn.

Tweelingen (tweeling): 21 mei – 21 juni

Advies voor Geminis is minder gebaseerd op wat te eten en meer op onthouden om überhaupt te eten. Om rekening te houden met hun vergeetachtig karakter, moeten Geminis veel snacks bij zich hebben. Ze moeten ook "leuk" voedsel eten, zoals fondue en Koreaanse barbecue, wat dus erg leuk is, maar niet echt een goed voedingsadvies. Gemini's mogen ook genieten van zowel comfortvoedsel als gastronomische gezondheidsvoedsel (de twee voedselgroepen?!) Omdat het bekend is dat ze "twee kanten hebben". Ik laat het daar bij…

Kreeft (krab): 22 juni – 22 juli

Je bent een seizoensgeoriënteerde krab. Je hunkert naar rauw fruit en groenten in de zomer, maar stevige soepen en curry's in de winter. Ga met je kleine slechtgehumeurde darm, want je superkracht is intuïtie.

Maar die kleine krabbendarm is gevoelig, dus zorg ervoor dat je (helemaal niet willekeurig) gluten, bewerkte voedingsmiddelen, rood vlees en zuivel vermijdt. Je zult een stuk minder chagrijnig zijn als je je concentreert op een dieet van "superfoods" en "schone, gekookte groenten" met minimale koolhydraten.

Als je merkt dat je emotioneel eet ("Krab kan emotioneel zijn", blijkbaar), dan kun je je wenden tot een eiwitreep of een salade in plaats van professionele ondersteuning te zoeken, omdat je gewoon een trieste krab bent. (Ik ben grappig - je moet absoluut steun zoeken voor elke vorm van ongeordend gedrag).

Leeuw (Leeuw): 23 juli – 22 augustus

Astrologie-experts suggereren dat Leeuwen alleen gedijen op hun dieetreizen als ze daartoe worden gedreven. Om die reden wordt aanbevolen dat ze een soort competitie beginnen met vrienden of familie, waarbij alle leuke dingen worden beperkt om te zeggen "Ik heb gewonnen". Leeuwen wordt ook geadviseerd om alleen supplementen te kopen die 'uitsluitend in gezondheidswinkels worden verkocht', zodat ze de voordelen kunnen delen met hun sociale kringen.

Maagd (Maagd): 23 augustus – 22 september

Maagd, je hebt geluk. Je aanbevelingen zijn enigszins logisch. Je moet je organisatorische vaardigheden gebruiken en je routine en maaltijden van tevoren plannen, zodat je controle hebt over je voeding.

Winkelen voor de week, maaltijden van tevoren bereiden, een voedingsdagboek bijhouden, calorieën bijhouden en budgetten maken zijn allemaal nuttige aanbevelingen voor het volgen van een afgerond dieet. Maar waarom zou dit advies niet van toepassing zijn op mensen met verschillende sterrenbeelden?

Weegschaal (saldo): 23 september - 23 oktober

Nog een sterrenbeeld schijnbaar vervloekt met het "vergeet-te-eten" -gen. Daarvoor was ik nog nooit zo'n idee tegengekomen.

Anders is dit tot nu toe een van mijn favoriete aanbevelingen, puur vanwege de toevallige "Mean Girls" -vibe. (Denk eraan: "Is boter een koolhydraten?" Nou, noten- en zaadboters zijn blijkbaar "langzame koolhydraten").

Afgezien van deze "langzame koolhydraten", is het aan te raden om meer planten te eten, minder bewerkte voedingsmiddelen en over het algemeen een uitgebalanceerd dieet te volgen ... als je eraan denkt om te eten, tenminste.

Schorpioen (Schorpioen): 24 oktober – 21 november

Team Schorpioen … pas op voor het koekje! De sterrenbeelden vertellen ons dat je niet met één koekje kunt omgaan. Traktaties en andere leuke voedingsmiddelen moeten buiten het huis worden gehouden, aangezien je je leven op een "alles of niets manier" leidt. Je kunt er niet op vertrouwen dat je jezelf niet "vergiftigt", dus moet je alleen "gezonde" snacks bij de hand hebben. Bovendien ben je een diepe denker (gefeliciteerd) die 'emotioneel contact wil maken' met je eten.

Boogschutter (Boogschutter): 22 november – 21 december

Als volledig aangemeld lid van Team Boogschutter kan ik me volledig vinden in de aanbevelingen hier. Ik kan niet getemd worden, half paard, half kerel ding dat ik ben. Geen enkel dieet kan me tegenhouden. Ik ben een voedingshengst die vrij ronddwaalt over het culinaire platteland en de keuken verkent die ik maar wil.

Maar ik kan geen bewerkte voedingsmiddelen hebben, want dat maakt de helft van het paard van streek, dus ik moet ze vermijden. Planten, kruiden en specerijen is het dan. Een vrij rondzwervend beest dat ik ben.

Steenbok (geit): 22 december – 19 januari

Zeegeiten zijn "niet het type dat trendy voedsel eet". Het zijn puur functionele eters, die alleen eten om hun harde werkethos in stand te houden. Het wordt aanbevolen dat zeegeiten kiezen voor een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet met veel groenten voor een goede gezondheid en spijsvertering. En ze moeten waakzaam zijn: hun geitachtige werktempo kan ervoor zorgen dat ze af en toe vergeten te eten.

Waterman (Waterdrager): 20 januari – 18 februari

Watermannen zijn "onafhankelijke zielen" die misschien recepten en voedsel uit andere culturen willen ontdekken. Vanwege hun "streak van leiderschap" en neiging tot culturele revolutie (?), mogen ze hun smaakpapillen meedogenloos uitbreiden en zijn ze altijd op zoek naar nieuw voedsel om te proberen. Oke dan.

Vissen (Vis): 19 februari – 20 maart

Vissen, je bent in wezen een vergeetachtige vis die met de stroom meegaat, en je moet op je hoede zijn voor mogelijke ondervoeding. Probeer losse regels voor jezelf op te stellen, zoals het eten van 'elke dag minstens één groene groente'. Dat zou moeten lukken.

Mijn gedachten

Ik zou echt willen dat ik iets positiefs te zeggen had over dit dieet, maar ik ben bang dat het bijna allemaal onzin is. De delen die enige (voedings)waarde hebben, doen dit slechts incidenteel.

Het zou niet nodig moeten zijn om te zeggen, maar het uitgeven van voedingsrichtlijnen op basis van geboortedata is volkomen absurd.

Het omzeilt de unieke eisen van het individu. De behoeften van het lichaam worden niet beïnvloed door de maand waarin je bent geboren of wat een astrologische kaart zegt.

Mijn mening? Volg dit dieet of iets dat op vergelijkbare lijnen werkt niet.

Wat is een "gezond" dieet?

Een gezond voedingspatroon moet gebaseerd zijn op de volgende principes:

 • Het zou je sterker moeten maken
 • Het moet aan je voedingsbehoeften voldoen
 • Het moet zowel praktisch als duurzaam zijn
 • Vanuit voedingsoogpunt worden er fundamentele concepten toegeschreven aan een lang leven, gezondheid en prestatie:
 • Eet minimaal vijf porties groente en fruit per dag
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat overwegend voedzaam is, maar ook voedingsmiddelen voor de 'ziel' bevat
 • Neem bij elke hoofdmaaltijd een portie eiwit ter grootte van een handpalm en streef naar minimaal 1,2-1,4 g eiwit per kg lichaamsgewicht per dag (je hebt meer nodig als je meerdere keren per week intensief traint)
 • Zorg ervoor dat je voedingsvetten voornamelijk afkomstig zijn van planten en vette vis
 • Consumeer zetmeel en suikers in de buurt van lichaamsbeweging en blijf op andere momenten bij volle granen en moeilijker verteerbare koolhydraten (dwz die rijk zijn aan vezels, eiwitten, enz.)
 • Consumeer regelmatig vloeistoffen om gehydrateerd te blijven
 • Omarm sociale ervaringen en het genieten van eten

Je zou deze lijst gemakkelijk kunnen uitbreiden, maar ik kan je garanderen dat het volgen van dit advies veel waarschijnlijker zal leiden tot een beter welzijn dan advies op basis van je sterrenbeeld.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel horoscopen soms onschuldig leuk kunnen zijn, is het niet verstandig om je dieet te baseren op je geboortehoroscoop. Astrologen hebben geen expertise als het gaat om het vertellen van andere mensen wat ze moeten eten, dus luister niet naar hen.

Volg in plaats daarvan de principes en richtlijnen die ik hierboven heb geschetst. Geloof me, het is oneindig veel beter advies dan alles wat je waarschijnlijk uit het dierenriemdieet zult halen.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Jamie Wright
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jamie Wright
Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.
myprotein