Voeding

Vet Omzetten In Spiermassa | Sportschool Mythes

Om het lichaam er strak en fit uit te laten zien, is het nodig om een redelijk laag vetpercentage te hebben, met daarnaast een grote massa aan spieren.

Er wordt vaak gezegd dat vet wordt omgezet in spieren zodra je aan krachttraining begint. Train je de buikspieren? Dan train je het vet rond je buik weg en wordt het vervangen door spier en zo ontstaat er een six-pack. Helaas werkt het niet helemaal op deze manier. De reden waarom het niet zo werkt, wordt in dit artikel uitgelegd.

Spiergroei

Een spier groeit door middel van zware krachttraining. Deze zware krachttraining zorgt ervoor dat er kleine scheurtjes in je spieren ontstaan, namelijk in de myosine en actine filamenten. Deze myosine en actine filamenten moeten weer hersteld worden. Dit proces wordt geregeld met behulp van aminozuren, kleine bestanddelen van een eiwit.

Vetten kunnen gewoon simpelweg geen rol spelen in het herstel proces van de spier. Dit komt omdat een vet uit glycerol en vetzuren bestaat. Deze bestanddelen van de vetten, zijn niet in staat om een bepaalde omzetting te kunnen maken waardoor een spier weer herstelt.(1)

Het is van belang om genoeg energie binnen te krijgen, indien je je spieren wilt laten groeien. En hier kunnen vetten weer wel een rol spelen. Je spieren hebben veel energie nodig om te kunnen groeien, en voornamelijk zijn de eiwitten belangrijk om de spier in massa aan te laten komen. Maar zonder de energie die je krijgt van de overige voedingsstoffen zoals vet en de koolhydraten, is je lichaam niet in staat om de eiwitten te gebruiken voor de spiergroei. Zonder die extra voedingsstoffen, zou je lichaam namelijk op zoek moeten gaan naar een andere energiebron en dan komt je lichaam uit op de eiwitten en eventueel je spieren. Wat uiteindelijk resulteert in spierafbraak.

Vetverbranding

Om vet te verbranden, moet je onder je caloriebehoefte zitten. Dit wil zeggen dat je minder moet gaan eten dan dat je eigenlijk nodig hebt. Dit zorgt er voor dat je lichaam naar energie moet gaan zoeken, met als resultaat het verliezen van gewicht.

Zoals al was verteld, is bij spiergroei, een overmaat van calorieën nodig. Bij vetverbranding is er juist minder nodig. Dit is dus compleet het tegenovergestelde, wat dus logischerwijs zorgt dat het snel lastig wordt om het verlagen van je vetpercentage samen te laten gaan met een verhoging van je spiermassa!

Bereken hier jouw calorietekort:

Hoe een calorietekort in 3 stappen te berekenen

Voeding

Hoe een calorietekort in 3 stappen te berekenen

2022-01-31 09:00:40van Claire Muszalski

Combineren

Vet verbranden, terwijl je je spieren behoudt kan wel. Je moet er dan wel voor zorgen dat de eiwitten in je dieet hoog blijven terwijl je wel onder je caloriebehoefte zit. Op deze manier blijven je spieren de benodigde eiwitten kunnen gebruiken en zul je geen last hebben van het aankomen in vet.

Ook spieren kun je opbouwen zonder echt aan te komen in vet. Ook nu moet je hoog zitten in het eiwitgehalte. Het is alleen wel een noodzaak om niet onder je caloriebehoefte te zitten. Het beste zou zijn dat je je calorie-inname net wat hoger hebt staan dan je caloriebehoefte. Op deze manier hoeft je lichaam niet op zoek te gaan naar energie en kan het lichaam langzaam werken aan je spiermassa. Dit resulteert in een behoudend vetpercentage en toegenomen spiermassa.

Lees er hier meer over….

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

Voeding

5 manieren om vet te verliezen terwijl je spieren kweekt

2021-06-26 10:00:01van Claire Muszalski

Conclusie

Vet omzetten in spier, lukt dus niet. Het is theoretisch gezien gewoon onmogelijk. Vet wegwerken en vervolgens spiermassa opbouwen kan wel. Spiermassa opbouwen zonder aan te komen kan en vet verliezen zonder spiermassa te verliezen kan ook. Het is dus simpelweg kijken naar wat je primaire doelen zijn.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

5 oefeningen voor grotere triceps

Training

5 oefeningen voor grotere triceps

2021-11-08 13:00:51van Myprotein

Moet je trainen als je spierpijn hebt?

Training

Moet je trainen als je spierpijn hebt?

2021-11-05 08:00:59van Scott Whitney

De foam roller | Hoe te foamrollen | Uitleg & Training Voordelen

Training

De foam roller | Hoe te foamrollen | Uitleg & Training Voordelen

2021-10-21 10:00:26van Chris Appleton


  1. Fysiologie. Zesde druk, tweede oplage – door W.G. Burgerhout et al.


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert