0 Winkelmandje

Er zijn op dit moment geen producten in jouw winkelmandje

Voeding

Voedingsdeskundige beoordeelt de beste en slechtste diëten van 2020

2020 was het jaar van vele rare en bijzonderen evenementen; van mensen met je elleboog moeten begroeten, tot te horen krijgen dat je dat niet moet doen, tot wennen aan maandenlang opgesloten zitten in je huis.

Hoewel de wereld dit jaar een vreemde plek is geworden, blijft het voedingslandschap altijd verbazen met de nieuwste episodes van “dieetrevoluties”.

Hoewel het beste dieet het dieet is dat aan al je behoeften voldoet en specifiek voor jou is, gaan we de meest populaire dieetstrategieën van 2020 bespreken en een eerlijk overzicht geven van waarom je wel of niet wilt overwegen om het te proberen.

De “slechtste” diëten van 2020

Hoewel we zeggen dat iets het ‘slechtste’ is, bedoelen we eigenlijk dat deze diëten aan de kant zitten dat ze beperkend zijn en mogelijk schadelijk voor lange termijn voor onze relatie met voeding en ons lichaam.

De meesten zullen op de lange termijn onhoudbaar zijn en hebben heel weinig nagedacht over de voortdurend veranderende eisen van gewichtsverandering / bevordering van de gezondheid.

Het carnivoor dieet

Het carnivoordieet is een restrictief dieet dat alleen vlees, vis en ander dierlijk voedsel zoals eieren en bepaalde zuivelproducten bevat. Het sluit alle andere voedingsmiddelen uit, inclusief fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten en zaden. Ja, je leest het goed.

De maker, Shawn Baker, beweert dat het stemmingsproblemen verlicht en je helpt bij het afvallen en gewichtsbeheersing.

Hoewel een eiwitrijk dieet zoals dit gunstig is voor gewichtsbeheersing en regulering van de bloedsuikerspiegel, maken de zeer restrictieve principes van deze benadering het een belangrijk “nee nee”.

We zijn er zeker van dat we niet verder hoeven te gaan dan te zeggen dat een dieet dat actief de beperking van groenten en fruit bevordert, een dieet is dat het verdient om te worden gedumpt.

Het Raw Food-dieet

Het rawfood-dieet omvat het eten van voornamelijk onbewerkte, hele, plantaardige en bij voorkeur biologische voedingsmiddelen. Sommige volgers van het dieet zullen zelfs niet-plantaardig voedsel, zoals eieren en zuivelproducten, opnemen en ook rauw consumeren.

Voorstanders van dit dieet zijn van mening dat het kookproces de voedingswaarde van het voedsel vernietigt, evenals de enzymen die cruciaal zijn voor de spijsvertering.

Hoewel ja, sommige voedingsstoffen kunnen verloren gaan als je bepaald voedsel op een bepaalde manier kookt, maar koken verbetert over het algemeen de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, zodat we er weer van kunnen profiteren.

Maar hoe zit het met de enzymen? Welnu, onderzoekers beweren dat de enzymen die in voedsel aanwezig zijn, meer ten goede komen aan de gegeven bron, niet noodzakelijk om ons te helpen dat voedsel te verteren.

Bovendien produceren we voldoende hoeveelheden enzymen om voedsel af te breken en dit wordt waarschijnlijk gereguleerd door ons lichaam als reactie op wat we eten. Het kookproces lijkt vrijwel geen invloed te hebben op het vermogen van ons lichaam om voedingsmiddelen adequaat af te breken en te verteren.

DNA-diëten

Je hebt misschien de testbedrijven over het hele sociale medialandschap zien opduiken die DNA-testkits gebruiken om je het “perfecte” dieet te geven in overeenstemming met je genen.

Hoewel er op dit gebied zeker meer werk moet worden gedaan voordat we definitief kunnen zeggen dat deze op genen gebaseerde diëten relatief ondoeltreffend kunnen zijn, moet er in dezelfde zin meer werk worden verzet voordat we het gebruik ervan kunnen valideren.

Studies hiernaar hebben aangetoond dat verschillende mensen heel verschillend reageren op dezelfde voeding. Maar een onderzoek hiernaar bij tweelingen, uiteraard met hetzelfde DNA, toonde aan dat zelfs eeneiige tweelingen niet hetzelfde reageerden op dezelfde voeding. Het DNA-dieet zou verwachten dat tweelingen hetzelfde reageren op voeding, waardoor de betrouwbaarheid onduidelijk blijft.

Andere factoren, zoals slaap- en bewegingsgewoonten, evenals je darmmicrobioom, lijken veel belangrijker te zijn in je individuele reactie op een dieet. Geen vreselijke dieetbenadering, maar een die misschien wordt overschat in zijn nut.

Alkalische diëten

Het alkalische dieet stelt voor dat een dieet met minder zuurvormend voedsel en hoger in alkalisch voedsel wat de PH-waarden van ons lichaam beter in evenwicht kan brengen en een omgeving kan creëren die gunstiger is voor een optimale gezondheid.

Dit dieet mist echter het doel met zijn theorie.

Ten eerste, als de PH-waarden van ons bloed scheef zouden zijn, zouden we heel, heel erg onwel zijn (en met onwel bedoel ik dood).

Ten tweede hebben we verschillende PH-niveaus in ons lichaam nodig om verschillende functies te vervullen (onze maag heeft een zuurdere omgeving om bijvoorbeeld te helpen bij de afbraak van voedsel).

Ten derde reguleert het lichaam zijn PH zeer effectief, zelfs als reactie op voedsel.

Een dieet dat in principe geweldig klinkt, maar eenvoudigweg niet wordt ondersteund door een wetenschappelijke basis; je hoeft geen ‘alkalisch’ dieet te volgen om meer fruit en groenten te eten.

Whole 30

De Whole30 is geen dieet, een plan voor gewichtsverlies of een snelle oplossing – het is ontworpen om ‘je leven te veranderen’, zeggen de oprichters, door onbedwingbare trek te elimineren, de spijsvertering opnieuw in evenwicht te brengen, de energie en de immuunfunctie te stimuleren … of dat suggereren ze.

Wat is het eigenlijke dieet? 30 dagen absoluut geen suiker, alcohol, granen, zuivelproducten en peulvruchten. Op dag 31 zijn al je kwalen genezen. Ik weet niet zeker waarom het pas precies na 30 dagen lijkt te gebeuren, maar gelukkig zijn de makers dat ook niet, noch kun je iets vinden om dit wetenschappelijk te ondersteunen.

Op korte termijn lijkt Whole30 beperkend en onrealistisch, we weten niet zeker of we hier en daar van kip en wat asperges kunnen overleven. Ik zeg nee.

Het Dukan-dieet

Over zeer restrictieve diëten gesproken, we komen bij de laatste van onze “slechtste” categorie; het Dukan-dieet. Een vierfasige benadering van gewichtsverlies (a la Avengers maar lang niet zo interessant of goed gepland).

De eerste fase van het dieet schrapt vrijwel alles, behalve magere eiwitten; geen fruit, groenten, peulvruchten, granen, zuivelproducten om er maar een paar te noemen. Oh, en je mag 1 ½ eetlepel haverzemelen (als traktatie)

De tweede fase van het dieet introduceert om de dag opnieuw een kleine hoeveelheid niet-zetmeelrijke groenten en bederft je rot met maar liefst 2 eetlepels haverzemelen.

De derde fase is onbeperkt eiwitten en groenten, wat koolhydraten en vetten en, je raadt het al, 2 ½ eetlepel haverzemelen.

En de laatste fase “doe wat je wilt” is losjes gebaseerd op de vorige fase, behalve dat je 3 eetlepels haverzemelen krijgt.

Ja, je zult vrij snel afvallen doordat je zoveel voedselgroepen wegneemt, maar je zult waarschijnlijk ook je gezond verstand verliezen en een slechte relatie met voedsel ontwikkelen. Niet de route om te volgen.

De “beste” diëten van 2020

Misschien wel overbodig om dit nog een keer te zeggen, maar er is niet één “beste” dieet voor iedereen; het beste dieet van elke persoon is er een die specifiek is afgestemd op hun eigen doelen, situatie, levensstijl en voorkeuren.

Er zijn echter enkele voedingsprincipes / -strategieën waarvan de meerderheid van de mensen aanzienlijke gezondheidsvoordelen zou behalen door ze te volgen.

Het mediterrane dieet

A.K.A. de geit; verreweg het favoriete dieet van de onderzoekswereld en een dieet dat vele verdiensten heeft vanwege de bevordering van gezond eetgedrag dat voornamelijk niet-beperkend en volledig duurzaam is (zowel vanuit een gezondheidsperspectief als aantoonbaar wanneer we duurzaamheid ook beschouwen vanuit een voedselproductie- en milieuperspectief ).

Over het algemeen bevat het mediterrane dieet veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, bonen, granen, granen, vis en onverzadigde vetten zoals olijfolie. Het omvat meestal een lage inname van vlees en zuivelproducten.

De voordelen van deze voedingspraktijk zijn uitgebreid, waaronder een verminderd risico op obesitas en een betere gewichtsbeheersing in vergelijking met verwesterde diëten

Om een ​​lang verhaal kort te maken; als je een dieet gaat volgen dat niet op maat is gemaakt, is dit het aanbevolen dieet.

Flexitariër

Het flexitarisch dieet is een benadering van een dieet waarbij voornamelijk plantaardig voedsel wordt gegeten, terwijl vlees en andere dierlijke producten met mate worden toegestaan. In wezen is het een meer flexibele versie van vegetarisme of veganisme.

In een notendop, dit dieet is een promotie van een plantaardig dieet, gericht op gezondheid en duurzaamheid, dat nog steeds vlees omvat als het individu dat wenst. Nog een “duim omhoog” van ons!

Volumetrie

In tegenstelling tot de meeste andere op gewichtsbeheersing gerichte diëten, draait het bij het volumetrische dieet om zoveel mogelijk eten (terwijl je toch afvalt / je gewicht beheert); het voedsel dat je eet, is echter “calorie-efficiënt”, d.w.z. levert veel volume voor het aantal calorieën.

Hoewel het dieet zelf niet per se perfect op zich is, kan het een nuttige aanvulling zijn op een andere benadering voor degenen die worstelen met honger / verzadiging. Studies hebben al voedingsmiddelen met een lagere caloriedichtheid in verband gebracht om de resultaten van het gewichtsverlies te verbeteren, dus zeker iets om te overwegen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Nog een jaar, nog een ronde van “goede” en “slechte” benaderingen om toe te voegen aan het voedingslandschap. Hoewel sommige zeker de moeite waard zijn om ver uit de buurt te blijven, zijn er andere die serieuze overweging verdienen om te worden uitgeprobeerd.

Het “beste” dieet zal altijd het dieet zijn dat specifiek op jou is afgestemd, maar elk van de diëten die we in een positief daglicht hebben gesteld, is het proberen waard, vooral als je gewoon op zoek bent naar een eenvoudige manier om te beginnen.

Wanneer je je doelen voor het nieuwe jaar opstelt en misschien weer een beetje leven in je dieetaanpak wilt injecteren, waarom zou je dan niet een mediterrane of flexitaire benadering uitproberen? In feite, waarom niet gewoon elementen uit alle “goede” diëten nemen en proberen een “perfect” dieet te maken dat op jouw maat is gemaakt.

Op zoek naar meer advies van onze experts?

LEES DIT OOK:

10 Deadlift fouten die je rugpijn bezorgen

Training

10 Deadlift fouten die je rugpijn bezorgen

2019-10-12 07:00:09van Lewis Kirk

12 gezonde snack swaps om aan elke craving te voldoen

Supplementen

12 gezonde snack swaps om aan elke craving te voldoen

2020-03-31 13:00:13van Jennifer Blow

De voordelen van L-glutamine en wanneer je het zou moeten nemen

Supplementen

De voordelen van L-glutamine en wanneer je het zou moeten nemen

2020-10-31 06:00:06van Claire Muszalski



Jamie Wright

Jamie Wright

Schrijver en Expert

Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.