Voeding

Top 5 magere eiwitbronnen

Of je nu aan het bulken of cutten bent, eiwitten zijn belangrijk voor de groei en herstel van onze spieren. Als je aan het bulken bent heb je meer ruimte om bepaalde voeding in je schema te verwerken, als je aan het cutten bent zoek je de beste magere eiwitbronnen om zo een negatieve caloriebalans te behouden.

In dit artikel worden de 5 beste magere eiwitbronnen besproken. Het zijn ‘bronnen’ die in meerde categorieën kunnen worden onderverdeeld. Voor de veganisten onder ons is er in dit artikel weinig te halen… Daarom hebben we hier een artikel met de top 18 vegetarische en veganistische eiwitbronnen.

1 Mager vlees

magere eiwitbronnen

Kip is een favoriet onder velen, omdat je het op zoveel manieren en in zoveel combinaties kan klaarmaken. Bovendien is het met 110kcal en 23g eiwitten ook perfect wanneer je maar weinig calorieën kan innemen. Een caesar salad, kip curry, met rijst en broccoli,… ruime keuze!

Kalkoen is vrij gelijkaardig aan kip, maar is nog net iets magerder met 25g eiwitten voor hetzelfde aantal calorieën als kip. Je kan het net als kip met bijzonder veel zaken bereiden, waardoor je het frequent kan eten zonder dat het saai hoeft te worden.

Steak, nou ja wat moet hierover gezegd worden… een lekkere malse steak, saignant gebakken… heerlijk toch? 23g eiwitten voor 105kcal en rijk aan creatine maakt dit ook een uitstekende optie. Steak mag dan ook zeker niet ontbreken als magere eiwitbron.

Mager rundgehakt of américain heeft dezelfde voedingswaarden als een magere steak, maar is wellicht iets makkelijker te combineren of klaar te maken. Denk maar aan spaghetti of pasta, in een wrap,…

2 Niet-vette vis

magere eiwitbronnen

Kabeljauw is een heerlijke vis, zacht van smaak en structuur en met uitstekende voedingswaarden: 18g eiwitten en 76kcal per 100g. Als je van vis houdt en wil droog trainen is dit dé keuze bij uitstek.

Tonijn is eveneens makkelijk met van alles te combineren. Je kan het zo uit blik eten met rijstwafels als een snelle snack, er een heerlijk slaatje mee maken of doorheen pasta mengen. Met 27g eiwitten en 113kcal per 100g kom je met een blikje al meteen hoog in proteïne. Tonijn is daarmee een van de beste magere eiwitbronnen.

Garnalen kan je toevoegen aan maaltijden, of als hoofdingrediënt gebruiken zoals een gevulde tomaat. 94kcal en 19g eiwitten houden het lekker strak!

3 Eieren

magere eiwitbronnen

Eieren kan je op zoveel manieren klaarmaken en bovendien op elk moment van de dag. Een spiegeleitje op toast als ontbijt, een omelet met roerbakgroentjes als lunch, een paar gekookte eitjes tussendoor,… alles kan! Een heelei heeft zo’n 130kcal en 12g eiwit, laat je de dooier achterwege dan kom je op 50kcal en 10g eiwit uit.

4 Griekse yoghurt

magere eiwitbronnen

Vetvrije Griekse yoghurt is een perfecte bron van caseïne eiwitten die traag verteren. Je kan het ’s ochtends eten met vruchten en granola er doorheen, als tussendoortje of ’s avonds als laatste maaltijd van de dag. Reken op zo’n 9g eiwitten en 52kcal per 100g, al kan dit per merk sterk verschillen.

5 Whey Proteïne

magere eiwitbronnen

Whey eiwit poeders zijn een supersnelle en handige manier om extra eiwitten binnen te krijgen. Je kan ze nuttigen als shake of smoothie, doorheen yoghurt of havermout, maar evengoed in de vorm van andere supplementen zoals eiwitrepen en snacks, al zullen die meestal wat meer calorieën bevatten. Impact Whey Isolate  bevat maar liefst 23g eiwitten voor 93kcal en is er in tal van smaken. Voor ieder wat wils dus!

Opmerking: alle voedingswaarden vermeld in dit artikel zijn indicatief en gebaseerd op het productaanbod van een welbepaalde supermarktketen. Afwijkingen hierop zijn dus perfect mogelijk, check daarom altijd zelf het label.

Vond je dit artikel interessant?

BEKIJK DIT OOK:

12 eenvoudige manieren om de eiwitinname te verhogen

Voeding

12 eenvoudige manieren om de eiwitinname te verhogen

2021-12-17 07:00:04van Claire Muszalski

10 Gezonde Vervangingen voor Ongezonde Ingrediënten

Recepten

10 Gezonde Vervangingen voor Ongezonde Ingrediënten

2021-12-28 11:00:19van Alice Pearson

10 gemakkelijke post-workout snacks om je spieren van brandstof te voorzien

Voeding

10 gemakkelijke post-workout snacks om je spieren van brandstof te voorzien

2022-01-06 15:30:50van MyproteinNiels Ghyselinck

Niels Ghyselinck

Schrijver en Expert