Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Stop voedselverspilling | 8 voedingsmiddelen die je verkeerd bewaart

Stop voedselverspilling | 8 voedingsmiddelen die je verkeerd bewaart
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Bewaar jij je eten op de juiste manier?

Schimmel is de nummer 1 reden waarom we voedsel weggooien - en er wordt jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild - voor velen moet dit dus herkenbaar zijn..

Vers fruit en groenten moeten deel uitmaken van al onze diëten, maar als het binnen een paar dagen gaat rotten en we het weggooien, wat heeft het dan voor zin?

Hier is het ding: het is 100% in onze controle hoe we ons voedsel bewaren. Correct bewaren kan ervoor zorgen dat voedsel langer meegaat, beter smaakt en ons meer uitstapjes naar de supermarkt bespaart. Dus als je het goed doet, bespaar je geld, verspilling en tijd. Laten we beginnen.

 

1. Bewaar geen melk in de koelkastdeur

1 op de 6 liter melk over de hele wereld wordt verspild.(1) Wereldwijd gebeurt dit veel op boerderijen, maar in Nederland gebeurt het meeste in supermarkten en bij ons thuis.

Waar bewaren de meesten van ons onze melk? Op de plek die het meest logisch is: de koelkastdeur.

Het probleem is dat je koelkastdeur het warmste deel van je koelkast is. De constante opening en sluiting van de koelkastdeur laat warme lucht naar binnen stromen. Dus als je hem in de warmere deur houdt, gaat hij niet zo lang mee.

Het koelste deel van je koelkast bevindt zich onderaan de achterkant, dus begin met het zo laag mogelijk zetten van je melk en zo ver mogelijk terug om het zo lang mogelijk te bewaren.

2. Bewaar rode uien niet naast aardappelen

Door uien en aardappelen bij elkaar te houden, worden ze vochtig. Het geeft daarbij een gas af, ethaan genaamd (ook bekend als ethyleen), waardoor fruit en groenten sneller rijpen.

Sommige mensen geloven dat dit de reden is waarom er op je aardappelen spruiten groeien. Die scheuten bevatten glycoalkaloïdeverbindingen, die giftig zijn door de grote hoeveelheid in de scheuten.(2) Te veel eten kan je buikpijn, en koorts geven.

Maar maak je geen zorgen, ze zijn nog steeds veilig om te eten als de scheuten klein zijn en met de schil worden verwijderd. Denk maar twee keer na voordat je je uien bij je taters gooit.

3. Bewaar avocado's niet in de koelkast

Laat je je avocado's in de koelkast staan? Heb je het gevoel dat ze keihard zijn als je ze vervolgens gebruikt voor een guacamole? Avocado's rijpen niet als ze te koud zijn, dus als je ze in de koelkast laat staan, zijn ze moeilijk te snijden en te schillen. Laat ze een paar dagen uit de koelkast zodat ze snel kunnen rijpen.

4. Was geen bessen als je ze koopt

Fruit wassen is iets dat veel van ons doen, maar als je dat doet, vergaan ze ver voor de houdbaarheidsdatum. Bosbessen zijn hiervoor een van de beste voorbeelden (maar ook druiven, aardbeien, frambozen en ander fruit). Was ze in plaats daarvan net voordat je ze opeet.

Toptip: als je wilt dat bessen echt een tijdje meegaan, baad ze dan 2-10 minuten in een azijn-watermix en bewaar ze in de koelkast. Hierdoor worden bacteriën verwijderd en kunnen ze zelfs langer meegaan.

5. Bewaar het na opening niet in het blik

Met al het blikvoer dat we onlangs hebben gekocht gedurende de lockdown, is dit een must-know.

Zodra je je blikje kikkererwten (of anderen soorten voedsel in blik) hebt geopend, laat dan niks achter in het blik. Leeg het en doe ze in een kom om in de koelkast te bewaren. Wanneer er lucht in komt, sijpelt het blik uit het blik sneller in de inhoud. Er zit dus meer metaal in je eten. Niet precies wat je wilt van je kikkererwten.

6. Bewaar rauwe aardappelen niet in de koelkast

Het invriezen of koelen van rauwe aardappelen verandert het zetmeel in suiker. De meesten van ons bewaren onze aardappelen in de kast, maar als je ze toch in de koelkast of vriezer zet, haal dan de rauwe eruit. Het is oké als ze eenmaal gaar zijn, dus maak je niet al te veel zorgen over de restjes.

7. Laat bevroren groenten niet te lang in de vriezer staan

Door de groenten te lang in de vriezer te laten staan, vormen ze ijskristallen. Deze ijskristallen zijn water dat in je groenten zat en naar buiten sijpelde.

Zelfs groenten die te lang in de vriezer hebben gelegen, kunnen zo nog steeds verslechteren. Het wordt vriesbrand genoemd en het is het resultaat van uitdroging, waardoor je groenten verschrompeld zijn en niet zo lekker smaken. Laat ze dus niet te lang zitten, het is het beste om binnen 2 tot 4 maanden na aankoop te eten.

8. Houd je bananen weg van ander fruit

Leg je bananen niet samen met de andere vruchten in de fruitschaal. Al het fruit vergaat namelijk sneller zo.

Maar waarom? Nogmaals, net als de uien, komt het door ethaangas.

Het gas zorgt ervoor dat het fruit rijpt en zachter wordt door de celwanden af ​​te breken, zetmeel om te zetten in suikers en de zuren te laten verdwijnen.

Hoewel je sinaasappels veilig zijn voor etheen, zijn andere vruchten dat zeker niet.

Bananen zijn bijzonder slecht door dit gas af te geven. Houd de bananen dus apart van je fruitschaal. Het zorgt ervoor dat het grootste deel van de kom niet bruin wordt.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is gemakkelijk om je eten verkeerd te bewaren. Gooi de uien apart in een kast en doe de melk achterin de koelkast en je gooit al minder snel eten weg.

Maak dit een continu proces. Elke keer dat je iets weggooit, zoek dan uit of je het op de juiste manier hebt bewaard. Zo niet, probeer het dan voor de volgende keer te verbeteren. Zie minder schimmel en bespaar meer tijd en geld.

Word niet alleen een expert in het bewaren van voedsel, maar word ook een expert in hoe je het moet bereiden.

1. https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/28/one-in-six-pints-of-milk-thrown-away-each-year-study-shows

2. https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-potato#removing-toxic-compounds

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein