Voeding

Eetstoornissen zien enorme stijging tijdens Lockdowns

Ik weet niet zeker of je het al gehoord hebt, maar het afgelopen anderhalf jaar woedde er een pandemie…

Ja, het was niet altijd even leuk..

Deze pandemie heeft veel van zijn eigen problemen met zich meegebracht, te veel om op te noemen, maar het heeft ook andere grote problemen aan het licht gebracht die ooit bijzaak waren.

De pandemie heeft de vlammen van deze problemen aangewakkerd, waardoor ze aanzienlijk erger zijn dan voordat dit allemaal begon.

Een van de meest opvallende problemen waarmee onze gezondheidszorg en wij als samenleving mee worden geconfronteerd, is de overweldigende golf van mensen die een eetstoornis hebben (ontwikkeld).

Een nieuwe pandemie?

De toename van de vraag naar ondersteuning bij eetstoornissen is enorm toegenomen. De COVID-19-pandemie wordt dan ook beschreven als de “perfecte storm” voor de toename van eetstoornissen.(1)

Maar waarom nemen eetstoornissen toe?

Onderzoekers Dr. Dawn Branley-Bell & Dr. Catherine Talbot gingen op zoek naar de impact van COVID-19 en lockdown op mensen met eetstoornissen.(9)

Ze voerden een enquête uit en verzamelden antwoorden van 129 personen die momenteel een eetstoornis ervaren of herstellen van een eetstoornis tijdens de vroege stadia van de lockdown in de UK.

De verzamelde antwoorden geven geen prettig beeld.

Het is de moeite waard om in gedachten te houden dat de gegevens relatief vroeg in dit alles werden verzameld (tijdens de eerste lockdown), maar de twee onderzoekers ontdekten dat een overweldigende meerderheid (86,7%) van hun deelnemers meldde dat hun symptomen waren verergerd als gevolg van de pandemie, waarbij meer dan 30% meldde dat hun symptomen veel erger waren.

Maar waarom?

De onderzoekers stelden vragen rond acht kernthema’s:

  • Verstoring van de woonsituatie
  • Verhoogd sociaal isolement en verminderde toegang tot gebruikelijke ondersteuningsnetwerken
  • Wijzigingen in tarieven voor fysieke activiteit
  • Verminderde toegang tot gezondheidsdiensten
  • Verstoring van routine en waargenomen controle
  • Verhoogde blootstelling aan triggerende berichten
  • Veranderingen in de relatie van het individu met voedsel
  • Positieve resultaten

Verstoring van de woonsituatie

85% van de deelnemers aan het onderzoek vond dat veranderingen in hun woonsituatie hun symptomen hadden verergerd. Dit kwam door verhoogde interpersoonlijke stress (ruzie met familie enz.), het verbergen van hun toestand voor dierbaren en anderen, toegenomen verhoogde druk om meer te eten of hun eten onder controle te houden en, in sommige gevallen, een verlies van controle over hun dieet.

De omgeving speelt zo’n belangrijke rol bij het herstel en, met de extra belasting van lockdown, verminderde activiteit en toename van stress en angst, heeft een persoon met een eetstoornis mogelijk niet dezelfde ondersteunende, meelevende of “veilige” omgeving die ze gewend zijn en hun herstel nodig heeft.

Verhoogd sociaal isolement en verminderde toegang tot gebruikelijke ondersteuningsnetwerken

86% van de steekproef voelde zich meer geïsoleerd dan ze normaal zouden voelen tijdens de lockdown. Tijd doorbrengen met vrienden en familie kan een belangrijke factor zijn bij het herstel en de ondersteuning van een eetstoornis.

Bovendien kan meer tijd met jezelf tot meer lichaamscontrole en kritische zelfpraat leiden. Velen zullen ook vertrouwen op sociale situaties voor wanneer ze eten. Zonder dit kunnen ze meer vatbaar zijn voor eetbuien of helemaal niet eten.

Wijzigingen in fysieke activiteit

Ongeveer 37% van de deelnemers verhoogde naar verluidt hun fysieke activiteit vanwege zorgen over gewichtstoename door het thuiszitten. Sommige deelnemers meldden zelfs een afname van de symptomen van hun eetstoornis, maar zeiden dat ze dit nu compenseerden met lichaamsbeweging.

Verminderde toegang tot gezondheidsdiensten

Vanwege de overweldigende last van de COVID-19-pandemie voor de gezondheidszorg meldden veel deelnemers aan de enquête dat ze voortijdig werden ontslagen uit de klinische afdelingen, dat de behandeling werd opgeschort, op een wachtlijst voor behandeling bleven staan ​​en dat ze beperkte postdiagnostische ondersteuning kregen.

Verstoring van routine en waargenomen controle

Controle is een belangrijke factor in veel eetstoornis-gevallen. Personen met eetstoornisssen kunnen een verlies van controle over belangrijke aspecten van hun leven en/of lichaam voelen of hebben ervaren. Om enige schijn van controle terug te winnen, wenden ze zich tot hun dieet, lichaamsbeweging en algehele lichamelijke gezondheid.

Het controleaspect wordt zodanig dat het ding waarover ze volledige controle proberen te hebben (om het verlies ervan te compenseren), ironisch genoeg verandert in controle over hen.

Als sommige van hun basisvrijheden van hen worden afgepakt (zoals gedwongen worden om binnen te blijven met een lockdown) kan dit buitengewoon triggerend zijn, vooral in die gevallen waarin controle zo’n belangrijke factor is.

Bovendien had tweederde van de deelnemers het gevoel dat hun routine was verstoord door de lockdown. Routine is een belangrijk onderdeel van herstel en verstoring van de routine kan voelen als verlies van controle en leiden tot meer lichaamscontrole en piekeren over lichaamsgewicht, dieet en lichaamsbeweging.

Verhoogde blootstelling aan triggerende berichten

Meer dan 80% van de ondervraagden gaf aan dat hun tijd online was toegenomen, met name de tijd die ze besteedden aan sociale media. Sociale media zijn een bekende trigger voor mensen met imago- en voedingsstoornissen en dit wordt geïllustreerd in dit onderzoek wanneer we ontdekken dat meer dan 50% van de respondenten aangaf dat deze toename in tijd online hun symptomen had verergerd.

Hoe vaak heb je berichten gezien over “afvallen voor lockdown training” of iets dat verband houdt met gewichtstoename tijdens lockdown? Stel je voor hoe dit van invloed zou zijn op iemand die midden in een eetstoornis zit en meerdere keren per dag zijn gewicht controleert.

Veranderingen in de relatie van het individu met voedsel

De eerste lockdown, die een heel leven geleden lijkt, was een ongekende en onzekere tijd. Een van de vreemdere gebeurtenissen was het hamsteren van huishoudelijke artikelen (WC-papier….) en voedsel. Ik weet zeker dat we ons allemaal de lege wc-papier schrappen van 2020 kunnen herinneren.

Voor mensen met eetstoornisssen was de realiteit hiervan ofwel een overvloed aan voedsel in huis of geen toegang tot het voedsel dat in hun “veilige” categorie zou vallen of op dat moment deel uitmaakte van hun routine.

Beide scenario’s zouden zich hebben gemanifesteerd in verhoogde stress, angst, een lager humeur en algemene geestelijke gezondheidstoestand. Aangezien een slecht humeur een van de grootste voorspellers van eetstoornis-gedrag is, is het dan ook geen verrassing dat we een toename van de symptomen zagen als gevolg van veranderingen in het winkelgedrag.

Positieve resultaten

De studie was niet alleen maar kommer en kwel. Een van de interessantere punten was om te zien hoe de pandemie mensen met eetstoornissen op een positieve manier had beïnvloed.

Hoewel er bijvoorbeeld beperkte fysieke toegang was tot de gebruikelijke ondersteuningsnetwerken, meldden sommige deelnemers dat ze internet en sociale media (bijv. Facebook-groepen, WhatsApp en YouTube) gebruikten om met vrienden te praten, toegang te krijgen tot ondersteuning van eetstoornis-community’s en om anderen te volgen in hun weg naar volledig herstel,

Bovendien, voor jongere personen met eetstoornissen of degenen die niet alleen woonden, vonden sommigen het nuttig om familieleden, geliefden en vrienden in het huishouden te hebben voor extra ondersteuning en veiligheid.

Over het algemeen belicht en onderzoekt deze studie de impact van de pandemie op personen met eetstoornissen en laat hopelijk zien waarom het aantal mensen dat op zoek is naar eetstoornis-behandeling en ondersteuning zo dramatisch is toegenomen.

Wat kunnen we eraan doen en welke middelen zijn er?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat het volledig afhangt van wie dit leest.

Als je iemand bent die deze problemen doormaakt, dan zijn er een hele reeks dingen die je kunt doen en die je vanaf vandaag al kunt doen.

Allereerst is het vanzelfsprekend, en we hopen dat je dit realiseert, dat hoezeer je je eetstoornis ook probeert te overtuigen dat je alleen bent, je absoluut niet de enige bent.

Misschien wel het meest nuttige dat je vandaag kunt doen, is iemand vinden die je kunt vertrouwen om mee te praten, die een niet-oordelende ruimte kan bieden waarvoor je je open kunt stellen over wat je doormaakt.

Of dit nu een vriend of familielid is, of een collega op het werk, het kan ongelooflijk nuttig zijn. We raden je ook ten zeerste aan contact op te nemen met een eetstoornis-organisatie of liefdadigheidsinstelling. Ze zijn experts in hun vakgebied en kunnen je dan oom goed helpen.

Het kan ook nuttig zijn om online ondersteunende community’s te zoeken, je sociale media te controleren (om alle op gewicht en lichaam gerichte kanalen te verwijderen) en apps te downloaden om je te helpen je emotionele toestand te beheersen, zoals voor mindfulness en meditatie.

Als je iemand bent die iemand anders kent die met een eetstoornis leeft of gewoon meer steun zou willen geven in het geval dat je een persoon tegenkomt die aan het herstellen is, dan zijn er tevens genoeg dingen die je kunt doen.

Het is duidelijk dat reverse-engineering van wat we zojuist hebben besproken nuttig zou zijn; een niet-oordelende ruimte biedend waarin je de rol van luisteraar aanbiedt, niet van adviseur, en die persoon simpelweg een veilige plek geeft om zich open te stellen en over hun ervaringen te praten. Ook weten waar ze naar moeten verwijzen als ze om ondersteuning vragen.

Ik zou ook willen voorstellen om wat onderzoek te doen naar de ervaringen van mensen met ED’s zelf. Het kan helpen een algemeen beter begrip te krijgen van wat een persoon met deze aandoening doormaakt en je in staat te stellen je beter in te leven en met hen te communiceren.

Het is van cruciaal belang dat je je realiseert dat jouw taak hier niet is om te “herstellen”, maar gewoon om te ondersteunen. Proberen om het probleem te “repareren” kan het zelfs veel erger maken.

Bericht om mee naar huis te nemen

De pandemie is een bijzonder moeilijke tijd geweest voor mensen met eetstoornissen..

Lockdowns hebben veel meer problemen veroorzaakt dan we ooit hadden kunnen verwachten en dit is niet anders voor degenen die worstelen met eetstoornissen.

Het is echter niet alleen maar slecht nieuws; community’s van mensen met eetstoornissen herrijzen uit de as van deze pandemie en bieden een veilige plaats van steun en vertrouwen aan degenen die het moeilijk hebben.

Als je midden in het herstel zit, ben je niet de enige. Er is ondersteuning voor jou en het hoeft niet altijd bovenaan een wachtlijst te staan.

Voor degenen die weten of om iemand geven die dit doormaakt, jij kunt ook helpen. Onthoud echter: probeer niet te repareren, maar wees er om te ondersteunen.

Een van onze beste hulpmiddelen bij het overwinnen van een eetstoornis is communicatie; ofwel iemand vinden waarmee we kunnen communiceren of de persoon zijn die een niet-oordelende ruimte van luisteren kan bieden. Samen kunnen we deze problemen overwinnen; ze hoeven je niet te definiëren of voor altijd te duren.

LEES DIT OOK:

Begeleide meditatie voor beginners | Relaxing & Calming

Training

Begeleide meditatie voor beginners | Relaxing & Calming

2020-10-26 06:00:11van Lauren Dawes

Laat de lockdown sterker achter dan ooit: advies van een ultramarathonloper

Onze atleten

Laat de lockdown sterker achter dan ooit: advies van een ultramarathonloper

2021-05-25 07:00:24van Evangeline Howarth

Een sterke mentaliteit heeft deze professionele atleet keer op keer gered

Onze atleten

Een sterke mentaliteit heeft deze professionele atleet keer op keer gered

2021-06-02 14:00:18van Evangeline HowarthJamie Wright

Jamie Wright

Schrijver en Expert

Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.