Voeding

Dit gebeurt er met je lichaam tijdens de menopauze

De menopauze is iets dat de helft van de wereldbevolking rechtstreeks treft, maar het krijgt opmerkelijk weinig aandacht. Het kan een aanzienlijke impact hebben op het leven van vrouwen die er doorheen gaan, dus het is super belangrijk dat mensen – inclusief mannen – meer over het onderwerp weten.

Daarom is deze aflevering van Nutritionist Explains gewijd aan de menopauze. Richie gaat dieper in op wat het is, de effecten ervan, welke behandelingen er zijn om symptomen te verlichten en hoe voeding een belangrijke rol kan spelen.

Voor de video ontving Richie inzicht en feedback van Amanda Thebe, gezondheidsexpert voor vrouwen en auteur van Menopocalypse: How I Learned to Thrive While Menopause en How You Can Too.

 

Wat is de menopauze?

De menopauze heeft alles te maken met hormonen.

Wanneer meisjes in hun tienerjaren de puberteit bereiken, nemen de productie van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron enorm toe, wat alle verschillende delen van de vrouwelijke puberteit bevordert, inclusief het beheersen van de menstruatiecyclus.

Tussen de leeftijd van ongeveer 40 en 50 jaar dalen de oestrogeen- en progesteronspiegels van een vrouw plotseling aanzienlijk. Door deze significante verandering beginnen de symptomen van de menopauze. Dit vroege stadium wordt perimenopauze genoemd en een van de eerste symptomen is onregelmatige menstruatie.

Zodra een vrouw in dit perimenopauze stadium een ​​heel jaar zonder menstruatie is geweest, wordt ze geacht in de menopauze te zijn.

Wat zijn enkele symptomen van de menopauze?

Veel voorkomende symptomen bij vrouwen in de menopauze zijn opvliegers en nachtelijk zweten (waargenomen door 75% van de vrouwen in de menopauze) en kunnen tientallen jaren aanhouden.

Sommige vrouwen ervaren ook hartkloppingen, broze botten, gebrek aan slaap en stemmingsstoornissen zoals angst en depressie, hersenmist, verlies van libido en tal van andere symptomen.

Veel vrouwen in de menopauze zullen ook andere veranderingen in hun lichaam ervaren, zoals gewichtstoename, verlies van spiermassa en waar lichaamsvet wordt opgeslagen. Het eerder genoemde gebrek aan slaap kan ook bijdragen aan gewichtstoename, aangezien vermoeidheid de hunkering naar calorierijk en vetrijk voedsel kan vergroten en de activiteitsniveaus kan beïnvloeden.

Dus, hoe kunnen we deze symptomen behandelen? Nou, allereerst legt Richie uit wat je niet moet doen…

“Als je ooit een voedingsdeskundige of eigenlijk iemand die geen dokter is, hoort praten over ‘hormonen in evenwicht brengen’ rond de menopauze, kun je gewoon aannemen dat ze het over absolute **** hebben.”

Symptomen van de menopauze behandelen – MHT & HRT

Menopauze hormoontherapie (MHT) is een voorgeschreven behandeling waarbij een vrouw oestrogeen of een combinatie van oestrogeen en progesteron gebruikt om de hormonen aan te vullen die verloren zijn gegaan tijdens het menopauzeproces.

Richie zegt dat dit vaker wordt aangeduid als “hormoonvervangende therapie” (HST). Het is een term die volgens hem minder geschikt is dan MHT, omdat hormonen niet worden vervangen naar eerdere niveaus, maar hij gebruikt het in de video omdat veel mensen ermee bekend zijn.

Hormonen die in HRT worden gebruikt, kunnen helpen bij het beheersen van symptomen van de menopauze. Hoewel het niet voor iedereen geschikt is, is het de moeite waard om je huisarts te raadplegen als je denkt dat je door de menopauze gaat, om erachter te komen of het je kan helpen.

Veranderingen in levensstijl om de menopauze te helpen

Hoewel dieet en lichaamsbeweging je hormonen niet in evenwicht kunnen brengen om de symptomen van de menopauze te verlichten, kunnen ze je algehele gezondheid en fitheid verbeteren en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Richie beveelt weerstands- en krachttraining aan voor vrouwen die door de menopauze gaan, omdat het zal helpen om droge spiermassa te behouden die van nature afneemt met de leeftijd en zelfs zal helpen om nieuwe spiermassa op te bouwen.

Botdichtheid en kracht nemen natuurlijk ook af tijdens de menopauze, dus kracht- en weerstandstraining kan hier ook helpen.

Richie beveelt ook regelmatig cardio aan, zoals joggen of fietsen, om de gezondheid van het hart te behouden, wat ook een probleem kan worden naarmate we ouder worden.

Voedingsveranderingen om de menopauze te helpen

Je eiwitgehalte hoog houden (tenzij je arts anders heeft aangegeven) is ook super belangrijk om de spiermassa op peil te houden naarmate we ouder worden. Maaltijden met een hoger eiwitgehalte houden je ook langer vol, waardoor hongergevoelens worden verminderd. Richie raadt ongeveer 30-40g eiwit per maaltijd aan.

Omdat de gezondheid van het hart een grote zorg is voor vrouwen in de menopauze, is voeding een belangrijk hulpmiddel. Streef ernaar om je niveaus van verzadigde vetten te verlagen en meer mager vlees en magere zuivelproducten te consumeren.

Onverzadigde vetten zoals olijfolie en vette vis kunnen helpen om je niveaus van “goede” vetten hoog te houden.

Supplementen om menopauze symptomen te verlichten

Supplementen zullen je hormonen tijdens de menopauze niet “uitbalanceren”, maar ze kunnen de symptomen helpen verlichten en bijdragen aan de algehele gezondheid.

Terwijl Richie zegt dat het belangrijk is om het grootste deel van je eiwitgehalte uit hele voedingsmiddelen te halen, zijn eiwitpoeders een geweldige en gemakkelijke manier om je eiwitdoel elke dag te bereiken.

Richie raadt ook creatine aan voor vrouwen in de menopauze, omdat het de spierkracht en kracht kan vergroten, waardoor je harder kunt trainen in de sportschool. Het is ook aangetoond dat het de gezondheid van de hersenen bevordert, wat kan helpen bij symptomen zoals “hersenmist” tijdens de menopauze.

Tot slot, visolie is een andere aanbeveling van Richie. Het is een nuttige aanvulling voor iedereen, maar vooral voor vrouwen in de menopauze die behoefte hebben aan gezonde vetten.

Bericht om mee naar huis te nemen

De menopauze veroorzaakt enorme veranderingen in het leven van een vrouw en de symptomen kunnen tientallen jaren aanhouden. Het is ongelooflijk belangrijk dat we erover praten en mensen informeren over de symptomen die het kan veroorzaken. Hopelijk heeft Richie het onderwerp toegelicht en enkele nuttige aanbevelingen gegeven voor iedereen die er doorheen gaat.

Blijf fit, voed je lichaam met voedzaam voedsel en raadpleeg zoals altijd je huisarts.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

De beste menopauze-supplementen

Supplementen

De beste menopauze-supplementen

2021-10-21 07:00:04van Myprotein

Gezondheid en fitness voor vrouwen: de impact van hormonen op training

Voeding

Gezondheid en fitness voor vrouwen: de impact van hormonen op training

2022-03-25 07:00:26van Myprotein

Laag libido: oorzaken en behandeling voor verminderde zin in seks

Voeding

Laag libido: oorzaken en behandeling voor verminderde zin in seks

2022-02-28 07:00:21van MyproteinMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.