Voeding

Cholesterol | Wat is het? Hoe cholesterol verlagen?

Cholesterol. Iets waar in de gezondheids- en fitnesswereld eindeloos over wordt gesproken, maar hoe kunnen we tot de kern komen en tot op de bodem uitzoeken wat cholesterol werkelijk is en hoe het je gezondheid kan beïnvloeden?

Dit artikel zal uiteenzetten wat cholesterol precies is, wat het “goede cholesterol” van het “slechte” onderscheidt en welke voedingsmiddelen met elk zijn verbonden.

Spring naar:

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een zachte, wasachtige substantie die in alle lichaamscellen wordt aangetroffen. Het helpt onze hersenen en ons zenuwstelsel te ondersteunen. Cholesterol wordt gemaakt in de lever, maar we krijgen ook cholesterol uit de dierlijke voedingsmiddelen die we consumeren. Wanneer je je cholesterolgehalte in het bloed laat controleren, weerspiegelt het aantal beide bronnen van cholesterol in het lichaam. Als te veel cholesterol zich ophoopt in het lichaam, kan dit leiden tot hartaandoeningen.

Omdat cholesterol door de lever wordt gemaakt en verwerkt, is het ook belangrijk om onze lever gezond te houden. Het beperken van de consumptie van alcohol en geraffineerde koolhydraten helpt onze lever op zijn best te laten functioneren.

Hoewel voeding onze cholesterolwaarden beïnvloedt, doet onze genetica dat ook – dus zelfs iemand met een zeer gezond dieet kan problemen hebben met cholesterol, en iemand die geen gezonde levensstijl volgt, kan nog steeds een normaal cholesterol hebben.

Wat is LDL?

Er zijn twee primaire soorten cholesterol, LDL en HDL.

LDL wordt over het algemeen als het ongezonde type beschouwd en is het type dat we laag moeten houden. Hoewel het LDL-gehalte wordt beïnvloed door het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet, is aangetoond dat te veel suikers in het dieet ook je LDL-gehalte kunnen verhogen.(1)

Het andere deel van de verhouding in cholesterol is HDL, of “goed” cholesterol. HDL is het deel dat we hoog moeten houden door te kiezen voor gezonde vetten zoals kokosolie, vis, avocado en olijfolie.(2) Dit HDL-cholesterol helpt het vet in onze bloedbaan op te nemen en terug naar de lever te brengen.

Voedingsmiddelen die LDL kunnen verhogen:

 • Boter
 • Vet
 • Rood vlees
 • Gebakken goederen/gebak
 • Gefrituurd voedsel
 • Verwerkt vlees
 • Geraffineerde granen
 • Volvette zuivelproducten
 • Suikerhoudende dranken

Voedingsmiddelen die HDL kunnen verhogen:

 • Olijfolie
 • Kokosnootolie
 • Zalm
 • Avocado
 • Noten
 • Zaden
 • Volkoren
 • Fruit
 • Groenten

Probeer dit pesto-zalm recept om je HDL-niveaus te verhogen…

One-Tray Pesto Salmon Meal Prep | Mood-Boosting Foods

Recepten

One-Tray Pesto Salmon Meal Prep | Mood-Boosting Foods

2020-10-13 14:00:57van Lauren Dawes

Cholesterol verlagen?

Hoewel sommige van onze cholesterolwaarden erfelijk zijn, speelt ook onze levensstijl een rol. Het eten van gezond voedsel, het vervangen van verzadigde vetten door plantaardige oliën en het consumeren van veel vers fruit en groenten zijn enkele basisstappen die je kunt nemen.

Lichaamsbeweging kan helpen om HDL, het goede cholesterol, te verhogen, terwijl roken je HDL kan verlagen.(3,4) Het is ook aangetoond dat het eten van vezelrijk voedsel het LDL- en het totale cholesterolgehalte verlaagt.(1)

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel ons cholesterolgehalte gedeeltelijk wordt bepaald door onze genen, kunnen onze levensstijl en in het bijzonder onze voedingskeuzes een grote rol spelen in de balans tussen het goede en het slechte cholesterolgehalte in het lichaam. Als je je zorgen maakt over je cholesterolgehalte, bekijk dan goed je eigen dieet en optimaliseer de voedingsmiddelen die de gezondheid van het hart ondersteunen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

Supplementen

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

2021-11-04 07:30:18van Claire Muszalski

Verbeter de gezondheid van je hart met warme baden, althans volgens dit onderzoek

Training

Verbeter de gezondheid van je hart met warme baden, althans volgens dit onderzoek

2021-06-14 07:00:08van Monica Green

Gezonde vetten & vetrijke producten die goed voor je zijn

Voeding

Gezonde vetten & vetrijke producten die goed voor je zijn

2022-03-23 09:00:20van Grant Koch


 1. Kuklina, E. V., Carroll, M. D., Shaw, K. M., & Hirsch, R. (2013). Trends in high LDL cholesterol, cholesterol-lowering medication use, and dietary saturated-fat intake: United States, 1976–2010. NCHS data brief, (117), 1. 
 2. Khaw, K. T., Sharp, S. J., Finikarides, L., Afzal, I., Lentjes, M., Luben, R., & Forouhi, N. G. (2018). Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ open8(3), e020167. 
 3. Varady, K. A., & Jones, P. J. (2005). Combination diet and exercise interventions for the treatment of dyslipidemia: an effective preliminary strategy to lower cholesterol levels?. The Journal of nutrition135(8), 1829-1835. 
 4. Garrison, R. J., Kannel, W. B., Feinleib, M., Castelli, W. P., McNamara, P. M., & Padgett, S. J. (1978). Cigarette smoking and HDL cholesterol the Framingham offspring study. Atherosclerosis30(1), 17-25.


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.