Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Zijn er voordelen aan trainen in de kou?

Zijn er voordelen aan trainen in de kou?
Jamie Wright
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jamie Wright

Afgezien van het dragen van je favoriete kersttruien naar de sportschool, is het moeilijk te geloven dat er naast deze welkome winterwonderen nog andere voordelen zijn.

Ik bedoel, er is ook het hele "mijn post-workout bestaat uit niets anders dan chocoladepepernoten" voor een maandlange fase in december, maar laten we nu even serieus zijn; dat is niet echt een voordeel van sporten, dat zouden we hoe dan ook doen.

Het zal je misschien verbazen te weten dat er unieke fysiologische voordelen zijn verbonden aan training in koudere klimaten. Lees verder en misschien heb je zo die extra motivatie om jezelf op deze ijzige ochtenden uit je warme en knusse bed te slepen om die training te voltooien.

Vet activeren dat verbrandt ... vet?

Ja, dit klinkt allemaal een beetje als een gekke wetenschapper, maar dit is in feite een van de manieren waarop ons lichaam zich aanpast aan blootstelling aan kou.

Er zijn twee vormen van vet / vetweefsel in het lichaam; wit vetweefsel (WAT) en bruin vetweefsel (BAT).

WAT is de belangrijkste plaats van energieopslag, en BAT, dat lagere vetgehaltes opslaat, kan worden geactiveerd om vetzuren te oxideren om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Als we aan de kou worden blootgesteld, moet ons lichaam harder werken om onze temperatuur op peil te houden door onder meer BAT te activeren. Meer BAT-activering betekent dat we meer opgeslagen vet als brandstof gebruiken!

Langdurige blootstelling aan kou verhoogt juist de omzetting van WAT naar BAT. Uiteindelijk staat meer BAT gelijk aan meer vetoxidatie, wat je inspanningen in januari om die paar extra feestelijke kilo's te laten verdwijnen veel gemakkelijker kan maken.

Brand je een weg door de festiviteiten

Een van de andere opvallende voordelen van verhoogde BAT is dat BAT-activering leidt tot een toename van het energieverbruik. Dus, net als opgeslagen vet, hoe meer BAT we hebben, en hoe meer we het activeren, hoe meer calorieën we zullen verbranden.

Maar dat is niet de enige manier waarop we meer calorieën verbranden als we in de kou sporten.

Afgezien van de voor de hand liggende rillingen (die op zichzelf een aanzienlijk aantal calorieën kunnen verbranden), is er ook een neiging om meer te bewegen. In feite kan training met blootstelling aan koude het energieverbruik tot 30% verhogen boven wat normaal is voor die persoon!

Hoe zit het met de daadwerkelijke prestaties?

De impact op de prestaties hangt natuurlijk niet alleen af ​​van het individu en zijn perceptie van de kou die hij ervaart, maar ook van de werkelijke relatieve temperatuur zelf. Een omgeving die te koud is, zal uiteindelijk schadelijk zijn voor de prestaties (en mogelijk gevaarlijk om in te trainen).

Er kunnen echter enkele spieraanpassingen zijn bij het trainen in de kou die je misschien niet verwacht. Ten eerste kan het je uithoudingsvermogen verbeteren. De bloedstroom is uitdagender in koudere klimaten, wat betekent dat ons hart harder moet werken. Voor een gezond persoon kan dit het hart nog sterker maken en mogelijk voor betere prestaties zorgen zodra het warmer weer wordt.

Bovendien kan de blootstelling aan kou angiogenese stimuleren (het fysiologische proces waardoor nieuwe bloedvaten worden gevormd uit reeds bestaande bloedvaten). Een toename van bloedvaten betekent meer transport van en naar spieren, wat op zijn beurt kan resulteren in prestatieverbeteringen! Niet alleen dat, maar het kan ook bijdragen tot een verbeterd herstel.

Het belang van lichaamsbeweging om S.A.D-heid te voorkomen

S.A.D, of seizoensgebonden affectieve stoornis, is een vorm van depressie die optreedt bij seizoensveranderingen (en wordt het vaakst geassocieerd met de winter).

Hoewel er onzekerheid bestaat over de reden waarom deze aandoening optreedt, wordt aangenomen dat deze op de een of andere manier verband houdt met veranderingen in onze lichaamsklok, verstoring van schema's en wisselende lichtblootstelling.

Ongeveer 1 op de 15 mensen lijdt aan ernstige S.A.D en de aandoening komt 3 keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het is aangetoond dat lichaamsbeweging een krachtig hulpmiddel is bij de behandeling van depressie en dit is overgebracht naar onderzoeken die het effect ervan op de symptomen van S.A.D. evalueren.

Wanneer het regelmatig wordt uitgevoerd, is gebleken dat lichaamsbeweging de mentale gezondheid van degenen die de aandoening ervaren aanzienlijk ten goede kwamen en dat het een geweldig hulpmiddel kan zijn om te gebruiken tijdens de wintermaanden om ervoor te zorgen dat we onze goede gemoedstoestand behouden gedurende de kerstperiode.

Bericht om mee naar huis te nemen

Ik weet zeker dat het geen verrassing is; lichaamsbeweging blijft een van de belangrijkste pijlers van een gezonde levensstijl, misschien nog wel meer in de wintermaanden.

Met de piek van zorgen over gewichtsbeheersing in deze tijd van het jaar en het risico op psychische problemen, lijkt lichaamsbeweging de perfecte oplossing. Niet alleen dat, maar voor de meer prestatiegerichte groep van onze lezers, kan het aanzienlijke voordelen hebben voor je resultaten en herstel in de lente en zomer.

Zoals altijd pleiten we ervoor dat je actief blijft, maar doe dit op een veilige manier. Wegen kunnen glad zijn, de dagen worden donkerder; train hard, train slim en train vooral veilig.

Op zoek naar meer advies van onze experts?

LEES DIT OOK:

Jamie Wright
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jamie Wright
Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.
myprotein