Training

Hoe helpt lichaamsbeweging de mentale gezondheid en welke lichaamsbeweging is het beste?

Lichaamsbeweging kan de mentale gezondheid van een persoon helpen verbeteren door het verminderen van angst, depressie en negatieve stemmingen en het verbeteren van het zelfrespect en de cognitieve functie. Enige vorm van lichaamsbeweging wordt voor iedereen aanbevolen vanwege de veelheid aan positieve fysieke en mentale voordelen.

Voedingsdeskundige Ester Hesen legt het verband tussen sport en onze mentale gezondheid hier verder uit:

Hoe helpt lichamelijke activiteit bij de mentale gezondheid en het welzijn?

Als mensen zijn we gebouwd om te bewegen. Lichaamsbeweging kan bijdragen aan verbeteringen in de geestelijke gezondheid, aangezien het de afgifte van endorfine en hormonen bevordert die je een goed gevoel geven. Hoewel mentale gezondheidsproblemen vaak gecompliceerd en complex zijn, kan lichaamsbeweging helpen om op zijn minst enkele negatieve gevoelens te verminderen door stress te verminderen, het zelfrespect te verbeteren en de slaapkwaliteit en -duur te verbeteren, wat op zijn beurt weer positieve effecten heeft.

Het besteden van wat tijd aan je lichamelijke gezondheid en fitheid kan ook leiden tot de vorming van positieve gewoonten die je geestelijke gezondheid verder zullen verbeteren, zoals verbeterde voeding en betere slaapkwaliteit, timing en kwantiteit.

Lichaamsbeweging helpt je om je goed te voelen

Lichamelijke activiteit maakt endorfines vrij, dit zijn chemicaliën die een wisselwerking hebben met receptoren in je hersenen om je perceptie van fysieke pijn te verminderen – vergelijkbaar met paden die worden gestimuleerd door opioïden. Dit betekent dat zware of langdurige fysieke activiteit je zal helpen om je lichamelijk goed te voelen (hoewel je de volgende dag wel wat spierpijn kan voelen als DOMS je eenmaal heeft getroffen!).

Lichaamsbeweging kan je humeur verbeteren

Door lichaamsbeweging komen serotonine, dopamine en noradrenaline vrij, die allemaal een cruciale rol spelen bij het reguleren van je humeur. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de concentratie van deze chemicaliën in je hersenen te verhogen, waardoor je een constantere en stabielere positieve stemming kunt behouden.

Lichamelijke activiteit kan de reactie op stress verbeteren

Bij lichamelijke activiteit komt cortisol vrij, het ‘stresshormoon’ van het lichaam. Hoewel je misschien eerder hebt gehoord dat dit slecht voor je is (wat het kan zijn als de niveaus chronisch hoog blijven), maakt regelmatige lichaamsbeweging de reactie van het lichaam op cortisol af. Dit betekent dat wanneer cortisol op andere momenten in je leven vrijkomt, er minder schadelijke effecten op je lichaam zijn, aangezien het zich heeft aangepast om cortisol beter te beheren door inspanning.

8 manieren om te ontstressen

Mentale kracht

8 manieren om te ontstressen

2021-04-09 15:45:10van Monica Green

Training kan je vermogen om te denken en te onthouden verbeteren

Bewegen pompt bloed naar de hersenen, wat je kan helpen helderder te denken en je geheugen te verbeteren. Dit kan een positieve invloed hebben op zaken als depressie en andere negatieve stemmingen.

Welke oefeningen zijn het beste voor de mentale gezondheid?

1. Wandelen of hardlopen

Wandelen en hardlopen zijn vormen van steady-state-oefeningen die je hartslag gedurende een langere periode verhogen en je cardiovasculaire systeem uitdagen en ontwikkelen. Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan de manier waarop dit soort oefeningen kunnen helpen om je geestelijke gezondheid te verbeteren, zoals buiten / in de natuur zijn en worden blootgesteld aan daglicht, waarvan is bewezen dat het de geestelijke gezondheid verbetert en ook de slaapkwaliteit, je conditie verbetert en je gezondheid en lichaamssamenstelling verandert, wat kan resulteren in een verbeterd gevoel van eigenwaarde en het geeft endorfines vrij die werken als een chemisch beloningssysteem in je hersenen, waardoor je je goed voelt.

En niet te vergeten het sociale aspect (als je tenminste met een trainingspartner buiten loopt). Het biedt wat socialisatie en afleiding van wat anders voor sommige individuen een relatief afgezonderde lockdown zou kunnen zijn.

Als je alleen rent, dan is dat misschien het perfecte moment om je te concentreren op mindfulness-activiteiten – je uitsluitend richten op de beweging van je lichaam en ademhaling, wat uiteindelijk helpt om stress te beheersen en je geest leeg te maken.

2. Weerstandstraining

Weerstandstraining biedt veel van dezelfde voordelen als hardlopen, zoals het vrijkomen van endorfine, het verbeteren van je zelfrespect door je lichaamsbeeld te verbeteren en het kan ook een goede manier zijn om sociaal te zijn (hoewel we beseffen dat dit iets beperkter kan zijn dan normaal op dit moment).

Het is onwaarschijnlijk dat je veel weerstandstraining buiten in de sneeuw zult doen, maar deze vorm van oefening helpt nog steeds sterk je slaap door te helpen de kwaliteit en kwantiteit van je slaap te verbeteren – wat betekent dat je daadwerkelijk beter zult herstellen van meer training!

3. Teamsporten

Je merkt nu misschien al een trend, maar ja, deelname aan teamsporten kan ook al het bovenstaande vergemakkelijken; naar buiten gaan, blootstelling aan daglicht, het vrijkomen van endorfine, socialisatie, verhoogd zelfrespect en verbeterde slaapkwaliteit. Deelnemen aan teamsporten kan op dit moment moeilijk zijn, om voor de hand liggende redenen, maar zelfs als je meer van solosporten houdt, zoals gewichtheffen of hardlopen, is het de moeite waard om je aan te sluiten bij een plaatselijke vereniging, omdat het gemeenschapsgevoel je door de lockdown kan helpen.

Lid worden van een plaatselijke club voor je favoriete sport kan zelfs de boost zijn die je nodig hebt om de volgende stappen in je training te zetten, omdat ze vaak vol zitten met fanatici vol kennis en coaches die klaar staan ​​om informatie te delen – en vooruitgang in je sport kan weer helpen met gevoelens van zelfredzaamheid en een verbeterd gevoel van eigenwaarde.

4. Yoga

Activiteiten zoals yoga kunnen meer privé en ontspannen zijn, of het kan zijn wat je maar wilt – het doen van meer uitdagende vormen van yoga, meer verwant aan weerstandstraining, of zelfs door lid te worden van een yoga club. Yoga is de perfecte activiteit om mindfulness te oefenen, dus concentreer je op je ademhaling en de bewegingen van je lichaam, negeer al het andere – dit zal helpen om stress te verminderen en de helderheid in je geest te verbeteren.

Yoga voor minder stress | Ontspanningstechnieken

Training

Yoga voor minder stress | Ontspanningstechnieken

2021-04-26 10:30:50van Evangeline Howarth

Veel Gestelde Vragen

Hoe helpt lichaamsbeweging tegen angst?

Lichaamsbeweging kan even nuttig zijn tegen angst als medicatie, omdat door inspanning goede endorfines in het lichaam vrijkomen. Slechts tien minuten beweging per dag kan je humeur al verbeteren en tekenen van angst verlichten.

Hoe lang duurt het om de mentale gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging te zien?

Kortom, niet lang. Je kunt je al meteen geweldig voelen (runnershigh bijvoorbeeld), of het kan duurzamer aanvoelen naarmate je vordert, maar verlies het vertrouwen niet en val niet voor de onmiddellijke high. Blijf conistent. Door continu te blijven bewegen, verbeter je je mentale gezondheid op de lange termijn.

Hoeveel fysieke activiteit moet ik doen?

Als je net begint, begin dan met drie sessies per week. Dit stelt je in staat om resultaten te zien, vooruitgang te boeken en een solide routine van lichaamsbeweging vol te houden. Minder de frequentie, als je merkt dat je afhaakt. Houd het, naarmate je verder gaat, beperkt tot maximaal vijf sessies per week.

Hoe te beginnen?

Maak kennis met een teamsport en doe mee aan een team, maak nieuwe vrienden en geniet tegelijkertijd van sport. Het lijkt misschien gek, maar YouTube kan ook enorm helpen. Als je een vrij moment hebt, blader dan op YouTube en zoek naar diverse trainingsvideo’s. Dit kan je inspiratie geven om bepaalde dingen te proberen.

Begin daarbij langzaam! Beginnen met iets nieuws is spannend, maar doe het rustig aan om je op je gemak te voelen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Lichaamsbeweging biedt tal van fysiologische voordelen die de mentale gezondheid helpen verbeteren, wat op zijn beurt kan resulteren in de vorming van andere positieve gewoonten, zoals verbeterde voeding, slaaptiming, verhoogde blootstelling aan daglicht en sociale interactie – die allemaal bewezen zijn op het minst bijdragen aan verbeteringen in de geestelijke gezondheid.

Vooruitgang in je sport of training kan een gevoel van dagelijkse zin geven en iets bieden om naartoe te werken, zelfs als het lijkt alsof er op dit moment niet veel is om naar uit te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

Mentale kracht

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

2021-10-04 09:00:30van Chris Appleton

Begeleide meditatie voor beginners | Relaxing & Calming

Training

Begeleide meditatie voor beginners | Relaxing & Calming

2020-10-26 06:00:11van Lauren DawesChris Appleton

Chris Appleton

Schrijver en Expert

Chris is een redacteur en een gekwalificeerde Personal Trainer, met een bachelor diploma in sportcoaching en -ontwikkeling en een niveau 3-kwalificatie in sportvoeding. Hij heeft ervaring met het geven van fitnesslessen en -programma's voor beginners en gevorderden. Chris is ook een gekwalificeerde voetbalcoach die op semi-professioneel niveau keeperstraining en fitnesstraining geeft, metd daarbij voedingsadvies om optimale prestaties te bereiken. Hij heeft 15 jaar aan ervaring in de sport- en fitnessbranche en is nog altijd voortdurend op zoek naar verbetering. In zijn vrije tijd spendeert Chris graag tijd aan zijn familie terwijl hij ook nog traint in de sportschool.