Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

The Brain & Body Boost, voordelen van een groot ontbijt, en Couple Gym Goals | De Topstudies van deze week

The Brain & Body Boost, voordelen van een groot ontbijt, en Couple Gym Goals | De Topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de sportwetenschap? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Deze week onderzoeken we hoe je de hersenkracht kan stimuleren, of sporten met je soulmate je relatie versterkt en of een uitgebreid ontbijt het antwoord is op het verbranden van calorieën. Laten we het allemaal eens bekijken..

 

Vergroot de kracht van de hersenen en het lichaam

Hoewel zowel intensieve training als duurtraining beide hun voordelen voor ons lichaam hebben, heb je misschien niet nagedacht over de impact op onze hersenen. Volgens een recent onderzoek kunnen, net als bij het lichaam, oefeningen met hoge en lagere intensiteit beide verschillende positieve reacties hebben op de hersenen.(1)

De studie was vrij klein en keek alleen naar 25 mannen tijdens een uur training, dus hier moet meer onderzoek worden gedaan, maar de resultaten zijn zeker interessant. MRI-scans werden gebruikt om de bloedstroom naar verschillende delen van de hersenen te meten. Tijdens oefeningen met lage intensiteit lichten de delen van de hersenen die betrokken zijn bij informatieverwerking en aandacht op, terwijl delen van de hersenen die omgaan met emotionele processen oplichtten tijdens oefeningen met hoge intensiteit.

Het onderzoek suggereert dat je hoge intensiteit moet combineren met lage intensiteit, zodat je je hersenen (en je lichaam) op verschillende manieren positief kunt stimuleren.

 

Couples who train together stay together

mesomorf

Zin om eens goed te zweten met je soulmate? Nou, je bent niet de enige. Volgens een onderzoek van Decathlon is 66% van de ondervraagde Britten het erover eens dat het trainen met hun partner hun relatie heeft verbeterd.(2) Can de 7.600 Britten die werden gevraagd, trainde bijna de helft (43%) regelmatig met hun partner - en 21% zei dat ze zich zelfs meer aangetrokken voelden tot hun partner (wie had dat gedacht ?!).

De beste training om samen aan te gaan was zwemmen - een excuus om elkaar met minder kleding aan te zien, niet?

 

Zorg voor een goed ontbijt

Als je bewust bezig bent met wat jet eet, maar steeds blijft snacken, dan kan dit de studie voor jou zijn. Een recent onderzoek vergeleek de verschillen tussen het eten van je grootste maaltijd 's morgens versus' s avonds, met zeer interessante conclusies. (3)

Uit het onderzoek bleek dat het nuttigen van een maaltijd bij het ontbijt een dubbel hoge door voeding veroorzaakte thermogenese (energie verbruikt om voedsel te verteren) veroorzaakte dan wanneer dezelfde maaltijd 's avonds werd gegeten. Hoewel de 16 mannen precies dezelfde calorieën aten op de eerste dag dat ze de maaltijd aten voor het ontbijt als op de tweede dag toen ze dezelfde maaltijd aten voor het avondeten, ontdekten ze ook dat ze een verhoogde eetlust hadden voor snoep toen ze het kleinere ontbijt hadden.

Deze studie is nog steeds vrij klein en het zou interessant zijn om de langetermijneffecten van beide diëten op een grotere schaal van onderwerpen te zien.

Bericht om mee naar huis te nemen

Nou, als je een excuus nodig had voor een groot ontbijt, of om je partner mee te slepen naar de sportschool, dan heb ze net gevonden. Waarom mix je het niet door te beginnen met wat HIIT en te eindigen met wat baantjes in het zwembad?

1. Schmitt, A., Upadhyay, N., Martin, J. A., Rojas, S., Strüder, H. K., & Boecker, H. (2019). Modulation of Distinct Intrinsic Resting State Brain Networks by Acute Exercise Bouts of Differing IntensityBrain Plasticity, (Preprint), 1-17.

2. https://www.decathlon.co.uk/activity-index.html

3. Richter, J., Herzog, N., Janka, S., Baumann, T., Kistenmacher, A., & Oltmanns, K. M. (2020). Twice as High Diet-Induced Thermogenesis After Breakfast vs Dinner On High-Calorie as Well as Low-Calorie Meals. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism105(3), dgz311.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein