Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Fitness Trackers tegen de griep & “Minder is Meer” | Topstudies van deze week

Fitness Trackers tegen de griep & “Minder is Meer” | Topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Nieuwe week, nieuwe studies om met jullie delen. Het is tijd om opnieuw na te denken over wat we weten over onze trainingsroutine en voeding terwijl we de meest interessante onderzoeken in de wereld van gezondheid en fitness verkennen.

Deze week kijken we of je fitnesshorloge weet dat je griep hebt voordat jij het weet en waarom minder misschien meer is als het gaat om krachttraining.

Weet je smartwatch dat je griep hebt voordat jij het weet?

Met het Coronavirus dat zich verspreidt als een lopend vuurtje, maak je je misschien wat sneller zorgen dat je ziek aan het worden bent. Om je gerust te stellen, heeft een nieuwe studie de gegevens van 200.000 Fitbit-dragers onderzocht en aangetoond dat je hartslagmonitor je misschien een voorsprong kan geven, zodat je meer tijd hebt om de griep tegen te gaan.(1) De onderzoekers keken naar Fitbit-gebruikers uit vijf staten in de VS, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar, waarvan 60% vrouw is.

Ze keken uitsluitend naar de gemiddelde hartslag in rust en de slaapduur en vergeleken de gegevens met de grieppercentages gerapporteerd door de Centers for Disease Control (CDC). Voorspellingen van griepuitbraken werden sterk verbeterd door simpelweg te kijken naar een gemiddelde stijging van de hartslag - terwijl iedereen een andere hartslag in rust heeft, begint de snelheid te stijgen wanneer er een griepje op komst is.

Momenteel kan grieprapportage tot drie weken duren, wat betekent dat maatregelen om de verspreiding ervan te stoppen vaak te laat worden ingezet. Hoewel de studie momenteel kijkt naar de gemiddelde stijging van de hartslag / slaapduur in een hele populatie, kun je misschien ook een stijging van je eigen hartslag in rust en een dip in slaapkwaliteit herkennen die suggereert dat griep onderweg is.

 

Til minder, word sterker

 

Dit is toch de droom? Hoewel sommige mensen écht genieten van die slopende lange sportschoolsessies, willen de meeste mensen gewoon sterk worden en er goed uitzien. Welnu, een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers in Londen heeft aangetoond dat krachtsporters minder kunnen doen en nog steeds sterk kunnen worden door eenvoudig het gewicht te veranderen dat ze tijdens elke sessie optillen.(2)

De studie vergeleek de traditionele methode voor het trainen van maximaal één rep (maximaal gewicht dat je voor één herhaling kunt tillen) met een laadsnelheidsprofiel - dit is waar het gewicht wordt gewijzigd zodat de sporter het optimale gewicht voor hen op die specifieke dag gebruikt. De prestaties werden gemeten aan de snelheid waarmee ze in de warming-up gewichten optillen.

Weten wanneer je lichter moet trainen of wanneer je het gewicht kunt verhogen, kan helpen om blessures te voorkomen en het beste uit je trainingsdagen te halen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel we ons allemaal zorgen maken dat de griep onze trainingsroutine in de war kan brengen, naast al het andere negatieve van ziek zijn, is het interessant om te weten dat onze fitnesstrackers ons al vroeg informatie geven over een aankomend griepje. Ook lijkt het luisteren naar je lichaam en minder of meer tillen op basis van je gevoel een erg verstandig en goed idee. Bekijk wat voor jou werkt en ga er weer tegenaan!

1. Radin, J. M., Wineinger, N. E., Topol, E. J., & Steinhubl, S. R. (2020). Harnessing wearable device data to improve state-level real-time surveillance of influenza-like illness in the USA: a population-based studyThe Lancet Digital Health.

2. Dorrell, H. F., Smith, M. F., & Gee, T. I. (2020). Comparison of velocity-based and traditional percentage-based loading methods on maximal strength and power adaptationsThe Journal of Strength & Conditioning Research34(1), 46-53.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein