Mentale kracht

Zal afvallen me gelukkig maken?

Kan afvallen je echt gelukkig maken? Het antwoord kan zeker ja zijn.

Maar heb je je afgevraagd waarom je dat denkt?

Is het omdat de samenleving je heeft gebombardeerd met het verhaal dat minder beter is, vooral als het om vrouwenlichamen gaat?

Is het omdat je denkt dat als je er op een bepaalde manier uitziet, dat je op de een of andere manier zal valideren?

Bepalen waarom je gemotiveerd bent om af te vallen, om ervoor te zorgen dat je ernaar streeft om gelukkig en gezond te zijn in je fitnessdoelen, is van het grootste belang.

‘Sociaal aanvaardbare’ lichamen

Als PT kan het lijken alsof dit idee gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Omdat ik een ‘sociaal aanvaardbaar’ lichaam heb, kan het moeilijk zijn om advies van mij aan te nemen.

Maar hier is de twist.

Ik heb niet altijd in een ‘sociaal aanvaardbaar’ lichaam gezeten.

Misschien is mijn lichaamstype op dit moment ‘in de mode’ (bedankt Kardashians…)

Maar rondere heupen en een smallere taille waren niet in de mode toen ik een tiener was. Omdat ik 1,5 meter lang was, zou ik nooit op een veilige en gezonde manier de schoonheidsnormen van de jaren 90 kunnen bereiken, maar ik voelde de druk om me toch aan deze trends te conformeren.

Jezelf onder veel stress plaatsen om je aan onrealistische normen te houden, kan erg ongezond zijn voor je fysieke lichaam en mentale gezondheid.

Lichaamsbeeld

Lichaamsbeeld verwijst naar iemands emotionele attitudes, overtuigingen en percepties over hun eigen lichaam.

Lichaamsbeeld heeft betrekking op:

  • Wat een persoon gelooft over hun uiterlijk
  • Hoe ze zich voelen over hun lichaam, lengte, gewicht en vorm
  • Hoe ze hun lichaam voelen en ervaren

Positief lichaamsbeeld is gerelateerd aan lichaamstevredenheid en acceptatie, terwijl negatief lichaamsbeeld gerelateerd is aan ontevredenheid en de wens dat iemands lichaam anders is.

Een negatief lichaamsbeeld kan bijdragen aan lichamelijke dysmorfie, eetstoornissen en andere aandoeningen. (1) Lichamen die het centrum van trends zijn, hebben een enorme impact op het lichaamsbeeld van mensen – het kan moeilijk zijn om je lichaam te accepteren als het niet op dezelfde manier door de media wordt gevierd als anderen.

Hoewel een positief lichaamsbeeld ontzettend belangrijk is om te hebben, is het niet de manier waarop je je aan de trends aanpast.

Je lichaam liefhebben en accepteren kan een lange reis zijn, maar het wordt niet bepaald door meningen van buitenaf.

De juiste motivatie

Iets waar ik veel aan werk met mezelf en mijn klanten, is intrinsieke motivatie met de nadruk op hoe iemand zich wil voelen in plaats van eruit te zien.

Ironisch genoeg, wanneer men zich concentreert op zich goed voelen, volgt meestal de esthetiek, maar het zou niet de belangrijkste nadruk moeten zijn op iemands reis om af te vallen – metingen, foto’s, gewicht, enz.

Het is veel gezonder en duurzamer om je te concentreren op hoe je je voelt, in plaats van hoe je in de spiegel kijkt.

Ik vraag mezelf regelmatig af, bij alles wat ik doe:

  • Waarom doe ik dit?
  • Geniet ik ervan?
  • Brengt het mij ten goede – fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel?

Als het antwoord JA is, ga ik verder.
Als het antwoord NEE is, onderzoek ik het.

Er is absoluut niets mis met willen afvallen, zolang je het om de juiste redenen doet. Daarom zou je diep moeten graven in twee dingen wanneer je je doelen evalueert: je waarden en je ‘waarom’.

Manier van denken

Dieet begint met mentaliteit.

Iets wat me al vrij vroeg opvalt als ik met klanten te maken heb, is dat het de klanten zijn die naar me toe komen met een extreem sterke associatie met de reden waarom ze iets doen dat de neiging heeft om hun doelen te bereiken.

Met alles in het leven, of het nu gaat om fitnessdoelen, vetverliesdoelen, massatoenamedoelen, carrièredoelen – de reden waarom je dit doel wilt bereiken, moet duidelijk en beknopt zijn en in overeenstemming zijn met je waarden.

Als je niet duidelijk bent over deze twee dingen, zal geen enkele hoeveelheid doelen je brengen waar je wilt zijn.

Waarden

Wat is voor jou het belangrijkst in je leven?

Zou het familie, vrienden, menselijke connectie, carrière, succes, financiële vrijheid, reizen, gezelligheid, gezondheid en fitness, enz. ?

Als we twee mensen hebben met hetzelfde doel om vet te verliezen, allebei van dezelfde leeftijd maar een verschillend sociaal en gezinsleven leiden, is de kans groot dat hun waarden er heel anders uitzien.

Dus hoe beïnvloedt dit de levensstijl en de uiteindelijke doelen?

De bovenstaande proefpersonen zijn geneigd beslissingen te nemen op basis van wat ze het meest waarderen en dus als je dit paar exact hetzelfde training- en voedingsplan geeft, ook al hebben ze dezelfde leeftijd, hetzelfde gewicht, dezelfde lengte, enz. wat doen ze daarmee plan zal sterk variëren als gevolg van hun prioriteiten.

Dus nee. 1: Krijg duidelijkheid over je waarden en dan kun je je doelen helder krijgen.

Koppel je doelen aan iets dat iets voor jou betekent, of dat nu gewichtsverlies, gewichtstoename of gewoon het verbeteren van je conditie is.

Het zal echt het verschil zijn tussen opgeven als de tijden moeilijk worden of het vermogen om een ​​innerlijke kracht te vinden om door te zetten, omdat je weet wat je aan de andere kant te wachten staat.

Hoe je je waarom kunt weten

Als je een sterk waarom en een geldige emotionele reden hebt waarom je je wilt concentreren op gewichtsverlies, ga dan absoluut door en verpletter die doelen.

Als het om gezondheidsredenen is, dan zou dat op zich al een sterk genoeg waarom moeten zijn.

Het belangrijke werk komt wanneer je niet zeker bent van je doelen – het is de ruggengraat van je motivatie en drive.

Dus, als je niet zeker bent van je redenering, hier is je huiswerk…

Schrijf je doelen op een stuk papier. Overloop elk doel en schrijf zoveel mogelijk redenen op waarom je ze wilt bereiken. Als het gemakkelijk gaat, zal het duidelijk zijn dat je op de goede weg bent. Als je het moeilijk hebt, is het misschien tijd om je doelen opnieuw te evalueren.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het definiëren van een doel om je fitness journey een vliegende start te geven, of zelfs om je aan te sporen als je het gevoel hebt dat je motivatie wegzakt, is een fantastische motivatie om door te gaan met sporten in je leven.

Focussen op dat allerbelangrijkste waarom zou het verschil kunnen zijn tussen jou en je nieuwe PR – zorg ervoor dat je altijd terugkeert naar hoe je je mentaal voelt en de rest zal volgen.Nerissa Shea

Nerissa Shea

Personal Trainer, Nutritionist and Sport & Exercise Psychology Consultant

Nerissa is een sport- en bewegingspsychologieconsulent, personal trainer, professionele Ierse danser en is onlangs EIQ Nutrition-gecertificeerd. Ze heeft een Master in Toegepaste Sport- en Bewegingspsychologie, een Bachelor of Arts in Ierse Muziek en Dans en heeft onlangs haar EQF Level 4 Personal Trainer Diploma behaald en is tevens gecertificeerd in Voeding met EIQ. Na een succesvolle competitieve carrière in Ierse dans, waarbij ze zeven All-Ireland & International Champion Titles opeiste, ging ze vervolgens aan de slag als professionele Ierse danseres en reisde de wereld rond met een scala aan prestigieuze dansshows. Dans heeft een grote rol gespeeld in haar leven en heeft een grote invloed op haar benadering van gezondheid en fitness. Het combineren van haar liefde voor training met de fijne kneepjes van de geest is een passie van haar. Met een achtergrond in de sportpsychologie gelooft ze echt dat mentaliteit de sleutel is en haar doel is dat door haar inhoud en begeleiding mensen inspiratie, motivatie en kennis kunnen opdoen die hen in staat stelt om positieve veranderingen in hun dagelijks leven aan te brengen. In haar vrije tijd houdt ze van reizen, lezen, dansen, trainen en yoga beoefenen! Ze hoopt volgend jaar naar Bali te reizen om haar Yoga Docentenopleiding af te ronden. Om de best mogelijke coach voor haar klanten te zijn, is belangrijk om alle gebieden van gezondheid te bestrijken - fysiek, mentaal en spiritueel.