Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Muziekmotivator, Training & Eetlust, & Stappen tellen | De Topstudies van deze week

Muziekmotivator, Training & Eetlust, & Stappen tellen | De Topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Het is weer die tijd van de week waar we proberen iets nieuws te leren van de nieuwste studies in sport, beweging en voeding. Als je van experimenteren met je sportschoolroutine houdt, of wat meer wilt leren over voeding, dan is dit een geweldige plek om te beginnen.

Deze week onderzoeken we hoe je je cardio kunt stimuleren met muziek, sporten om je dieet op koers te houden en of 10.000 stappen per dag echt genoeg is. Lees verder om erachter te komen ...

Zet het geluid hoger voor een gemakkelijkere training

Wie houdt er niet van een goede afspeellijst om je door je workout te slepen? Als je deze week een run hebt gepland, dan is hier de muziek waar je naar moet luisteren voor je snelste 5 kilometer tot nu toe. Een studie uitgevoerd bij 19 vrouwen die regelmatig trainden, toonde aan dat high-tempo muziek niet alleen resulteerde in de hoogste hartslag, maar ook dat deelnemers minder moe werden.(1)

De studiegroep is vrij klein, dus we zouden graag dezelfde resultaten zien op basis van meer proefpersonen, maar we weten nu dus al wat een goede afspeellijst voor onze trainingen kan doen. Het idee dat muziek met workouts bestaande uit joggen, wandelen of fietsen het gemakkelijker en effectiever kan laten voelen, is absoluut iets om mee naar huis te nemen. Vergeet je hoofdtelefoon dus niet ...

Training kan je helpen 'nee' te zeggen tegen een tweede portie

We weten inmiddels allemaal dat buikspieren in de keuken wordt gemaakt, maar sporten kan je ook helpen kilo's eraf te halen - zelfs meer dan we eerst dachten volgens deze nieuwe studie.(2) Uit de gegevens van 130 deelnemers bleek dat degenen die niet hadden gesport een risico van 12% hadden op overeten, terwijl dit risico voor degenen die een uur hadden gesport, daalde naar 5%.

Er werden enquêtes afgeleverd op de telefoons van de deelnemers om hun eetgewoonten bij te houden, terwijl fitnesstrackers hun activiteitsniveaus registreerden. Heb je meer kans om die smakelijke muffin te weigeren na een goede sportschoolsessie, of wil je het des te meer? Je hebt het verdiend, toch?

10.000 stappen zal het aankomen niet tegengaan

Als je religieus elke dag 10.000 stappen probeert te halen, maar nog steeds niet afvalt, dan is dit iets voor jou. Volgens de laatste studie zal het aantal stappen dat je doet geen verschil maken als het gaat om gewichtstoename. Kijkend naar 120 universitaire eerstejaarsstudenten gedurende een periode van 24 weken, ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers, of ze nu 10.000, 12.500 of 15.000 stappen per dag deden, nog steeds gemiddeld 1,5 kg aankwamen.

Hoewel je misschien niet zoveel drinkt als de gemiddelde student, toont het onderzoek aan dat er meer nodig is dan alleen het verhogen van je stappen om af te vallen. Hoewel elke dag meer wandelen een geweldige eerste stap is weg van een meer zittende levensstijl,  moet je wanneer je het aantal op de weegschaal wilt veranderen, ook goed op je dieet letten!

Bericht om mee naar huis te nemen

Betekent muziek het verschil tussen een goede of een slechte training voor jou? En wil je daarna echt een extra smakelijke snack weigeren? Wat doe je om het dieet juist te krijgen voor gewichtsverlies? De studies van deze week zijn geweldig om ons eigen regime te analyseren en misschien wat aan te passen. Hoewel enkele van deze onderzoeken vrij klein zijn, geven ze een interessant inzicht in hoe de geest en het lichaam werken - echter is de beste manier om te beoordelen of iets werkt, om het zelf uit te proberen.

  1. Patania, M. V., Padulo, J., Iuliano, E., Ardigò, L. P., Čular, D., Miletić, A., & De Giorgio, A. (2020). The psychophysiological effects of different tempo music on endurance versus high-intensity performancesFrontiers in Psychology11, 74.
  2. Crochiere, R. J., Kerrigan, S. G., Lampe, E. W., Manasse, S. M., Crosby, R. D., Butryn, M. L., & Forman, E. M. (2020). Is physical activity a risk or protective factor for subsequent dietary lapses among behavioral weight loss participants?Health Psychology.
  3. Bailey, B. W., Bartholomew, C. L., Summerhays, C., Deru, L., Compton, S., Tucker, L. A., … & Hicks, J. (2019). The Impact of Step Recommendations on Body Composition and Physical Activity Patterns in College Freshman Women: A Randomized TrialJournal of Obesity2019.
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein