Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Bios Workouts, nieuwe manieren om calorieën te meten en cafeïne v.s cardio| Topstudies van deze week

Bios Workouts, nieuwe manieren om calorieën te meten en cafeïne v.s cardio| Topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Of je nu op zoek bent naar gekke fitnessfeiten om bij je vrienden over op te scheppen, of gewoon graag op de hoogte wilt blijven van de nieuwste oefeningen, onze wekelijkse bespreking van diverse onderzoeken helpt je om op de hoogte te blijven van de nieuwste need-to-know informatie.

Deze week kijken we of calorieëninformatie over eten je twee keer laat nadenken, of een reis naar de bioscoop even voordelig is als een lichte workout, en of lichaamsbeweging je beter wakker kan maken dan cafeïne. Lees verder om erachter te komen.

Wat als je 45 minuten moest rennen voor die zak chips?

Besteed je veel aandacht aan de rode, oranje, groene etikettering op je voedselverpakking? Volgens één onderzoek is er beperkt bewijs dat het mensen aanmoedigt om gezondere opties te kiezen, dus hebben ze een nieuwe oplossing bedacht.(1)

Ze labelen voedsel met informatie over de hoeveelheid beweging die je nodig hebt om het te verbranden (bijvoorbeeld 20 minuten joggen om deze zak chips te verbranden) en vergelijken het met andere soorten voedingswaarde-etikettering. De onderzoekers ontdekten dat het labelen van voedsel met een lichamelijke activiteit ertoe leidde dat deelnemers aan het onderzoek aanzienlijk minder calorieën aten in vergelijking met degenen die voeding namen met een andere of geen etikettering. Onderzoekers hopen dat dit soort labels consumenten beter kan helpen te begrijpen wat ze eten, omdat het vergelijkbaar is met de hoeveelheid beweging die je moet doen - of dat ze het helemaal niet eten als ze geen zin hebben om een rondje hard te lopen ...

 

Kan het kijken naar een film je fit houden?

Volgens een studie van University College London zou een bezoek aan de bioscoop kunnen tellen als een lichte workout. Het onderzoek van een kleine groep van 77 mensen die hartslagmeters droegen in een bioscoopshow, toonde aan dat hun hartslag steeg tot wat als een gezonde vetverbrandingszone wordt beschouwd gedurende ongeveer 45 minuten - vergelijkbaar met een lichte workout zoals een ontspannen wandeling.(2)

Nou, als je een excuus nodig had om naar de bioscoop te gaan, dan denken we dat je er nu een hebt. Echter.. dit onderzoek werd gefinancierd door Vue Cinemas en totdat ze de bioscoopstoelen in ruilen voor spinfietsen, is er nog geen manier om die extra grote popcorn en zak snoep eraf te branden.

 

Cafeïne of cardio - wat is beter voor je hersenen?

We hebben allemaal cafeïne gebruikt om ons gedurende een drukke ochtend gefocust te houden, maar een onderzoek heeft misschien een nieuwe methode gevonden om je hersenen te stimuleren die zonder de ontwenningsverschijnselen komen.(3) Onderzoekers vergeleken de effecten op het werkgeheugen van een stevige wandeling van 20 minuten op een loopband versus een dosis cafeïne gelijk aan een kopje koffie.

Ze ontdekten dat lichaamsbeweging net zo goed was als koffie om het werkgeheugen te stimuleren voor zowel cafeïne- als niet-cafeïnedrinkers. Bovendien toonden de resultaten aan dat lichaamsbeweging ook de negatieve effecten van het minder consumeren van cafeïne kon verminderen. Dus, of je nu je cafeïne-inname wilt minderen of die hersenkracht wilt vergroten, een stevige wandeling helpt erbij!

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel sommige van deze onderzoeken erg klein zijn en verder onderzoek vereisen, kan het op de hoogte blijven van het laatste gezondheids- en fitnessnieuws je inspiratie geven over hoe je je dieet of training kunt aanpassen om te vinden wat voor jou werkt. Kom volgende week terug voor een nieuwe update over de nieuwste onderzoeken.

  1. Daley, A. J., McGee, E., Bayliss, S., Coombe, A., & Parretti, H. M. (2019). Effects of physical activity calorie equivalent food labelling to reduce food selection and consumption: systematic review and meta-analysis of randomised controlled studiesJ Epidemiol Community Health.
  2. Devlin, Joseph, Jorina von Zimmermann, Emily Goldman, Ruth A, Hackett & Daniel C. Richardson, (2019). Getting Lost in a Movie.
  3. Morava, A., Fagan, M. J., & Prapavessis, H. (2019). Effects of Caffeine and Acute Aerobic Exercise on Working Memory and Caffeine WithdrawalScientific Reports9(1), 1-9.
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein