Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Sporten en immuniteit, spierbehoud en Tech v.s voedselinname | De topstudies van deze week

Sporten en immuniteit, spierbehoud en Tech v.s voedselinname | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Met alle informatie die er tegenwoordig is, is het soms leuk om te kijken naar wat de wetenschap nou precies zegt. Dat is precies de reden voor onze wekelijkse studie review: je leest hier over het laatste nieuws uit de wereld van gezondheids- en fitnesswetenschappen en kunt zo nieuwe kennis toe passen in je eigen leven.

Deze week kijken we hoe we die welverdiende spiermassa kunnen behouden naarmate we ouder worden en of het gebruik van technologie tijdens maaltijden beperkt hoeveel je eet. Ten slotte kijken we of sporten schadelijk is voor je immuunsysteem - iets waar we de laatste tijd allemaal veel mee bezig zijn.

 

Behoud spieren tot op hoge leeftijd

Inmiddels ben je je waarschijnlijk erg bewust van de rol die eiwit speelt bij het opbouwen van spieren, maar wat je misschien niet weet, is dat het ervoor zorgen dat je genoeg door de dag heen binnenkrijgt naarmate je ouder wordt, een verschil kan maken of je wel of geen spieren blijft opbouwen. Tenminste dat is een bevinding volgens recente studie.(1)

Onderzoekers keken naar de eiwitinname van jonge, middelbare en oude mensen, inclusief de bron van eiwitten, hoe vaak er per dag werd geconsumeerd en de hoeveelheid die werd geconsumeerd. Ze ontdekten dat oudere mensen veel meer eiwitten moesten eten om dezelfde spieropbouwende resultaten te zien, en het ook over de dag moesten verspreiden. Daarbij ontdekten ze dat spieren beter gebruik maakten van het geconsumeerde eiwit als er ook regelmatig werd gesport. Hoewel dit onderzoek slechts bij een kleine groep mensen werd gedaan en gedurende een korte periode, suggereert het dat je mogelijk meer eiwitten zou moeten consumeren naarmate je ouder wordt.. tenminste als je die spieren wilt behouden!

 

Technologie bij maaltijden en voedselinname

Deze studie zou het antwoord kunnen zijn om je eetlust onder controle te krijgen. Volgens een nieuwe studie onder 119 jongvolwassenen zou het spelen van een eenvoudig computerspel terwijl je 15 minuten eet, kunnen betekenen dat je aanzienlijk minder eet. (2)

De deelnemers lieten hun voedselconsumptie meten over twee verschillende maaltijden - één waar ze het videospel speelden en één waar ze de maaltijd hun onverdeelde aandacht gaven. Het spel dat ze speelden was ontworpen om het geheugen en de voortdurende visuele aandacht te testen. Hierdoor was er een behoorlijke hoeveelheid concentratie nodig. Dat betekent  dat scrollen door Instagram of tv kijken niet dezelfde impact heeft op hoeveel je eet.

 

Heeft sporten invloed op de immuniteit?

Bezorgd dat fit blijven je immuunsysteem zou kunnen verlagen? Vanaf nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken! Een overzicht van onderzoeken naar lichaamsbeweging en het effect op het immuunsysteem heeft vastgesteld dat lichaamsbeweging juíst verbetert hoe goed het immuunsysteem gedurende je leven werkt.(3)

Er wordt zelfs gezegd dat het al lang een misvatting is dat een zware training op korte termijn schadelijk kan zijn voor het immuunsysteem en dat er beperkt bewijs is om dit te ondersteunen. Hoewel je jezelf niet moet uitputten als je je te moe voelt of je een griepje hebt, kun je die training gewoon doen, wetende dat het je immuniteit niet negatief zal beïnvloeden.

Bericht om mee naar huis te nemen

Deze week hebben we ontdekt dat je mogelijk je eiwitniveaus opnieuw moet evalueren naarmate je ouder wordt, dat een goede afleiding, die je hersenen hard laat werken, het antwoord zou kunnen zijn op het onder controle houden van je eetlust, en dat je gewoon hard kunt trainen zonder je ​​immuunsysteem te beschadigen.

Genoten van deze studies?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein