Training

Maakt het wonen in de buurt van een sportschool je fitter? | De topstudies van deze week

Omdat sportscholen nog steeds gesloten zijn, proberen we het meeste uit onze thuistrainingen en voeding te halen om onze doelen op schema te houden. Welnu, wat is een betere manier om dit te doen dan met de nieuwste sport- en voedingswetenschap?

Deze week kijken we naar eiwitten die spieren na de training reinigen en of je nabijheid tot fastfood je gewicht kan beïnvloeden. Laten we erin duiken!

 

Het eiwit dat je spieren ‘reinigt’


Je zult misschien denken: ‘wacht even, helpt niet alle eiwit om spieren op te bouwen?’. Hoewel je gelijk hebt, hebben onderzoekers een bepaald eiwit gevonden dat helpt om oude, versleten spieren aan te pakken, zodat ze door de nieuwe kunnen worden vervangen.

We weten dat lichaamsbeweging ons helpt om spieren op te bouwen, maar dit kleine eiwit, Ubiquitin, heeft ons laten zien hoe dit werkelijk gebeurt. Deze nieuwe studie heeft aangetoond dat tijdens intensieve training de activiteit van Ubiquitin aanzienlijk toeneemt.

Dit eiwit wordt in het lichaam gebruikt om spiereiwit te markeren dat oud en versleten is door zich te hechten aan het aminozuur Lysine in deze eiwitten. Dit leidt ertoe dat het eiwit wordt getransporteerd en weer wordt afgebroken tot aminozuren, zodat ze weer kunnen worden gebruikt om nieuwe eiwitten (en nieuwe spieren) op te bouwen.

Tot aan deze studie was er niet veel bekend over deze eiwitten die de oude, versleten spiereiwitten in wezen ‘opruimen’. Nu weten we iets meer achter de processen die leiden tot de spieropbouwende voordelen van lichaamsbeweging.

Er valt hier nog veel te leren, aangezien dit experiment zich op alleen intensief fietsen richtte. Hoe verschilt de productie van Ubiquitin in verschillende trainingsregimes en een grotere steekproef van deelnemers of verschillende geslachten? We zullen op meer bewijs moeten wachten om erachter te komen.

Word je fitter door in de buurt van een sportschool te wonen?

Je moet natuurlijke in de eerste plaats naar de sportschool moet gaan om een ​​verschil te zien, maar is de kans groter dat je fit blijft, of juist slechter eet als je in de buurt van een sportschool woont versus een fastfoodrestaurant?

Nou, volgens een nieuwe studie kun je gerust zijn over het feit dat je om de hoek bij een snackbar woont, nu een nieuwe studie geen verband heeft gevonden tussen je gewicht en hoe dicht je bij een fastfoodrestaurant of de sportschool woont.

We weten dat meerdere factoren onze gezondheid en onze conditie kunnen beïnvloeden, van sociaaleconomische verschillen tot de banen die we hebben, dus het is geen verrassing dat veel mensen denken dat de lokale omgeving de gezondheid ook kan beïnvloeden.

Deze studie van 1,5 miljoen volwassenen in Zweden vond echter geen statistisch significante verbanden tussen de nabijheid van een sportschool of een fastfoodrestaurant en ons gewicht. Hoewel dit te wijten kan zijn aan cultuur – misschien hebben de Zweden meer zelfbeheersing dan wij Belgen als we die snackbar ruiken – is het zeker interessant.

De echte vraag blijft dan: wat maakt ons eerder geneigd om de sportschool te kiezen dan een patatje?

 

Bericht om mee naar huis te nemen

We hopen dat je het leuk vond om iets meer te leren over hoe spieren worden gemaakt – en we kijken dan ook uit naar een aantal grotere studies over dit onderwerp. Met gesloten sportscholen, bestel je misschien iets vaker je lokale afhaalmaaltijd dan vroeger, maar wie kan je daar nou echt de schuld van geven? Het is echter goed om te weten dat de wetenschap hoe dan ook aan jouw kant staat.

Genoten van dit artikel?

LEES DEZE OOK:

4 seconden fitness en betere vetverbranding | De topstudies van deze week

Training

4 seconden fitness en betere vetverbranding | De topstudies van deze week

2020-05-12 14:00:13van Evangeline Howarth

De power van aardappelen en waarom je niet al je kracht zult verliezen | De topstudies van deze week

Training

De power van aardappelen en waarom je niet al je kracht zult verliezen | De topstudies van deze week

2020-05-19 14:00:10van Evangeline Howarth


1. Parker, B. L., Kiens, B., Wojtaszewski, J. F., Richter, E. A., & James, D. E. (2020). Quantification of exercise‐regulated ubiquitin signaling in human skeletal muscle identifies protein modification cross talk via NEDDylationThe FASEB Journal34(4), 5906-5916.

2. Okuyama, K., Li, X., Abe, T. et al. Fast food outlets, physical activity facilities, and obesity among adults: a nationwide longitudinal study from SwedenInt J Obes (2020).Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Schrijver en Expert

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.