Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Beste Whey Proteïne | Het verschil tussen Impact Whey & Impact Whey Isolaat?

Beste Whey Proteïne | Het verschil tussen Impact Whey & Impact Whey Isolaat?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Wei-eiwit bevat eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Vanwege het hoge aminozuurgehalte en het vermogen om door het lichaam te worden opgenomen, is het ideaal voor het opbouwen van spieren. Het is aangetoond dat het de spiereiwitsynthese bevordert, de vetverbranding ondersteunt en de eetlust onderdrukt.(1) Het is ook aangetoond dat het de productie van glutathion, een antioxidant, verhoogt.(2)

Eiwitpoeders zijn onder andere verkrijgbaar in de vorm van whey concentraat of whey isolaat. Beide bevatten eiwitten; Isolaat, dat is gemaakt van weiconcentraat, wordt echter verder verwerkt om een ​​product met een hogere eiwitconcentratie op te leveren.

Spring naar:

beste wei-eiwit

Wat is whey concentraat?

Wei-eiwit wordt geproduceerd wanneer vloeibare porties melk door een verfijnd filter worden geduwd. Het achtergebleven materiaal droogt op tot wei-eiwitconcentraat. Deze vorm van whey is afhankelijk van de hoeveelheid vet en koolhydraten in de vorm van lactose.

Het eiwitgehalte varieert tussen 30-80% en kan talrijke eiwitsubfracties bevatten.

Voordelen van whey-eiwitconcentraat:

  • Is meestal goedkoper dan whey isolaat.
  • Is een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat.
  • Bevat weinig koolhydraten en vetten.

Wat is whey isolaat?

Terwijl concentraat een eiwitgehalte heeft van ongeveer 80%, is dat van isolaat ongeveer 90%. Dit komt door cross-flow microfiltratie, waardoor het eiwit wordt gescheiden van vet en lactose. Wei-isolaat is een populaire keuze voor mensen met een vetarm dieet, omdat het minder vet bevat dan concentraat.

Whey isolaat bevat ook veel minder lactose, waardoor het ideaal is voor mensen met een intolerantie. Als whey concentraat verder wordt verwerkt en gezuiverd om whey isolaat te maken, wordt de structuur afgebroken en verliest het een deel van zijn biologische activiteit. De aminozuurstructuur en -sequentie wordt echter niet beïnvloed, wat belangrijk is voor het opbouwen van spieren. Alle grote eiwitten worden sowieso tijdens de spijsvertering afgebroken tot aminozuren, dus of dit in je darmen gebeurt of tijdens een fabricage maakt helemaal niets uit.

De keuze van de whey die je kiest, moet afhangen van je doelen, budget en allergieën. Omdat whey concentraat een aanzienlijk hogere hoeveelheid lactose bevat, is het beter om te kiezen voor isolaat als je lactose-intolerant bent. Omdat isolaat echter meer verwerking vereist dan concentraat, is het ook duurder.

Voordelen van whey isolaat:

  • Bevat minder koolhydraten dan whey concentraat.
  • Bevat minder vet dan whey concentraat.
  • Het heeft ook een hoger eiwitgehalte dan whey-eiwitconcentraat.
  • Bevat minder lactose dan concentraat.
  • Is tevens een complete eiwitbron.

Smaak & Gain Controle

Vergelijking Impact Whey Protein Impact Whey Isolaat
Kcal (per 25g) 103 93
Vet (per 25g) 1.9 0.1
Koolhydraten (per 25g) 1.0 0.6
Eiwit (per 25g) 21 23
Aantal Beschikbare smaken 51 22
Lees hieronder meer over wanneer je eiwitshakes moet nemen (en hoeveel!)…

Veelgestelde vragen

Wat is whey concentraat?

Weiconcentraat ontstaat door vloeibare porties melk door een filter te duwen. Het overgebleven materiaal wordt vervolgens gedroogd tot whey concentraat, dat voor ongeveer 80% uit eiwit bestaat.

Wat is whey isolaat?

Whey isolaat heeft een eiwitgehalte van meer dan 90%. Het heeft ook een lager lactosegehalte dan whey concentraat.

Wat is het verschil in vetgehalte tussen Impact Whey Protein en Impact Whey Isolate?

Per 25 g bevat Impact Whey 1,9 g vet, terwijl Impact Whey Isolaat 0,1 g bevat.

Wat is het verschil in koolhydraatgehalte tussen Impact Whey Protein en Impact Whey Isolate?

Per 25 g bevat Impact Whey 1 g koolhydraten, terwijl Impact Whey Isolaat 0,6 g bevat.

Hoeveel calorieën zitten er in Impact Whey en Impact Whey Isolate?

Per 25g bevat Impact Whey 103 kcal, terwijl Impact Whey Isolaat 93 kcal bevat.

Bericht om mee naar huis te nemen

Wei-eiwitconcentraat en -isolaat zijn beide uitstekende bronnen van eiwitten. Isolaat is echter iets zuiverder, wat resulteert in een hogere eiwitconcentratie met minder vet, koolhydraten, calorieën en lactose. Het prijsverschil (isolaat is iets duurder) weerspiegelt de extra fabricagestappen die nodig zijn om het wei-eiwit te zuiveren.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

  1. Mollahosseini, M., Shab-Bidar, S., Rahimi, M. H., & Djafarian, K. (2017). Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN, 20, 34-40.
  2. Bumrungpert, A., Pavadhgul, P., Nunthanawanich, P., Sirikanchanarod, A., & Adulbhan, A. (2018). Whey protein supplementation improves nutritional status, glutathione levels, and immune function in cancer patients: a randomized, double-blind controlled trial. Journal of medicinal food, 21(6), 612-616.
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein