Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Losse gewichten of apparaten | Wat is beter?

Losse gewichten of apparaten | Wat is beter?
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Beginnen in de sportschool kan al zenuwslopend genoeg zijn zonder in paniek te raken over welke apparatuur je moet gebruiken. Kies ik voor de apparaten of losse gewichten? Wat is beter? En waarom?

We hebben de voordelen voor elk geschetst die essentieel zijn voor beide varianten. Uiteraard is de keuze na het lezen van dit artikel aan jou. Apparaten kun je natuurlijk ook prima samen met losse gewichten gebruiken.

losse gewichten of apparaten

Voordelen losse gewichten

Je kunt het volledige bewegingsbereik gebruiken

Er is volledige vrijheid om te bewegen in plaats van vast te zitten aan een specifiek bewegingsbereik of patroon. Hierdoor kan je lichaam doen waar het van nature voor gebouwd is: bewegen. Een volledig bewegingsbereik zorgt voor een betere rek van de spier.

Een grotere vraag naar stabiliserende spieren

Het gebruik van losse gewichten activeert meer synergetische stabiliserende spieren terwijl je aan het trainen bent, wat zal helpen om je gewrichten gezond en volledig operationeel te houden als dit op de juiste manier wordt gedaan.

Compound oefeningen voor calorieverbranding

Als je weinig tijd hebt om te trainen en veel voor elkaar wilt krijgen met een paar oefeningen, dan zijn compound oefeningen met een vrij gewicht de juiste keuze. Deadliften bijvoorbeeld. Er is geen spier in je lichaam die hier niet mee aangesproken wordt.

Zorgt voor eindeloze variatie

Met machines en apparaten ben je echt beperkt tot wat je kunt doen, afhankelijk van wat er beschikbaar is. Met losse gewichten heb je maar één dumbbell nodig en kun je honderden verschillende oefeningen doen. Het is belangrijk om een ​​spier met verschillende hoeken te trainen om verschillende delen van de spier te trainen en het gebruik van vrije gewichten stelt je in staat om dit te doen.

Voordelen apparaten

Gemakkelijk te leren en te gebruiken

Machines zullen een afbeelding hebben van hoe ze correct moeten worden gebruikt, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn - wat ook de kans op blessures kan verminderen. Dit geldt met name voor beginners. Het zal ook een goede basis van kracht opbouwen, zodat wanneer je op de vrije gewichten overgaat, je meer van de complexe oefeningen kunt uitvoeren.

Isoleer spiergroepen efficiënter

Omdat het grootste deel van je lichaam op de meeste machines behoorlijk stabiel zal zijn, kan het je veel efficiënter richten op de grotere spiergroepen. Dit is gunstig voor diegenen die een solide basis hebben en hun lichaamsbouw willen verbeteren door spiermassa op te bouwen.

Dit kan de voorkeursmethode zijn voor sommige bodybuilders. Bijvoorbeeld: zittend bankdrukken; het is een stuk gemakkelijker om een ​​goede samentrekking te krijgen (aanspannen spier) bij het gebruik van een machine p, omdat je meer controle hebt.

Je kunt zonder hulp met zwaardere gewichten trainen

Als je redelijk nieuw bent in de sportschool en niet de juiste vorm voor losse gewichten hebt, kan het moeilijk zijn om weerstand toe te voegen. Bij sommige machines kunt u extra gewicht dragen zonder risico op letsel. Dit kan ook handig zijn als je aan het pressen of hurken bent zonder partner of spotter.

Kan nuttig zijn voor ouderen of revalidatie

Voor iemand die een zeer lage conditie heeft of herstellende is van een blessure, kunnen machines het hulpmiddel zijn om snel en veilig op krachten te komen. Omdat machines isoleren, kan het ook gemakkelijker zijn om bepaalde verwondingen te omzeilen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Dat zijn de voordelen van elk type training, machines en losse gewichten.

Als je net begint en wat spiermassa wilt opbouwen voordat je de vrije gewichtsbewegingen probeert, dan zijn de machines geschikt voor jou. Als je doel echter is om een ​​completere lichaamsbouw te willen bouwen, zal een combinatie van zowel vrije gewichten als machines gunstig zijn, omdat ze allebei samen kunnen werken.

Het ervaringsniveau dat je in de sportschool hebt, kan bepalen of je op de machines of met losse gewichten begint!

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein