Training

Je van Cellulitis ‘ontdoen’: Wetenschap of Fictie

Door: Jenaed Gonçalves Brodell (Diëtist). 

In tegenstelling tot wat veel mensen hebben gehoord of gelezen, is cellulitis niet het gevolg van toxines, een slechte bloedsomloop of verstopte lymfevaten.

Er zijn talloze beweringen gedaan over wat cellulitis is, waar het vandaan komt en hoe je er vanaf kunt komen. Maar met al deze verkeerde informatie op internet.. wat zijn de feiten? In dit artikel zullen we bespreken waarom cellulitis eigenlijk heel normaal is en of er bewezen manieren zijn om het te verminderen.

cellulitis

Wat is cellulitis?

Ondanks dat het jarenlang door de samenleving is gedemoniseerd, is cellulitis heel normaal, en waarschijnlijk het product is van genetica en hormonen. Cellulitis is geen pathologische aandoening, wat betekent dat het niet wordt veroorzaakt door een ziekte, maar eerder fysiologisch is, wat betekent dat het geenszins schadelijk of abnormaal is, hoewel het het lichaamsbeeld en de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.

Cellulitis is een opslagpatroon van oppervlakkig vet. In plaats van dat vet overal in het lichaam wordt opgeslagen, wordt het opgeslagen in kleine zakjes, gescheiden door vezelachtige strengen die septae worden genoemd. Deze lokken trekken naar beneden en binden de huid vast, en dat is wat leidt tot het kuiltje in de vorm van cellulitis.

Hoe cellulitis zich ontwikkelt, is niet duidelijk, hoewel wordt aangenomen dat verschillende factoren – geslacht, genetica en levensstijl – een rol spelen. Zowel mannen als vrouwen hebben vet in hun dijen dat in kleine kolommen wordt opgeslagen, naarmate ons lichaam ouder wordt, het vet een beetje plooit en de huid dunner wordt. Je ziet dan meer van dit rimpelende effect. Bij mannen zijn de banden die het bindweefsel op hun plaats houden gerangschikt in een zigzagpatroon, terwijl bij vrouwen het patroon meer een cirkelvorm heeft.

Een andere factor om te overwegen zijn vrouwelijke hormonen. Naarmate vrouwen ouder worden, produceert hun lichaam minder oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedvaten soepel blijven stromen. Minder oestrogeen kan resulteren in een slechte bloedsomloop, wat uiteindelijk kan leiden tot een afname van de productie van nieuw collageen en de afbraak van ouder bindweefsel.

Kun je van cellulitis afkomen?

Ondanks de verscheidenheid aan therapeutische opties die er zijn om cellulitis te behandelen, is geen van hen op de lange termijn succesvol gebleken. Anti-cellulitis crèmes, injectables, fillers en laser kunnen helpen om het uiterlijk van cellulitis in de directe zin te verminderen, maar na een korte tijd zou het teruggaan naar zijn oorspronkelijke structuur.

Een systematische review dat in 2015 is uitgevoerd, toont een verscheidenheid aan onderzoeken die naar de effectiviteit van verschillende technieken kijken. De onderzoeken gaven aan dat ofwel de behandelingen niet erg effectief waren, ofwel dat de onderzoeksmethodologie gebrekkig was.

Werken lokale cellulitisbehandelingen?

Hoewel veel actuele formules helpen om je huid gehydrateerd te houden en het uiterlijk van je huid tijdelijk gladder kunnen maken, kunnen ze de onderliggende structurele problemen die de kuiltjes en knobbeltjes die met cellulitis gepaard gaan niet aanpakken.

Er is ook geen gestandaardiseerde manier om cellulitis te meten, waardoor het moeilijk is om te meten of er inderdaad verbetering is opgetreden. Als we kijken naar wat cellulitiscrèmes beweren, “helpen ze bij het minder verschijnen van cellulitis”, zeggen ze dus niet dat ze cellulitis wegwerken en terecht, want er is niet één onderzoek dat aantoont dat een bepaalde plaatselijke behandeling op de lange termijn werkt.

Als we kijken naar welke ingrediënten vaak in deze crèmes zitten, zijn er een paar veelvoorkomende ingrediënten. Cafeïne zit in bijna elk cellulitisverminderend product dat enig voordeel heeft, omdat het de bloedtoevoer naar de huid bevordert en werkt als een diureticum. Bij het verwijderen van vocht uit de huid, helpt het om het te verstevigen; dit is echter tijdelijk.

Retinol wordt verondersteld te werken door de huid te kunnen binnendringen, te exfoliëren en de collageenproductie te verhogen, waardoor de huid dikker wordt en het kuiltje in het vet verbergt. Andere crèmes bevatten het ingrediënt dimethylamino-ethanol of DMAE, een antioxidant afgeleid van vis die in combinatie met aminozuren de spieren zou stimuleren om samen te trekken en steviger te worden.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat cellulitiscrèmes effectief zijn in het wegwerken van cellulitis of het verminderen van het uiterlijk.

Probeer deze snelle HIIT-workout van 20 minuten als je je gebruikelijke trainingsroutine wilt veranderen!

20 minuten HIIT-training thuis | Zonder apparatuur

Training

20 minuten HIIT-training thuis | Zonder apparatuur

2021-07-18 07:00:44van Scott Whitney

Moet je van cellulitis willen afkomen?

Hoewel het onmogelijk is om volledig van cellulitis af te komen, zijn er dingen die je kunt doen om cellulitis te minimaliseren. Krachttraining, vooral in combinatie met een dieet en cardio, kan lichaamsvet verminderen en spieren vormen, waardoor sommige van die kuiltjes verdwijnen.

Lichaamsbeweging kan helpen bij het opbouwen van spieren en het verminderen van lichaamsvet – waardoor cellulitis er beter uitziet, je kunt er niet volledig vanaf komen. Het ding om te onthouden is dat lichaamsbeweging niet alleen moet worden gezien als een methode om ons uiterlijk te veranderen, of het nu gaat om gewichtsverlies of vermindering van cellulitis, omdat het ons nog veel meer (mentale) voordelen biedt.

Ons lichaam hoort anders te zijn; het hoort te bewegen en te wiebelen als we bewegen en het hebben van littekens, striae en cellulitis is niet iets dat we moeten stigmatiseren of schaamte voor moeten creëren. Uiteindelijk is het de keuze van het individu als het gaat om het ‘ontdoen’ van cellulitis. Het verminderen van de druk van de maatschappij om een ​​perfect lichaam te hebben en het omarmen van onvolkomenheden zal veel van de druk verlichten die we onszelf alsmaar opleggen.

Lees dit artikel met onze ambassadeur Amelia Goldsmith die ernaar streeft gewichtstoename voor vrouwen te normaliseren:

Influencer die gewichtstoename van vrouwen normaliseert, vertelt haar verhaal over herstel van een eetstoornis

Onze atleten

Influencer die gewichtstoename van vrouwen normaliseert, vertelt haar verhaal over herstel van een eetstoornis

2021-10-04 11:00:37van Monica Green

Het vonnis

De meerderheid van de vrouwen in alle soorten en maten, en etnische groepen hebben cellulitis. Het is geen pathologische aandoening, het is fysiologisch, wat betekent dat het volkomen normaal is. Als samenleving moeten we proberen het te omarmen, hoewel het met maatschappelijke druk begrijpelijk is waarom sommige mensen het graag willen verminderen.

Geen enkele cellulitiscrème zal een wondermiddel zijn. Door krachttraining in combinatie met cardio te doen, kun je je lichaam steviger maken, waardoor cellulitis minder zichtbaar wordt. Lichaamsbeweging zou echter iets moeten zijn dat we doen voor plezier, endorfine en de algehele gezondheid, niet iets dat we alleen doen om ons lichaam te veranderen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wetenschap of fictie: het carnivoordieet

Voeding

Wetenschap of fictie: het carnivoordieet

2021-09-22 14:00:48van Monica Green

Wetenschap of fictie: het fruitarisch dieet

Voeding

Wetenschap of fictie: het fruitarisch dieet

2021-10-01 14:00:31van Myprotein

Voedingsdeskundige beoordeelt Het Sirtfood Dieet

Voeding

Voedingsdeskundige beoordeelt Het Sirtfood Dieet

2022-07-06 10:00:52van MyproteinMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert