Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Gym-etiquette en gymtimidatie | Do’s en don’ts in de sportschool

Gym-etiquette en gymtimidatie | Do’s en don’ts in de sportschool
Amy Golby
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Amy Golby

De sportscholen hebben de neiging om behoorlijk druk te worden rond deze tijd van het jaar, omdat veel mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar hebben en proberen om dit jaar hun beste tot nu toe te maken.

Al die nieuwe gezichten kunnen zorgen voor een uitdagende omgeving, zowel voor sportschoolveteranen die hun etiquette proberen te volgen als voor nieuwelingen die zich misschien een beetje geïntimideerd voelen. Maar maak je geen zorgen, we hebben je gedekt.

In dit artikel wordt het belang van 'sportschooletiquette' uitgelegd en worden enkele nuttige tips gegeven om eventuele "gymtimidatie" die je mogelijk voelt te overwinnen.

Wat is sportschooletiquette?

Gym-etiquette draait om respect: respect voor jezelf, respect voor andere sportschoolbezoekers en respect voor de sportschoolruimte en -apparatuur. Enkele basisregels die je moet volgen, zijn onder meer het opruimen van je spullen, het terugplaatsen van apparatuur op de juiste plaats en rekening houden met de persoonlijke ruimte van andere mensen.

Goede sportschooletiquette is belangrijk omdat het helpt een veilige en comfortabele omgeving voor iedereen te creëren en ervoor zorgt dat iedereen een geweldige training kan hebben zonder afleiding of vertragingen.

Waarom is sportschooletiquette belangrijk?

Een goede sportschooletiquette is belangrijk om ervoor te zorgen dat jij en je omgeving op je gemak en zonder onnodige vertragingen kunnen trainen. Als je goede etiquette toepast, draag je je steentje bij om van de sportschool een comfortabele en veilige ruimte voor iedereen te maken. We willen allemaal met respect behandeld worden, dus het is belangrijk om dat ook terug te geven.

Wat is de juiste sportschooletiquette?

Zoals hierboven vermeld, draait het bij de juiste sportschooletiquette allemaal om respect. Het bevat eenvoudige dingen die de ervaring van iedereen beter maken, zoals opruimen, apparatuur vervangen die anderen kunnen gebruiken als je klaar bent, en de persoonlijke ruimte van mensen respecteren. Open en vriendelijk zijn voor anderen is ook belangrijk.

Wat is gymtimidatie?

"Gymtimidatie" is het gevoel van angst of ongerustheid bij het trainen in het bijzijn van anderen. Het is een veelvoorkomend gevoel en kan worden veroorzaakt door angst om beoordeeld te worden, niet weten wat te doen of het gevoel hebben dat je er niet bij hoort.

Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat bijna 47% van de respondenten ooit wel eens gymtimidatie had ervaren.1Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om dit te overwinnen.

 

7 manieren om gymtimidatie te overwinnen

1. Maak een plan

Bereid je voor op succes door je training van tevoren te plannen. Dit zal je helpen je te concentreren op wat je nodig hebt op het gebied van apparatuur en wat je gaat doen tijdens je sessie.

Probeer deze routine om te beginnen:

2. Zoek de juiste sportschool

Het is belangrijk om je op je gemak te voelen in je sportschoolomgeving. Probeer een paar verschillende sportscholen uit om er een te vinden die ondersteunend en bemoedigend aanvoelt.

3. Probeer lessen uit

Lessen zijn een geweldige manier om mensen te ontmoeten, nieuwe oefeningen te leren en kennis uit de eerste hand op te doen van getrainde instructeurs. Bovendien is er een echt gemeenschapsgevoel in veel op klassen gebaseerde trainingen, wat goed kan zijn voor het zelfvertrouwen en het gevoel dat je gesteund wordt.

4. Ga met een vriend mee

Er gaat niets boven de steun van een goede vriend. Het hebben van een trainingsmaatje is handig als je in het begin geen zelfvertrouwen hebt, maar het is ook geweldig om de motivatie vast te houden naarmate je je meer op je gemak voelt.

5. Draag iets waar je zelfverzekerd in bent

Je goed voelen over jezelf en wat je draagt, kan een groot verschil maken als het gaat om het aangaan van nieuwe uitdagingen. Investeer in een nieuwe sportschool outfit waarmee je je comfortabel en zelfverzekerd voelt en klaar bent om de wereld aan te gaan.

Hier zijn onze top leggings om je comfortabel te houden in de sportschool:

6. Vermijd spitsuren

Als je aanvankelijk op je hoede bent om in een drukke sportschool te trainen, probeer dan tijdens de daluren of rustigere tijden te gaan. Op deze manier kun je gemakkelijk in de sfeer van de sportschool komen en je zelfvertrouwen opbouwen. Het duurt niet lang of je hoeft je niet eens zorgen te maken dat je op de drukste tijden gaat.

7. Herinner jezelf aan je "waarom"

Motivatie komt en gaat, maar je kunt op het goede spoor blijven door jezelf te herinneren aan je 'waarom'. Als je je overweldigd voelt, neem dan even de tijd om jezelf te herinneren aan de redenen waarom je je hebt aangemeld en waar je naartoe werkt. Je "waarom" moet je sterkste focus zijn en je gemotiveerd houden. Onthoud, als jij er niet voor gaat, zal niemand anders het doen.

gym do & don't

De do's en don'ts in de sportschool

Het leren van de sociale conventies van de sportschool kan ontmoedigend zijn voor degenen die er niet van op de hoogte zijn. Maar maak je geen zorgen - we zijn er voor je. Hier zijn enkele eenvoudige regels die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je een goede sportschooletiquette toepast:

Zet je gewichten terug

Niets is frustrerender dan slechts één van de dumbbells te vinden die je nodig hebt en vervolgens 10-15 minuten te besteden aan het zoeken naar de bijpassende. Als je klaar bent met je uitrusting, veeg je het schoon en leg je het terug waar het hoort.

Veeg uw apparatuur na gebruik schoon (en ervoor voor persoonlijk gebruik)

We worden allemaal een beetje zweterig tijdens het sporten, dus zorg ervoor dat je alle apparatuur die je gebruikt schoonmaakt voor de volgende persoon. Een paar seconden de tijd nemen om dingen weg te vegen, kan een mooiere omgeving voor iedereen creëren.

Zorg voor een goede hygiëne

Van het schoonmaken van de apparatuur tot jezelf, het toepassen van goede hygiëne kan de hele sportschool een mooiere, schonere plek maken voor jou en je mede-sporters.

Respecteer de persoonlijke ruimte van mensen

Het kan druk worden in de sportschool, dus houd rekening met de oefeningen die je van plan bent te doen, de beschikbare ruimte en wie er om je heen is. Neem de tijd om voldoende ruimte te vinden voor je sessie, maar zorg er ook voor dat je de trainingsruimte van iemand anders niet binnendringt.

Reset de machines voordat je vertrekt

Net als bij losse gewichten, moeten veel machines worden gereset als je ze niet meer gebruikt. Door ze af te vegen en de pinnen opnieuw in te stellen, kan de volgende persoon zonder gedoe beginnen.

Vraag om hulp als je die nodig hebt

Iedereen was ooit een beginner, dus wees niet bang om hulp te vragen of iemand die je laat zien hoe je een machine moet gebruiken. Om hulp vragen kan ook een goede manier zijn om een gesprek met andere sportschoolleden te beginnen.

Blokkeer niet iemands zicht

Er zijn veel spiegels in de sportschool en deze worden over het algemeen gebruikt om de vorm te controleren tijdens het uitvoeren van oefeningen. Houd er bij het inrichten van je ruimte rekening mee dat iemand de spiegel mogelijk gebruikt om zijn eigen vorm te controleren. Als je twijfelt, vraag het dan gewoon.

Houd de machine niet vast

Vooral tijdens piekperiodes kan het druk zijn in de sportschool. We hebben allemaal sets om te doen, maar uren op een machine doorbrengen of alle gewichten gebruiken die anderen nodig hebben, is geen goede manier om te beginnen. Probeer open te staan voor het delen van sets, rust uit en zorg ervoor dat je geen apparatuur meeneemt als je deze niet nodig hebt. Delen is goed.

Laat geen gewichten rondslingeren

Niemand wil struikelen of geblesseerd raken in de sportschool, dus zorg ervoor dat je je gewichten vervangt zodra je klaar bent of berg ze op tijdens je rust.

Staar niet

Het kan ontmoedigend zijn om voor het eerst een sportschool binnen te stappen of na een pauze weer in de swing te komen. Neem de tijd om er rekening mee te houden dat anderen misschien net beginnen, terugkomen van een blessure of voor het eerst bepaalde apparatuur uitproberen. Wees vriendelijk en sta open om anderen te helpen, en bied een plekje of een glimlach aan iemand die het nodig lijkt te hebben.

Kom niet te laat voor PT-sessies en lessen

Als je je hebt aangemeld voor een groepsles of hebt geboekt met een PT, is stiptheid de sleutel. Als je 10 minuten van tevoren aanwezig bent, heb je voldoende tijd om eventuele vragen te stellen en heeft de instructeur de tijd om je te helpen voordat anderen arriveren. Niemand vindt het leuk om de reden te zijn dat de les te laat komt. En als je te laat komt of om een echt goede reden niet kunt komen, probeer dit dan van tevoren aan de instructeur te laten weten.

Zweef niet tijdens het wachten op apparatuur

We zijn allemaal mensen tegengekomen die blijven zweven als je je laatste set probeert af te maken. Het is niet cool en zorgt ervoor dat veel mensen zich ongemakkelijk voelen. Als je de apparatuur wilt gebruiken, wacht dan tot de persoon klaar is met zijn set en vraag of je daarna kunt springen of dat hij open staat om te delen terwijl hij rust. Zorg ervoor dat ze zich niet ongemakkelijk of gehaast voelen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Een goede sportschooletiquette is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen een geweldige training heeft en dat de sportschool een veilige en comfortabele ruimte is voor iedereen.

Voor mensen die nieuw zijn in de sportschool of er na een tijdje weer in beginnen, kunnen deze kleine vriendelijke daden ervoor zorgen dat ze zich veel comfortabeler voelen en hun angst voor de sportschool verminderen. In wezen gaat het erom respect te tonen en anderen te behandelen zoals we zelf behandeld willen worden.

Amy Golby
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Amy Golby
Amy is al meer dan 18 jaar een sportvrouw die rugby en korfbal speelt op nationaal niveau, ze is al 5 jaar een gediplomeerde personal trainer en heeft haar voedingskennis verder uitgebreid met een diploma in sport- en bewegingsvoeding en een diploma psychologie. Ze traint al meer dan 10 jaar in een sportschool en blijft leren en verbeteren om haar doelen te bereiken.Ze gelooft in zowel de fysieke als mentale voordelen van sport en fitness, evenals een uitgebalanceerd dieet en levensstijl. Amy heeft programma's rond sport en fitness gemaakt voor Red Bull, Look magazine, Spartan UK en Mental Movement UK over hoe fitness je mentale gezondheid kan helpen verbeteren. In haar vrije tijd houdt Amy van sporten, socializen met vrienden en haar winkelverslaving aan gymkleding aanwakkeren. Ze is hier te vinden - https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein