Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Xylitol | Wat is het? Wat zijn de voordelen?

Xylitol | Wat is het? Wat zijn de voordelen?
Casey Walker
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Casey Walker

Xylitol bestaat al iets meer dan 125 jaar nadat het voor het eerst in Duitsland werd gesynthetiseerd door chemicus Emil Fischer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er wijdverbreide tekorten aan suiker in Finland, waardoor Xylitol bekendheid kreeg als vervangende zoetstof.

Pas jaren later ontdekten wetenschappers dat de Finnen die xylitol waren gaan consumeren een veel betere gezondheid hadden dan degenen die dat niet deden. Dit artikel zal uiteenzetten waarom en hoe xylitol een superieure zoetstof is om in je dieet op te nemen dan suiker en andere alternatieven. Lees verder om erachter te komen wat xylitol de X-factor geeft.

Xylitol voordelen

Wat is xylitol?

Xylitol is een suikeralcohol en ondanks de classificatie is het noch een suiker (koolhydraat) noch een alcoholische drank! Het is eigenlijk een witte, in water oplosbare organische verbinding afgeleid van suiker met 5 koolstofatomen en 5 hydroxylgroepen, die algemeen wordt beschouwd als een natuurlijk en gezond alternatief voor suiker EN andere beschikbare zoetstoffen.

Verbazingwekkend genoeg is de economische waarde van xylitol naar verluidt tot wel 1 miljard euro per jaar, en we maken zelf tussen de 5-15g per dag in ons lichaam als tussenproduct wanneer we koolhydraten metaboliseren. Xylitol komt ook in kleine hoeveelheden voor in verschillende groenten en fruit (zoals pruimen, aardbeien, bloemkool en spinazie).

In vergelijking met andere zoetstoffen houdt xylitol meer dan stand, omdat het dezelfde zoetkracht heeft als de "zoetste" zoetstof (sucrose) en een derde van de calorieën van gewone suiker bevat. Het is duidelijk waarom veel fabrikanten xylitol een plaats geven binnen de productie van hun voedingsmiddelen en geneesmiddelen.

Waarom wordt xylitol gebruikt?

De voedings- en farmaceutische industrie zijn de belangrijkste gebruikers van xylitol vanwege de variabele voordelen. Vreemd genoeg is de belangrijkste toepassing van xylitol bij de productie van goederen voor tandheelkundige zorg, aangezien xylitol een verbazingwekkend effect heeft op het remmen van de groei van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf. Deze rol bij het voorkomen van tandbederf maakt xylitol een fantastische component voor tandheelkundige producten zoals tandpasta en mondspoelingen. We zullen nu het voedsel, de medicijnen en andere toepassingen van deze verbazingwekkende zoetstof in meer detail onderzoeken.

Wat zijn de voordelen van xylitol?

1. Xylitol- en insulinegevoeligheid

Xylitol wordt vaak gebruikt als zoetstof maar doet dit zonder een negatief effect op insuline wat vaak wordt geassocieerd met andere zoetstoffen.

Omdat xylitol niet actief door de darmen wordt getransporteerd, wordt het onafhankelijk van insuline gemetaboliseerd en heeft het als zodanig een lage glycemische index. Het heeft daarom een ​​zeer weinig negatief effect op de bloedglucose- en insulinespiegels. Het kan suiker vervangen op basis van gewicht en het helpt de bloedsuikerspiegel, lipideniveaus en zelfs gewichtsbeheersing onder controle te houden.

Een studie onderzocht de invloed van 30 mg xylitol per dag geconsumeerd binnen een normaal dieet in vergelijking met 30 g sucrose (tafelsuiker). Uit de resultaten bleek dat xylitol zowel de bloedglucose- als de insulinerespons verlaagde.

2. Xylitol en gewichtsbeheersing

Andere onderzoeken hebben het effect van xylitol op lichaamsvet- en lipideniveaus aangetoond en toonden aan dat substitutie van suiker door xylitol een gunstige afname van het vetkatabolisme had. Dit is echter niet het enige voordeel van overstappen op xylitol voor degenen onder ons die hun lichaamsgewicht onder controle willen houden.

Ten eerste kunnen de besproken voordelen van het aanhouden van een constant bloedsuikerniveau het verzadigingsgevoel verhogen en de kans op eetbuien verminderen om hypoglykemie tegen te gaan. Xylitol vertraagt ​​de maaglediging, wat helpt bij het voorkomen van honger. Bovendien, vanwege het feit dat xylitol onvolledig wordt geabsorbeerd door ons spijsverteringsstelsel, wordt een gestage stroom van energie in stand gehouden. Dit helpt het verlangen naar koolhydraten te verminderen om aan de energiebehoefte te voldoen en het is aangetoond dat het eetbuien voorkomt.

Studies bij ratten hebben aangetoond dat het eten van diëten die xylitol bevatten gedurende een periode van 8 weken de voedselinname en verminderde lichaamsgewichtstoename verminderde. Een soortgelijk onderzoek nam een ​​groep ratten en voerde ze een vetrijk dieet met of zonder xylitol (opnieuw gedurende 8 weken). Uit de resultaten bleek dat de toevoeging van xylitol de viscerale vetmassa van de dieren aanzienlijk verlaagde. De auteurs concludeerden door te stellen dat xylitol effectief kan zijn bij het voorkomen van door voeding veroorzaakte obesitas.

3. Xylitol in voedselproductie

Het meest voorkomende gebruik van xylitol is in voedingsproducten, omdat het helpt de houdbaarheid te verlengen, de kleur levendiger te maken en de smaak te verbeteren. Belangrijk is dat, omdat het niet de Millard-reactie ondergaat - wat een reactie is tussen aminozuren en suikers om een ​​specifieke smaak aan gebruind voedsel te geven - het de voedingswaarde van eiwitten in het voedsel niet vermindert.

Het wordt vaak gebruikt in zoetwaren (suikervrije varianten) zoals kauwgom, chocolaatjes, snoep en gelei. De toevoeging ervan kan een uitgesproken snelwerkende zoetheid en een aangenaam verkoelend effect geven.

4. Farmaceutisch gebruik van xylitol

Naast de vermelde voedingstoepassingen van deze zoetstof, zit xylitol ook in de ingrediënten in verschillende farmaceutische preparaten, zoals hoestsiropen en vitamines. Interessant is dat de tandheelkundige voordelen van xylitol het een waardige toevoeging maken aan kindermedicijnen, die de zoetheid behouden om kinderen aan te moedigen hun medicijn in te nemen, terwijl ze ook hun tanden beschermen wanneer ze worden gebruikt na het tandenpoetsen.

Deze tandheelkundige voordelen vloeien voort uit het feit dat xylitol anti-cariogeen is en tandbederf voorkomt. Experimenten tonen aan dat de opname in voedingsmiddelen en tandheelkundige producten de vorming van tandholten kan vertragen, stoppen en zelfs omkeren, wat het doet door demineralisatie van tandglazuur tegen te gaan en remineralisatie te bevorderen. Het verhoogt ook de speekselproductie en beschermende speekselproteïnen om de ademgeur te verbeteren. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het mondinfecties vermindert door de bacterie Streptococcus mutans (de belangrijkste veroorzaker van gaatjes) te remmen en de hoeveelheid goede bacteriën mogelijk permanent opnieuw in evenwicht te brengen. Er is zelfs gevonden dat het het niveau van oorinfecties vermindert bij kinderen die met xylitol gezoete kauwgom kauwen.

Aanbevelingen: veiligheid en dosering

Van alle toedieningsvormen van xylitol is aangetoond dat ze zeer lage niveaus van toxiciteit vertonen, waardoor deze zoetstof zeer veilig is voor gebruik. Tot op heden is gebleken dat het vrij is van bijwerkingen en doseringen tot 15 g per dag zijn in klinische onderzoeken gebruikt met alleen positieve effecten. Je kunt deze zoetstof dan ook zonder bijwerkingen gebruiken.

Bericht om mee naar huis te nemen

Mensen kunnen vaak ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer ze suiker uit hun dieet verwijderen en veel van de beschikbare zoetstoffen (terwijl ze de verbruikte calorieën verminderen) nog steeds vergelijkbare veranderingen in insulinegevoeligheid veroorzaken. Xylitol is uniek omdat het niet alleen geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor insuline, het is ook gunstig voor onze tanden op een manier die geen enkele andere zoetstof is; waardoor we kunnen genieten van gezoet voedsel zonder het bijkomende schuldgevoel.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Casey Walker
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Casey Walker

Ervaren sportvoeding technoloog Casey Walker is een ervaren ontwikkelaar van nieuwe producten voor sportvoeding. Hij heeft een Bachelor of Science in sport- en bewegingswetenschappen en een Master of Science in sportwetenschappen en fysiologie. Het onderzoeksdomein van Casey ligt in de effecten van voedingsnutriënten op de sprintprestaties en door inspanning geïnduceerde spierschade. Hij heeft ook gewerkt als sportwetenschapper voor een medaillewinnaar paralympische baanwielrenner, met als doel zich te kwalificeren voor de Paralympics van Rio 2016. Lees hier meer over Casey's ervaring. In zijn vrije tijd is Casey een enthousiaste middellangeafstandsracer met belangstelling voor de triatlon. Hij is altijd op zoek naar de nieuwste supplementen om zijn half marathon-tijd en herstel te verbeteren.

myprotein