Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Wat is dextrose?

Wat is dextrose?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Ons lichaam functioneert op energie of calorieën, zoals onze auto's op brandstof rijden. Sommige energiebronnen, zoals vet en eiwitten, hebben veel tijd nodig om in energie te verteren, terwijl koolhydraten dé keuze van het lichaam zijn voor snelle energie.

Als we denken aan energie voor onze spieren, zorgt glucose ervoor dat ze (en onze hersenen, hart, longen) en de rest van ons lichaam blijven functioneren. Maar je ziet echter geen glucose op de plank in de supermarkt of verkrijgbaar als supplement.

Dextrose is een pure vorm van glucose en kan helpen bij het maximaliseren van je voedingsstrategie. Lees hoe in dit artikel.

Wat is dextrose?

Dextrose is een eenvoudige suiker - het tegenovergestelde van 'complexe koolhydraten' die worden aanbevolen voor langdurige energie-afgifte. Chemisch gezien is het dezelfde structuur als de glucose in ons lichaam - de primaire energiebron van het lichaam. Het is ook een onderdeel van fructose-glucosestroop (de fructose komt uit fruit).

Is dextrose een suiker?

Ja, dextrose is een suiker. Suikers kunnen variëren van eenvoudige (kleine moleculen) tot complexe (meerdere soorten langere molecuulketens). De verkrijgbare dextrose wordt meestal gemaakt van maïssuiker en is snel en gemakkelijk te verteren en komt dus snel in de bloedbaan terecht.

Wat zijn de verschillende soorten suiker?

Suikers worden onderverdeeld in twee soorten: monosachariden en disachariden. ‘Mono’ betekent één of één suikermolecuul, zoals glucose, fructose of dextrose. Sucrose, of tafelsuiker, is een disaccharide (wat ‘twee’ suikers betekent), bestaande uit twee monosacchariden (glucose en fructose).

Glucose is de vorm van suiker die ons lichaam gebruikt als bloedsuiker. Dextrose is chemisch equivalent, maar afgeleid van maïs.

Wie moet het gebruiken?

Iedereen die de energie van een eenvoudige suiker nodig heeft, kan dextrose gebruiken. Het wordt vaak gebruikt door duursporters die tijdens hun training constante, snelle energie nodig hebben (denk aan sportdrankjes).

Het kan ook regelmatig worden gebruikt voor het 'laden' van koolhydraten. Vanwege het vermogen om insuline te stimuleren en de opname van andere moleculen (zoals aminozuren) te verhogen, kan het echter ook worden gebruikt door iedereen die de impact van hun post-workout supplementen wil vergroten.

Wanneer moet ik het gebruiken?

1. Als je weinig energie hebt

Het kan op verschillende tijdstippen worden gebruikt, afhankelijk van je trainingsplan. Als je nog niet gegeten hebt en je bang bent dat je weinig energie hebt, kan het helpen om dextrose te nemen voor je training.

2. Bij het doen van uithoudingsoefeningen

Zoals eerder vermeld, geven duursporters er de voorkeur aan om het in kleine doses te gebruiken tijdens hun lange, intensieve trainingen.

3. Na de training om de opname van voedingsstoffen te stimuleren

Anderen voegen het misschien gewoon toe aan hun herstelshake na een training om de opname van andere voedingsstoffen te verbeteren. Als je een carb cycling plan volgt, moet dextrose worden gebruikt op een koolhydraatrijke dag.

Wat zijn de voordelen van dextrose?

Training daagt de spieren uit en breekt hun energieopslag (glycogeen) en spiervezels (proteïne) af. We gebruiken eiwitshakes om de spiervezels weer op te bouwen, en we hebben koolhydraten nodig om de glycogeenvoorraden weer aan te vullen voor energie.

Hoe sneller we deze bouwstenen voor onze spieren kunnen aanvullen, hoe sneller we kunnen herstellen en ons kunnen voorbereiden op onze volgende uitdaging of training.

Omdat dextrose een eenvoudige suiker is, wordt het heel gemakkelijk verteerd en door het lichaam vervoerd. Het kan snel actie ondernemen voor een snel voordeel.

Het innemen van dextrose na een training verhoogt ook de insulinerespons van het lichaam, waardoor je spieren ook eiwitten kunnen opnemen en de glycogeenvoorraden opnieuw kunnen opbouwen om snel te herstellen.

Wat zijn de bijwerkingen van dextrose?

Mogelijke bijwerkingen van dextrose zijn onder meer zorgen over de controle van de bloedsuikerspiegel (hypo of hyperglykemie) vanwege de manier waarop insuline werkt.

Omdat dextrose een eenvoudige suiker is, heeft het alle mogelijke bijwerkingen van koolhydraatarm voedsel - het kan ook gastro-intestinaal ongemak en andere symptomen veroorzaken die verband houden met pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.

Op de lange termijn kunnen te veel toegevoegde suikers in het dieet leiden tot een slechte bloedsuikerspiegel, dus het is het beste om alle suikers in je dieet te controleren.

Dextrose-supplementen

Dextrose-supplementen zijn gunstig vanwege hun snelle vertering en eenvoudige structuur - ze kunnen veel sneller in de bloedbaan komen dan complexere suikers of andere bronnen van koolhydraten.

Bodybuilders gebruiken dextrose voor of na hun training. Vóór hun training, als hun energieniveau laag is, kan dextrose een onmiddellijke energiestoot geven. Na training, tijdens herstel, is dextrose een snelle manier om de spieren te voorzien van herstel-koolhydraten en om de opname van eiwitten te vergemakkelijken.

Dextrose in voedsel

Dextrose komt van nature voor in maïs en sommige andere planten. Commercieel wordt het vaak gebruikt in gebak en ander voedsel waaraan zoetstoffen zijn toegevoegd, zoals snoep, ontbijtgranen en bevroren desserts.

Wees niet verbaasd als het toevoegen van dextrose je shake na het sporten extra zoet maakt - je verhoogt de suiker!

Is dextrose veganistisch en glutenvrij?

Omdat het is afgeleid van maïs, is dextrose 100% veganistisch en glutenvrij. Het wordt beschouwd als een natuurlijk product.

Bericht om mee naar huis te nemen

Dextrose, hoewel eenvoudig van aard en actie, kan een reeks voordelen hebben als je de inname van koolhydraten moet verhogen. Hoewel het de bloedsuikerspiegel beïnvloedt en misschien niet voor iedereen de beste keuze is, is het een snelle en effectieve tool om het energieniveau te verhogen en kan het een rol spelen bij het maximaliseren van je trainingsresultaten.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

  1. Burke, L. M., Hawley, J. A., Jeukendrup, A., Morton, J. P., Stellingwerff, T., & Maughan, R. J. (2018). Toward a common understanding of diet–exercise strategies to manipulate fuel availability for training and competition preparation in endurance sport. International journal of sport nutrition and exercise metabolism28(5), 451-463.
Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein