Supplementen

Vitaminen voor huidregeneratie en wondgenezing

Als het grootste orgaan in het lichaam is de huid verantwoordelijk voor bescherming, het handhaven van een constante temperatuur en het mogelijk maken van gevoel. Maar dit betekent dat het wordt blootgesteld aan verontreinigende stoffen, gifstoffen en schadelijke zonnestralen en dat het zijn elasticiteit, kracht en gezondheid kan verliezen. De huid heeft echter het vermogen om te herstellen en te regenereren om ons te beschermen tegen deze negatieve effecten. Maar huidregeneratie gebeurt alleen met een gezond voedingspatroon en de juiste vitamines.

Hoe regenereert de huid?

De huid bestaat uit twee hoofdlagen – de dermis (diepe laag) en de epidermis (oppervlaktelaag) – en verschillende kleinere lagen daartussen. Huidcellen worden de hele tijd geboren en stijgen vervolgens op naar de epidermale lagen van de huid. Gewoonlijk regenereert een gezonde huid haar oppervlakte elke twee tot drie weken. Eventuele huidbeschadigingen worden daarbij hersteld.

Dit regeneratieproces heeft echter bepaalde voedingsstoffen nodig.

De beste vitamines voor huidregeneratie, gezondheid en genezing

Bepaalde voedingsstoffen worden nog belangrijker wanneer je lichaam reparatie nodig heeft. Of het nu gaat om een ​​gebroken bot, een infectie of een wond of snee in de huid, het eten van voedsel dat rijk is aan bepaalde vitamines kan het herstelproces helpen versnellen. Genezing vereist voedingsstoffen die te vinden zijn in gezond voedsel zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Voor sneller herstel, eet meer van deze voedingsmiddelen of voeg vitaminesupplementen toe aan je dagelijkse voedingspatroon.

Vitamine A

Vitamine A wordt vaak voorgeschreven door dermatologen voor acne en rimpels in de vorm van actuele crèmes. Een studie in het American Journal Of Clinical Dermatology wees uit dat vitamine A nodig is voor het onderhoud en de ontwikkeling van de epitheelcellen, het buitenste gebied waar regeneratie plaatsvindt. Uit de studie bleek dat dit betekende dat vitamine A acne helpt.

Vitamine C

Vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen in ons lichaam. Collageen is een eiwit dat van nature voorkomt in bindweefsels, zoals de huid. “Het geeft de huid zijn jeugdige soepelheid en is een van de belangrijkste componenten bij het herstellen van een gewonde huid”, aldus een vooraanstaande dermatoloog uit New York City.

Collageen

“Collageen kan de hydratatie van de huid bij mensen ouder dan 30 zelfs verhogen en de vorming van diepe rimpels vertragen”, aldus Sumayah Jamal. Collageen kan oraal worden ingenomen in pillen, poeders en drankjes.

Zink

Volgens verschillende onderzoeken, waaronder een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in ‘Wound Repair and Regeneration’, helpt zink uit de voeding wondgenezing te bevorderen. Het helpt ook de genezing van zweren te bevorderen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt van nature voor in ons bindweefsel, zoals de huid. In feite wordt meer dan 50% van onze niveaus gevonden in onze huidcellen. Volgens dr. Maryam Zamani is het “van cruciaal belang voor het behoud van de hydratatie van de huid”.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

Supplementen

10 beste Vitamines & Supplementen voor Energie

2021-11-04 07:30:18van Claire Muszalski

De beste vitamines voor baardgroei

Supplementen

De beste vitamines voor baardgroei

2022-02-25 20:00:50van Myprotein

De beste vitamines & supplementen voor de zomer

Supplementen

De beste vitamines & supplementen voor de zomer

2021-06-13 07:00:16van Jennifer BlowMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert