Supplementen

Vitamine B12 | Aanbevolen hoeveelheid, tekort & voordelen

Vitaminen zijn stofjes die we uit ons eten en drinken halen. Je moet hierbij denken aan extreem kleine hoeveelheden. Vitaminen komen namelijk slechts voor in micro- en milligrammen. Er zijn twee vitaminen die we op een andere manier dan via onze voeding kunnen binnenkrijgen. Dit zijn de vitaminen D en K. Vitamine D wordt uit zonlicht gehaald. In dit artikel zullen we vitamine B12 bespreken.

Vitamine B12 zal dus echt uit eten en drinken gehaald moeten worden. Vitamine B12 is een in wateroplosbare vitamine, wat betekent dat de vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit. De vitamine wordt ook wel cobalamine genoemd. Net als alle anderen vitaminen is deze vitamine van groot belang voor de gezondheid. In dit artikel bespreken we aanbevolen hoeveelheid van vitamine B12, hoe je een tekort aan vitamine B12 oploopt en wat de voordelen van deze vitamine zijn. Lees snel verder.

Spring naar:

Vitamine B12

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12

Voor vitamine B12 is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2,8 microgram vastgesteld. Om deze hoeveelheid in perspectief te zetten is het handig om na te gaan welke hoeveelheden deze vitamine in bepaalde producten voorkomt. Eén ei bevat bijvoorbeeld 0,6 microgram vitamine B12.

Een stuk rundvlees van 100 gram bevat 3,3 microgram vitamine B12 en een glas halfvolle melk van 200 milliliter bevat 0,8 microgram van deze vitamine. Je zult misschien al denken: dit zijn alle dierlijke producten… Vitamine B12 komt namelijk alleen in dierlijke producten voor. Dit is ook de reden dat veganisten vaak B12 supplementen nemen. Op die manier komen ze alsnog aan deze vitamine.

Overschrijven aanbevolen hoeveelheid

Wanneer je veel dierlijke producten eet kun je al snel de aanbevolen hoeveelheid overschrijden. Dit is niet gevaarlijk of schadelijk. Een teveel aan de vitamine verlaat het lichaam namelijk via de urine. Het lichaam gaat daarbij ook nog eens slim te werk. Wanneer je veel vitamine B12 binnenkrijgt, zorgt het lichaam dat de opname uit voeding wordt beperkt. Best wel slim hè, dat lichaam van ons.

Samenvatting: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is 2,8 microgram. Vitamine B12 komt met name voor in dierlijke producten, waardoor veganisten veelal een supplementen nemen. Over het algemeen is het niet gevaarlijk om de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 te overschrijden.

Vitamine B12 Tekort

Tekorten aan vitamine B12 komen niet snel voor. Veganisten kunnen wel eerder een tekort aan de vitamine oplopen. Zij zullen dan ook écht vitamine B12 supplementen moeten slikken.

De gevolgen van vitamine B12 tekorten ontketenen zich pas na vele jaren. Dat komt omdat het lichaam nog lang kan teren op voorraden. De gevolgen van een tekort kunnen variëren. Zo kan er flinke vermoeidheid en verminderde eetlust ontstaan. Ook pijn op de borst en ademnood zijn symptomen van een tekort.

Samenvatting: een tekort aan vitamine B12 wil je absoluut voorkomen. Je hebt het vaak pas na jaren door dat je een tekort aan vitamine B12 hebt, doordat de symptomen van een tekort zich dan pas ontwikkelen.

Bekijk hier 10 voedingsmiddelen die veel vitamine B12 bevatten:

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B12

Voeding

10 voedingsmiddelen met veel vitamine B12

2022-01-17 18:00:20van Jamie Wright

Voordelen Vitamine B12

Vitamine B12 is van belang voor diverse lichaamsprocessen. Je gezondheid is sterk afhankelijk van een voldoende inname van deze vitamine. Zo zorgt het ervoor dat je rode bloedcellen vormt. Ook je weerstand is afhankelijk van de vitamine. Vitamine B12 zorgt verder nog voor energievoorziening en een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 is dan ook een hele belangrijke vitamine. Tekorten kunnen op de lange termijn voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. De vitamine is van belang voor vele essentiële lichaamsprocessen. Doordat de vitamine alleen in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt is het voor veganisten van belang dat ze de vitamine via een supplement binnenkrijgt. Een tekort aan vitamine B12 wil je namelijk absoluut voorkomen.

Samenvatting: de voordelen van vitamine B12 zijn het vormen van rode bloedcellen, het versterken van de weerstand, het zorgen voor de energievoorziening en de optimale werking van het zenuwstelsel.

Bericht om mee naar huis te nemen

Vitamine B12 is een ontzettend belangrijke vitamine. De vitamine komt met name voor in dierlijke producten. Voor veganisten en vegetariërs is het daarom van groot belang om een vitamine B12 supplement te nemen. Een tekort aan vitamine B12 wil je namelijk absoluut voorkomen. Daarnaast zijn de voordelen voor onze gezondheid van vitamine B12 van groot belang. Zo is het lichaam afhankelijk van vitamine B12 voor cruciale lichaamsprocessen.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Het Nut van Vitamine D3 voor Veganisten en Vegetariërs

Supplementen

Het Nut van Vitamine D3 voor Veganisten en Vegetariërs

2022-01-12 10:00:16van Casey Walker

Wat is Kalium? | Symptomen van een tekort | 8 voedingsmiddelen met veel kalium

Voeding

Wat is Kalium? | Symptomen van een tekort | 8 voedingsmiddelen met veel kalium

2022-01-12 09:30:06van Jennifer Blow

Olijfolie of kokosolie: welke vetbron is gezonder?

Voeding

Olijfolie of kokosolie: welke vetbron is gezonder?

2022-01-09 13:00:22van Alice PearsonAlice Pearson

Alice Pearson

Schrijver en Expert

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici