Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Vier voordelen van zink voor mannen

Vier voordelen van zink voor mannen
Liam Agnew
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Zink is een mineraal dat iedereen in zijn voeding nodig heeft. Het kan vooral belangrijk zijn voor mannen, omdat een tekort aan zink in de voeding is gekoppeld aan lagere niveaus van testosteron - dit is een essentieel hormoon voor kracht, spiermassa en algemeen welzijn. Omdat het lichaam geen zink aanmaakt, moet het uit je dieet of uit suppletie komen. Zink is in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen en het volgende artikel zal de meest relevante voordelen voor mannen bespreken.

zink voordelen mannen

Voordelen van zink voor mannen

Helpt testosterontekorten te voorkomen:

Zink speelt een rol bij het moduleren van de testosteronniveaus. Het is aangetoond dat het beperken van zink in de voeding gedurende een periode van 20 weken een negatief effect kan hebben op de testosteronniveaus.(1) Hoewel er aanwijzingen zijn dat zink het testosteron bij mannen met een gezond testosterongehalte minimaal verhoogt, zijn er aanwijzingen dat zink suppletie kan helpen om het te verhogen bij oudere mannen met een marginaal tekort

Kan helpen om de slaap te verbeteren:

Vanwege zijn rol op het cognitieve systeem kan zink helpen om slaap te induceren en de slaapkwaliteit te verbeteren.(2) In een onderzoek dat werd uitgevoerd bij verpleegkundigen die op een intensive care werkten, rapporteerden degenen die zink slikten een hogere slaapkwaliteit dan degenen die dat niet deden.(3) Slecht slapen is ook in verband gebracht met een daling van testosteron. In een onderzoek waarin 8 uur en 5 uur slaap werden vergeleken, rapporteerden degenen die 5 uur per nacht sliepen 10-15% verlaging van de testosteronniveaus.(4) Verbetering van de slaap met zinksuppletie kan daarom een ​​daling van testosteron door slaapgebrek helpen voorkomen.

Kan helpen om de darmgezondheid te behouden:

Zink kan helpen bij de darmgezondheid, omdat zink helpt de stabiliteit van de darmwand te behouden. De darmwand wordt met elkaar verbonden door 'tight junctions' en zink speelt een sleutelrol bij de productie en regulatie hiervan.(5) Zinksuppletie kan de kans op een lekkende darm verminderen, een term die wordt gebruikt om schade aan de darmwand te beschrijven.

Kan helpen de immuniteit te behouden:

Zink helpt de functie van het immuunsysteem te behouden door bij te dragen aan de productie van immuuncellen die virussen en de verspreiding van bacteriën bestrijden. Hoewel de resultaten momenteel gemengd en niet overtuigend zijn, heeft recent bewijs gesuggereerd dat het aanvullen van zinktabletten kan helpen de duur van verkoudheid te verminderen.(6)

Zinkdosering voor mannen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor mannen is 11 mg en dit kan in orale vorm worden ingenomen. Voedingsbronnen van zink zijn onder meer rundvlees, kreeft, oesters, kip, gebakken bonen en verrijkte ontbijtgranen, dus als je dieet geen van deze voedingsmiddelen bevat, kan een supplement zeer nuttig zijn.

Bericht om mee naar huis te nemen

Er is een breed scala aan gezondheidsvoordelen verbonden aan zink. Hoewel het bewijs voor het verhogen van testosteron bij gezonde mannen momenteel ontbreekt, is een lage zinkinname in verband gebracht met lage testosteronniveaus en is aangetoond dat suppletie het testosteron verhoogt bij degenen met een marginaal tekort. Andere gezondheidsvoordelen zien op de darmgezondheid, immuniteit en slaap.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

  1. Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8. doi: 10.1016/s0899-9007(96)80058-x. PMID: 8875519.
  2. Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. (2017). International Journal of Molecular Sciences, 18(11), p.2334
  3. Gholipour Baradari A, Alipour A, Mahdavi A, Sharifi H, Nouraei SM, Emami Zeydi A. The Effect of Zinc Supplementation on Sleep Quality of ICU Nurses: A Double Blinded Randomized Controlled Trial. Workplace Health Saf. 2018 Apr;66(4):191-200. doi: 10.1177/2165079917734880. Epub 2017 Dec 14. PMID: 29241421.
  4. Leproult, R. (2011). Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men. JAMA, 305(21), p.2173
  5. Suzuki, T., 2020. Regulation of the intestinal barrier by nutrients: The role of tight junctions. Animal Science Journal, 91(1).
  6. Wang MX, Win SS, Pang J. Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. Am J Trop Med Hyg. 2020;103(1):86-99. doi:10.4269/ajtmh.19-0718
Liam Agnew
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Liam is een gecertificeerde sport voedingsdeskundige bij de International Society of Sport Nutrition en is ingeschreven in het  Sport and Exercise Nutrition-register van de British Dietetics Association. Hij heeft een Bachelor of Science in Sport and Exercise Science en is afgestudeerd aan het ISSN Diploma in Toegepaste Sport en Exercise Nutrition.

Liam is een ervaren personal trainer die klanten helpt hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken met praktische, op wetenschap gebaseerde oefeningen en voedingsadviezen.

In zijn vrije tijd deed Liam mee aan tal van powerlifting-wedstrijden en geniet hij van heuvelwandelen, voetbal en het uitbreiden van zijn receptenrepertoire in de keuken. Lees hier meer over de ervaring van Liam.

myprotein