Supplementen

Hoe vitamines kunnen helpen bij het afvallen

Door: Sanna Atherton (Diëtist, MBA, mBANT, mCNHC)

Voor velen van ons kan duurzaam afvallen een zware opgave zijn. Met zoveel quick fix, rage diëten op de markt, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Onze voeding is natuurlijk belangrijk, maar hoe zit het met vitamines en mineralen? Deze essentiële voedingsstoffen spelen een grotere rol dan je zou denken. Hier is mijn gids voor vitaminen en gewichtsverlies.

Meer weten over vitamines in het algemeen? Bekijk onderstaande video:

Vet verliezen

Gewichtsverlies staat niet altijd gelijk aan vetverlies. Wanneer je gewicht verliest, heeft de spiermassa de neiging ook af te nemen. Wat je echter waarschijnlijk wilt verminderen, is lichaamsvet – zowel onderhuids vet (onder de huid) als visceraal vet (rond de organen). Naast het verlies van spiermassa, is een andere veelvoorkomende bijwerking van gewichtsverlies een vermindering van de stofwisseling. Dit kan van invloed zijn op ons vermogen om calorieën te verbranden.

Je spieren beschermen

Een hoge eiwitinname stimuleert de stofwisseling, vermindert de eetlust en heeft invloed op verschillende gewichtsregulerende hormonen. Dit betekent dat het eten van veel eiwitten spierverlies kan verminderen, wat zou moeten helpen om je stofwisseling hoger te houden naarmate je lichaamsvet verliest.

Eiwitten zijn ook essentieel voor spierherstel, dus als je veel aan het sporten bent, wil je misschien je inname verhogen. Een supplement kan hierbij helpen. Vergeet naast je traditionele eiwitpoeders ook collageen niet. Dit belangrijke eiwit geeft de huid structuur en ondersteunt ook de gezondheid van onze gewrichten, botten en bloedvaten.

Het belang van macronutriënten

Macronutriënten zijn bouwstenen voor je lichaam – proteïne is daar een van. Koolhydraten en vetten zijn de andere twee. Deze drie componenten kunnen worden verhoogd of verlaagd, afhankelijk van je streefgewicht.

Voor gewichtsverlies is de algemene regel om het aandeel magere eiwitten te verhogen, gezonde vetten te verhogen en selectief te zijn over het type koolhydraten dat je eet.

Koolhydraten mogen niet over het hoofd worden gezien, omdat ze vezels bevatten die belangrijk zijn voor het hart, de darmen, de spierfunctie en de hormoongezondheid. Bovendien geven ze je langer een vol gevoel. We maken vaak de slechtste voedingskeuzes als we honger hebben of uitgehongerd zijn. Als je niet in staat bent om voldoende vezels uit je dieet te halen, is het de moeite waard om aan te vullen met een supplement.

De ontbrekende schakel: micronutriënten

Micronutriënten (vitamines en mineralen) zijn de ontbrekende schakel in gewichtsverlies. Ons lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om voedsel om te zetten in energie.

Ja, je kunt afvallen door een energietekort te creëren en door je macro’s aan te passen, maar om het vol te houden heb je vitamines nodig. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je nog steeds energie hebt, je humeur stabiel blijft, je huid, haar, nagels in topconditie blijven.

Magnesium, zink en B-vitamines zijn van cruciaal belang om je cellen in staat te stellen koolhydraten en vetten te gebruiken voor energie. Zonder deze is je vetverbrandingspotentieel aanzienlijk verzwakt.

Bovendien helpen vitamines en mineralen onze immuunfunctie te ondersteunen en vermoeidheid te bestrijden, wat betekent dat je zonder deze waarschijnlijk niet optimaal zult presteren. Vitamine D is vooral belangrijk als het gaat om het energieniveau.

Als je niet genoeg vitamines binnenkrijgt in je dagelijkse voeding, is het goed om een supplement te proberen.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Wat is hyaluronzuur en waarom is het belangrijk voor je huid?

Supplementen

Wat is hyaluronzuur en waarom is het belangrijk voor je huid?

2021-10-28 14:00:41van Myprotein

De beste menopauze-supplementen

Supplementen

De beste menopauze-supplementen

2021-10-21 07:00:04van Myprotein

5 supplementen om je humeur een boost te geven | 'Vitaminen voor geluk'

Supplementen

5 supplementen om je humeur een boost te geven | 'Vitaminen voor geluk'

2021-10-14 07:00:12van Myprotein


  1. https://www.kcl.ac.uk/policy-institute/assets/getting-used-to-life-under-lockdown.pdf


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert