Supplementen

Glucosamine Sulfaat | Wat is het? | De werking & Voordelen

Glucosamine is een voedingstof. Deze natuurlijke voedingstof zou mogelijk kunnen helpen met versterken en behouden van gezonde gewrichten. De stof is een onderdeel van het kraakbeen. Zeker als sporter is het belangrijk om gezonde gewrichten te behouden. Deze gewrichten kunnen namelijk heel wat stress te verduren krijgen door de jaren heen in de sportschool. In Nederland staat Glucosamine zelfs als geneesmiddel geregistreerd.  Wanneer je last hebt van je gewrichten of deze gewrichten juist wilt beschermen kan Glucosamine Sulfaat een verstandig supplement zijn om te nemen.

Glucosamine sulfaat

Werking Glucosamine Sulfaat

In je kraakbeen is Glucosamine te vinden. De stof komt dus al op een natuurlijke wijze in je lichaam voor. De werking van Glucosamine is met name getest in onderzoeken waarbij de proefpersonen artrose ondervonden. Artrose is een reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bij deze aandoening gaat het kraakbeen achteruit. Het kraakbeen wordt dunner én zachter. Naar de effecten van Glucosamine sulfaat zijn dan ook vele onderzoeken gedaan. Hoewel de resultaten van deze studies varieerden is Glucosamine in maar liefst 56 landen wereldwijd als geneesmiddel geregistreerd. Dat geeft aan dat Glucosamine erg serieus wordt genomen.

Een meta-analyse (combinatie van meerdere onderzoeken) uit 2001 concludeerde dat Glucosamine een pijn verminderend effect zou hebben. Daarnaast zou Glucosamine de artroseprogressie vertragen en een positief effect hebben op de gewrichtsbeweeglijkheid. (1) Omdat er meerdere studies in een meta-analyse worden meegenomen is deze conclusie als erg betrouwbaar te beschouwen.

In 2005 werd een langer onderzoek gedaan naar de werking van Glucosamine. (2) Dit onderzoek duurde een jaar en kwam met vergelijkbare conclusies als de meta-analyse uit 2001. De progressie van de artrose werd vertraagd en de symptomen van knieartrose werden verminderd. Al met al kan Glucosamine dus de (gewrichts)pijn verminderen én het kraakbeen rondom onze gewrichten ten goede komen.

Voordelen van Glucosamine Sulfaat

Kraakbeen als buffer

Als sporter probeer je natuurlijk altijd om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Door het aanhouden van goede vorm bij oefeningen moet dit ook mogelijk zijn. Het kan echter helaas toch gebeuren dat je gewrichten bij bepaalde oefeningen schade oplopen. Kraakbeen vormt een soort bescherming laag rondom je gewrichten. Glucosamine helpt de weerstand van kraakbeen te verbeteren. Glucosamine zou daarbij kraakbeen weer kunnen opbouwen nadat er beschadiging zou hebben opgetreden. Hiermee kan Glucosamine sulfaat als een preventief middel voor je gewrichten kunnen worden gebruikt.

Het is echter wel goed op te merken dat ze meeste onderzoeken zijn uitgevoerd bij mensen met artrose. Het is niet geheel duidelijk hoe glucosamine werkt bij een fit individu dat kraakbeen beschadigt gedurende zijn of haar trainingen.

Verminderde pijn

Wanneer je pijn of last hebt van je gewrichten kan Glucosamine Sulfaat deze pijn verminderen. Uit een eerder genoemde studie kwam namelijk naar voren dat Glucosamine Sulfaat een pijn verminderend effect zou hebben.

Bekijk hier de beste supplementen voor je gewrichten:

De 4 beste supplementen voor je gewrichten

Supplementen

De 4 beste supplementen voor je gewrichten

2021-12-27 11:00:01van Louise Bula

Timing én hoeveelheid

Glucosamine Sulfaat is in tablet én poedervorm te verkrijgen. In de tabletvorm is het aanbevolen om één tablet per dag in te nemen. Het moment van inname is niet van groot belang. Dit kan wanneer het je goed uitkomt: met bijvoorbeeld een maaltijd. Probeer het consistent om een bepaald moment in te nemen, zodat je het niet vergeet en het een gewoonte wordt.

Bij de poedervorm van Glucosamine Sulfaat zit een maatschep waar 0,4 gram Glucosamine Sulfaat ingaat. Het is aanbevolen om 2 gram Glucosamine Sulfaat binnen te krijgen per dag. Dit komt neer op vijf maatscheppen. Neem de Glucosamine wanneer het uitkomt. Zoals eerder gezegd: moment van inname is niet van essentieel belang.

Bericht om mee naar huis te nemen

Bij elke herhaling en set die we doen belasten we onze gewrichten. Kraakbeen vormt als ware een buffer voor onze gewrichten. Het is echter onvermijdelijk dat we in de loop der jaren een deel van ons kraakbeen beschadigen. Om ons kraakbeen zo vitaal en sterk mogelijk te houden is er de voedingstof glucosamine sulfaat. Uit onderzoek blijkt dat deze stof gewrichtspijn kan verminderen en ons kraakbeen sterker kan houden. Zo kunnen we ook voor de lange termijn gezond blijven sporten met sterke en stabiele gewrichten.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

L-Tyrosine | Voordelen, toepassingen, dosering en bijwerkingen

Supplementen

L-Tyrosine | Voordelen, toepassingen, dosering en bijwerkingen

2022-01-22 12:00:56van Liam Agnew

Matcha thee: wat is het? Is het gezond? | 6 gezondheidsvoordelen van matcha

Supplementen

Matcha thee: wat is het? Is het gezond? | 6 gezondheidsvoordelen van matcha

2022-01-13 14:00:36van Alice Pearson

Stikstofoxide (NO) | Supplementen, werking & voordelen

Supplementen

Stikstofoxide (NO) | Supplementen, werking & voordelen

2022-01-13 08:30:10van Alice PearsonJennifer Blow

Jennifer Blow

Schrijver en Expert

Jennifer Blow is onze geregistreerde diëtist. Registered Associate Nutritionist - het Britse register van bekwame en gekwalificeerde voedingsprofessionals. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutritional Science en een Master of Science in Research in Nutrition en is nu gespecialiseerd in het gebruik van sportsupplementen voor gezondheid en fitness, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek.

Jennifer is geciteerd en genoemd als voedingsdeskundige in grote online publicaties, waaronder Vogue, Elle en Grazia. Dit door haar expertise in voedingswetenschap voor bewegen en gezond leven.

Haar ervaring strekt zich uit van het werken met de NHS (National Health Service) op voedingsinterventieproeven, tot specifiek wetenschappelijk onderzoek naar omega-3 vetzuursupplementen en ook het effect van fastfood op gezondheid, dat ze heeft gepresenteerd op de jaarlijkse Nutrition Society Conferentie. Jennifer is betrokken bij vele professionele ontwikkelingsevenementen om ervoor te zorgen dat haar kennis op het hoogste niveau blijft. Lees hier meer over Jennifer's ervaring.

In haar vrije tijd houdt Jennifer van wandelen en fietsen in de heuvels. In haar artikelen zul je zien dat ze ervan houdt om gezond eten aan te moedigen. Dat betekent echter zeker niet dat je een leven lang honger zult hebben.