Onze atleten

Ontmoet Amelia: Van Gymles geven op de middelbare school naar glorie op de middellange afstand

Het kan maar al te gemakkelijk zijn om je dromen op te geven en te doen wat iedereen doet. “Nee” zeggen tegen avondjes uit en opdagen voor die vroege ochtendtrainingen is moeilijk.

Soms kun je echter alles in één keer verliezen.

Deze internationale topatleet overkwam dat bijna. Middellange afstand loper en gym lerares, Amelia, is één keer weggelopen om  haar atletiekcarrière achter zich te laten.

Ze legt uit: “Het uitvalpercentage voor meisjes is veel hoger dan voor jongens – en dat was ik op een gegeven moment”.

“Het voelde alsof ik alles kwijt was”

Nadat ze een time-out had genomen, verloor ze niet alleen haar training, maar ook delen van haar identiteit en zelfgevoel.

“Het voelde alsof ik alles kwijt was; team, coaches, vrienden… En ik had gewoon niets om naar te streven of naar uit te kijken.”

Maar waarom zijn we, als iets zoveel voor ons betekent, nog steeds in de verleiding om het achter ons te laten? Voor Amelia was het jagen op de korte termijn afleidingen, zoals drinken en feesten met vrienden.

“In die tijd voelde het nieuw, dus het was zo leuk. Al je vrienden zijn er, je bent aan het feesten, dan ontdek je jongens… maar na een tijdje is het allemaal hetzelfde en begin je de sport te missen.”

Hoe besloot ze wat ze wilde doen? Het kwam allemaal neer op een gesprek dat ze had met haar broer.

“Als je het leuk vindt, weet je wat je te doen staat.”

En dat deed ze.

Nu traint Amelia drie keer per dag, streeft ze haar droom na om ooit op het hoogste niveau te strijden en is ze nu al de trotse eigenaar van een gouden medaille.

“Ik vond het gewoon weer geweldig en realiseerde me dat ik dit niet wil stoppen en dat ik hier echt, echt iets van wil maken.”

Ondanks dat ze bijna de weg kwijtraakte, is Amelia dankbaar voor die tijd van onzekerheid.

“Het is ook een levensles. Het gaat erom die barrière mentaal te overwinnen en die andere afleidingen te negeren en je te concentreren op datgene waar je het meest van houdt, want dat zal altijd blijven bestaan.”

“Je moet hard werken”

Dat betekent niet dat het nu gemakkelijk is voor Ameila. Zoals aan de top van elke sport staan, kost het uren van training en opoffering om daar te komen.

“Je moet keihard werken, en vastberadenheid tonen om op dat niveau te komen.”

Bericht om mee naar huis te nemen

Amelia is het bewijs dat nastreven van wat je echt wilt, je naar succes kan leiden. Je moet het echter echt willen en er hard voor werken om er te komen.

Op zoek naar meer inspiratie?

LEES DIT OOK:

Maak kennis met Lucie: angst op zijn kop zetten met tumbling gymnastiek

Onze atleten

Maak kennis met Lucie: angst op zijn kop zetten met tumbling gymnastiek

2021-06-29 12:00:13van Monica Green

Ontmoet Jamie: Decorateur op & naast het voetbalveld

Onze atleten

Ontmoet Jamie: Decorateur op & naast het voetbalveld

2021-06-29 15:30:13van Monica GreenEvangeline Howarth

Evangeline Howarth

Schrijver en Expert

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.