Ga door naar belangrijkste inhoud
Motivatie

Klaar om naar de sportschool te gaan? Bekijk onze tips over hoe je dit hygiënisch kunt doen

Klaar om naar de sportschool te gaan? Bekijk onze tips over hoe je dit hygiënisch kunt doen
Myprotein
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Nu de sportscholen zijn geopend, zullen veel enthousiaste sportschoolbezoekers weer de gym induiken. Maar hoe blijf je zo veilig mogelijk?

Pre-lockdown, hebben we de routines en gewoonten van 2.081 fitnessliefhebbers onderzocht. Is het normaal om je favoriete trainingsoutfit opnieuw te dragen na een zweterige gym-sessie? Moet je een handdoek gebruiken? En mag je trainen als je ziek bent?

Dit is wat we in februari hebben gevonden:

  • Meer dan 1 op de 2 geeft toe hun gymkleding niet te wassen na de training.
  • 70% gaat naar de sportschool als ze ziek zijn.
  • 51% doucht niet onmiddellijk na de training.

Gym Hygiëne Tips

1. Gebruik gymkleding niet opnieuw

Er goed uitzien in de sportschool kan een enorme zelfvertrouwenbooster zijn en je gymkleding maakt daar een groot deel van uit. Het laat je er niet alleen geweldig uitzien, gymkleding past ook bij de oefeningen die je uitvoert en past zich aan je lichaam aan. Dat houdt echter ook in dat je het zweet bijhoudt dat je produceert tijdens een intense sessie. Hoewel gymkleding is ontworpen om je training aan te kunnen, moeten het toch tussen sessies worden gewassen!

Volgens onze enquête lijken velen het er niet mee eens te zijn, aangezien 51% toegaf dezelfde trainingsoutfit opnieuw te dragen na standaard trainingssessies. Nog eens 11% zei dat ze dezelfde sportschooloutfit weer zullen dragen na een intense, bezwete sessie - niet de meest hygiënische gewoonte.... Als je merkt dat je steeds weer dezelfde fitnesskleding draagt, is het misschien tijd om te investeren in nieuwe gymkleding en jezelf fris te houden voor elke sessie.

2. Maak mobiele telefoons en koptelefoons schoon

Van het kijken naar Netflix op de loopband tot het bijhouden van je oefeningen, mobiele telefoons, koptelefoons en oortelefoons zijn essentieel in de sportschool. Er zijn tal van apps die zijn ontworpen om je routine effectiever te maken en door naar muziek te luisteren, kun je je sessie een boost geven.

Maar hoe vaak maken we dit deel van onze gymspullen schoon? Slechts 15% van ons maakte na elke sessie onze mobiele telefoons en hoofdtelefoons schoon. Veeg ze gewoon even snel af met een antibacterieel doekje voordat je de sportschool verlaat en bij binnenkomst!

3. Was je waterflessen

De waterfles is een must-have voor sportschoolbezoekers. Hoewel ze misschien niet zoveel reiniging nodig hebben als je eiwitshaker, hebben ze toch wel wat aandacht nodig. We ontdekten dat voor de lockdown slechts 35% hun waterflessen grondig waste na een trainingssessie.

Gehydrateerd blijven tijdens het sporten is essentieel, vooral tijdens een sessie met hoge intensiteit. Door water te drinken, vervang je elke vloeistof die je door zweet hebt verloren. Zelfs als je denkt dat het maar een kleine sessie met gewichten is, kun je dorst krijgen en volgens ons onderzoek nam een ​​op de tien (11%) mensen niet eens waterflessen mee naar de sportschool.

4. Gebruik een ​​gymhanddoek

Zie de feiten onder ogen: als je echt je best doet in de sportschool, ga je zweten. Een handdoek kan een geweldige manier zijn om af te drogen, je kleding schoon te maken en een buffer te creëren tussen jezelf en de apparatuur. Als je weet dat het een hete duurtraining wordt, zijn verkoelende handdoeken ontworpen om je koel te houden, zelfs tijdens de zwaarste training.

Ondanks het vele handige gebruik van de gymhanddoek, bleek uit ons onderzoek dat 51% van ons helemaal geen handdoek meenam naar de sportschool. Dit zou het moment kunnen zijn om erin te investeren, maar zorg ervoor dat je de nieuwe regels van je sportschool eerst goed bekijkt.

5. Was je handen voor en na de sessie

Schoon en hygiënisch blijven terwijl je traint, is een geweldige manier om fit en gezond te blijven. Bacteriën van zweet en gedeelde apparatuur kunnen in de sportschool terechtkomen, maar een geweldige manier om het allemaal op afstand te houden, is door je handen te wassen.

Slechts 42% zei dat ze altijd hun handen wasten voor en na een sportschoolsessie, maar nu is het meer dan ooit belangrijk om ze een goede scrub te geven zodat je kiemvrij blijft.

6. Sla de sportschool over als je ziek bent

Als je een sessie mist, kan het lijken alsof je je voortgang laat slippen. Maar als je je niet lekker voelt, neem het risico dan absoluut niet!

Voorafgaand aan de lockdown, dacht 70% van ons dat het normaal was om naar de sportschool te gaan terwijl we ziek waren om de routine maar voort te zetten, terwijl we zeker zijn dat dit sindsdien aanzienlijk veranderd, laten we alsjeblieft voorzichtig zijn.

Je kunt je er niet alleen veel slechter door voelen, het kan ook de mensen om je heen beïnvloeden, omdat ziektekiemen zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Door simpelweg wat tijd vrij te nemen om uit te zieken en ervoor te zorgen dat je geen ernstige symptomen meer hebt, kun je het herstelproces versnellen en binnen de kortste keren weer naar de sportschool gaan, zonder de mensen om je heen aan te steken.

7. Neem een douche na de training

Na een intensieve sessie gaat er niets boven een heerlijke douche om je de rest van de dag wakker te maken. Meer dan de helft van de respondenten (51%) was het daar niet mee eens en ging niet meteen douchen nadat ze hun training hadden afgerond. 35% heeft later pas gedoucht, terwijl 16% normaal gesproken helemaal niet zou douchen na het sporten!

Hoewel het goed is om je op te frissen, kan een douche na de sessie ook helpen om zweet weg te spoelen, je huid schoon te houden en de kans op puistjes te verkleinen. Afhankelijk van je sportschool moet je misschien thuis douchen, dus controleer de nieuwe richtlijnen van je sportschool om te zien of de douches in gebruik zijn voordat je gaat.

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
ounded around a kitchen table in 2004, Myprotein’s vision has always been to revolutionise how we power movement. In 2011 Myprotein became part of the THG family, and by 2016 we proudly claimed the title of the world’s leading online sports nutrition brand. Over the last 20 years, we’ve created game-changing supplements like Clear Whey and Dry Scoop Pre-Workout and launched new brands tailored to your needs including MP, Myvitamins, Myvegan and MyPRO. We exist to break boundaries. To help you cut through the noise in the fitness industry and get down to the information you can trust. Our blog features articles from trusted PT’s, nutritionists and dieticians with tons of experience in the industry. We listen to what topics you’re interested in, and dip into our pool of experts to give you information you can trust.
myprotein