Motivatie

Wat zijn de sportiefste landen ter wereld?

Sport speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen over de hele wereld, en de wereldwijde sportmarkt zal naar verwachting in 2025 maar liefst 599,9 miljard dollar waard zijn. Of je nu een actieve sporter bent die probeert fit te blijven, of een toeschouwer die naar entertainment kijkt, er is een sport voor iedereen.

Maar wat zijn de sportiefste landen ter wereld? Om daar achter te komen, hebben we de sportachtergronden van meer dan 130 landen onderzocht, waarbij we ze hebben vergeleken op basis van 10 verschillende criteria, zowel voor professionele prestaties als voor persoonlijke deelname:

Klik hier om de volledige ranglijst van 134 landen te bekijken.

Het sportiefste land ter wereld is… Duitsland!

Duitsland pakt de titel van ’s werelds sportiefste land met een score van 70,42 op 100. Het land staat in de top 10 voor vijf verschillende categorieën en staat ook bovenaan voor de topsportranglijst en Olympische Wintermedailles, met een totaal van 408 – 150 gouden, 145 zilveren en 113 bronzen medailles.

De Verenigde Staten van Amerika claimen de nummer twee positie met een score van 67,96 van de 100, evenals de eerste plaats voor de totale Olympische Zomermedailles, met maar liefst 2.522 – 1.022 gouden, 795 zilveren en 705 bronzen medailles.

Zweden staat op de derde plaats met een score van 66,16, gevolgd door Noorwegen met 64,47 en Finland met 61,45.

Welke landen zijn het meest actief?

Terwijl Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika de professionele prestatiecategorieën domineren, krijgen we een ander beeld als we kijken naar persoonlijke participatie.

Taiwan neemt de eerste plaats in voor sportdeelname, met een indrukwekkende 81% van de Taiwanese bevolking die regelmatig deelneemt aan een of andere vorm van sport of lichamelijke activiteit. Noorwegen en Nieuw-Zeeland lopen niet ver achter, met beide landen met een sportdeelname van 79%, gevolgd door Australië met 77% en IJsland en Mongolië met 75%.

Welke landen brengen de meeste tijd door in de sportschool?

Als het gaat om trainen in de sportschool, komt Zweden als beste uit de bus, met bijna een kwart van de bevolking met een sportschoollidmaatschap – in totaal 22.239 sportschoollidmaatschappen per 100.000 mensen.

Noorwegen komt op een goede tweede plaats, met 21.600 sportschoollidmaatschappen per 100.000 mensen, gevolgd door de Verenigde Staten van Amerika met 19.393 per 100.000 mensen. Denemarken en Nederland ronden de top vijf af, met respectievelijk 18.957 en 17.508 sportschoollidmaatschappen per 100.000 mensen.

Welke landen hebben de meest sportieve hobby’s?

Als het gaat om recreatieve activiteiten, beschouwt 48% van de mensen in Finland gezondheid en fitness als een hobby, gevolgd door 43% van de mensen in India en Zuid-Afrika en 42% van de mensen in Zweden en Mexico.

Ondertussen houdt 48% van de mensen in Turkije van sporten als hobby, gevolgd door 43% van de mensen in Marokko, 42% van de mensen in Oostenrijk en 41% van de mensen in Argentinië.

India neemt de eerste plaats in voor de laatste drie categorieën, met 38% die naar sport kijkt als een hobby, 37% een soort fitness-app gebruikt en 38% het afgelopen jaar geld heeft uitgegeven aan een gezondheids- en fitnessservice.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het valt niet te ontkennen dat Duitsland zijn titel als ’s werelds sportiefste land heeft verdiend, met een indrukwekkend professioneel succespercentage, evenals een algemene liefde voor alles wat met sport en fitness te maken heeft. Het maakt echter niet uit waar je vandaan komt, iedereen kan namelijk genieten van de fysieke en mentale voordelen die sport biedt, zowel door mee te doen als te kijken.

Methodologie

We keken naar 134 landen over de hele wereld en verzamelden gegevens in 10 verschillende categorieën. Met behulp van een gewogen rangschikkingssysteem kreeg elk land vervolgens een score voor elk van de 10 criteria, die vervolgens werden gecombineerd om de uiteindelijke score van 100 te creëren. Elk van de 10 criteria vormde 10% van de eindscore. Als een land gegevens voor een specifieke categorie miste, werd een internationaal gemiddelde berekend en gegeven aan die landen met onvolledige gegevens.

Voor de medailletellingen gebruikten we gecombineerde historische totalen voor Duitsland (Duitsland, Oost-Duitsland en West-Duitsland) en Rusland (Russische rijk, Sovjet-Unie en Russische Federatie).

De rangschikkingscategorieën waren de volgende:

  • Olympische medailles: het totale aantal gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen op de Olympische Zomerspelen.
  • Olympische Wintermedailles: Het totale aantal gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen op de Olympische Winterspelen.
  • Elite Sport Ranking: Een jaarlijkse ranglijst gebaseerd op de internationale resultaten in alle sporten erkend door de Global Association of International Sports Federation.
  • Sportparticipatiegraad: Het aandeel van de totale bevolking dat regelmatig (minimaal maandelijks) aan sport of lichamelijke activiteit doet.
  • Gymlidmaatschappen: Het aantal sportschoollidmaatschappen per 100.000 inwoners.
  • Hobby’s (gezondheid en fitness): het percentage van de bevolking dat ‘gezondheid en fitness’ als een van hun hobby’s noemt.
  • Hobby’s (Sporten): Het percentage van de bevolking dat ‘sporten’ als een van hun hobby’s noemt.
  • Hobby’s (sport kijken): het percentage van de bevolking dat ‘sport kijken’ als een van hun hobby’s noemt.
  • Fitness-apps: het percentage van de bevolking dat regelmatig een gezondheids- en fitnessgerelateerde smartphone-app gebruikt.
  • Fitnessuitgaven: het percentage van de bevolking dat in de afgelopen 12 maanden gezondheids- en fitnessdiensten heeft gekocht.

Gegevensbronnen waren onder meer Statista, het Global Wellness Institute, World Sport Ranking en Wikipedia. Alle gegevens zijn up to date per 1 juli 2021.Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert