Ga door naar belangrijkste inhoud
Motivatie

We onthullen de sportiefste landen ter wereld | Welke natie neemt de eerste plaats in?

We onthullen de sportiefste landen ter wereld | Welke natie neemt de eerste plaats in?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Met naar schatting 33% van de wereldbevolking die regelmatig deelneemt aan een of andere vorm van sportactiviteit, en het feit dat de sportevenementenmarkt naar verwachting $9597 miljoen waard zal zijn in 2020, valt het niet te ontkennen dat de wereld een langdurige affiniteit heeft met sport.

Van de Olympische Spelen tot Wimbledon tot de FIFA Wereldbeker, wereldwijde sportevenementen zijn vaak het centrum geweest voor culturele connectie, die gemeenschappen helpen ondersteunen en de wereldeconomie stimuleren. Sportieve en recreatieve lichaamsbeweging zijn niet alleen een belangrijke motor voor lichamelijke gezondheid en welzijn, maar ook voor een positieve geestelijke gezondheid.

Maar welk land heeft het grootste atletische vermogen?

Om het sportiefste land ter wereld tot nu toe te ontdekken, hebben we de verschillende sportieve prestaties van meer dan 150 landen onderzocht om te zien wie er bovenaan komt.

Door het historische olympische succes, de topsportprestaties en de algemene sportdeelname van landen te vergelijken, konden we inzicht krijgen in de attitudes en vaardigheden die de sportindustrie domineren.

Dit is wat we hebben gevonden:

  • Australië staat bovenaan als 's werelds sportiefste land
  • Taiwan is het meest recreatief actieve land
  • De VS scoort het hoogst voor Olympisch en topsport succes
  • Voetbal (‘soccer’) was de meest algemeen beoefende sport
  • Europeanen geven de voorkeur aan buitensportactiviteiten zoals fietsen en zwemmen

De resultaten zijn binnen: Australië is het sportiefste land ter wereld!

Met een plaats in de top 10 voor topsportprestaties en een van de hoogste participatiegraden in recreatieve lichaamsbeweging, komt Australië naar voren als het sportiefste land ter wereld.

Zowel Australiërs als Nieuw-Zeelanders zijn fysiek erg actief, met een deelname aan sport en actieve recreatie van meer dan 75%.

Australië stond ook op de 12e plaats voor Olympische prestaties, met een totaal van 512 medailles (inclusief 152 gouden), en brak in 2012 records voor de men’s 50km walk en de women’s 100m hurdle.

Als het gaat om hun topsportsucces, is Australië vorig jaar twee plaatsen gestegen in de wereldranglijst van topsportsuccessen en eindigde op de 6e plaats met een totaal van 684.701 punten.

Op de voet gevolgd in de definitieve lijst is de VS, die op de eerste plaats in de wereld staat voor zowel Olympische prestaties als topsportsucces. Met in totaal 2.828 medailles, waarvan 1.127 goud, en maar liefst 12 wereldrecords, blaast dit land alle andere concurrentie echt uit het water. Als het echter gaat om het regelmatig beoefenen van sport en actieve recreatie, schieten Amerikaanse burgers tekort - op de 24e plaats met een participatiegraad van 51,5%.

Het Verenigd Koninkrijk staat op de derde plaats in onze lijst, dankzij zijn indrukwekkende positie in Olympische en topsportranglijsten. Met in totaal 883 Olympische medailles, waaronder 274 gouden, eindigde het land op de derde plaats voor Olympisch succes en op de derde plaats voor topsportprestaties. Net als de Verenigde Staten belette hun algemene interesse in sportdeelname het echter om de eerste plaats te veroveren, met een deelname van slechts 54,1%.

VS het best presterende land op het gebied van sportevenementen

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat als het op competitie aankomt, de VS de mondiale sportarena domineert.

Dit kan te wijten zijn aan een serieuzere focus op professionele sporten, waarbij atletisch talent al op jonge leeftijd wordt gewaardeerd, en een groot aantal iconische sportscholen die klaar staan ​​om de volgende generatie sportsterren te koesteren. Hoewel sport misschien niet altijd de eerste activiteit is die Amerikanen voor hun plezier doen, krijgen degenen die blijk geven van een natuurlijke aanleg vaak een aantal opties om van hun hobby een voltijdse carrière te maken.

Het sportiefste land ter wereld is natuurlijk niet alleen een land met de juiste fysieke capaciteiten, maar ook een oprechte interesse. Dat is de reden waarom Australië - hoewel het niet bovenaan de hitlijsten staat in competitieve sport - veel punten scoort voor zijn allround deelname en passie.

Taiwan de meest recreatief actieve natie

Taiwan komt naar voren als het meest recreatief actieve land, met een participatiegraad van 80,7%. Ze worden gevolgd door andere kleine, rijke en goed ontwikkelde landen zoals Noorwegen met een participatiegraad van 79,2% en Nieuw-Zeeland met 79,1%.

Ondanks de grote interesse van deze landen in recreatieve sporten, lijkt dit niet door te gaan naar hun Olympische prestaties, met de landen die respectievelijk 70e, 13e en 37e staan ​​in onze Olympische ranglijst. Als het gaat om de wereldranglijst van landen in topsport, staat geen van deze landen in de top 10. Dit kan komen doordat er minder aandacht is voor sport als professionele carrière en meer voor plezier, of het nu om sport gaat, toekijken of deelnemen.

Voetbal is de meest universele sport

Van alle participaties die wereldwijd zijn ondervraagd, was wandelen voor de lol of voor lichaamsbeweging de meest populaire vorm van recreatieve activiteit, waarbij 40-50% van de deelnemers dit als hun go-to noemden.

Dit werd gevolgd door joggen of hardlopen (15-20%), voetbal, oftewel voetbal (12-20%), fietsen en zwemmen (8-12%), vechtsporten (4-6%) en dans (3-5%). ).

Europa heeft de hoogste gemiddelde participatiegraad voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen, terwijl dezelfde activiteiten (samen met dans) minder populair zijn in het Midden-Oosten. Voor Latijns-Amerika en het Midden-Oosten was voetbal de activiteit met de meeste voorkeur, die toevallig ook de meest ‘universele’ sport is, zoals het naar voren kwam in de sportdeelname-enquête van bijna elk land.

Bericht om mee naar huis te nemen

Uiteindelijk is het het land down under dat bovenaan de hitlijsten staat voor wereldsucces op sportgebied.

Hoewel sommigen de VS misschien als het sportiefste land beschouwen vanwege de competitieve prestaties, is het belangrijk om rekening te houden met de dagelijkse belangstelling voor en deelname aan sport.

Of het nu gaat om het verbreken van wereldrecords op de Olympische Spelen, het opklimmen van de Elite Sports Success-tafel of het maken van sport een recreatieve prioriteit, Australië lijkt zijn sportspel van alle kanten te hebben bestreken.

Methodologie

We keken naar 150+ landen en gaven elk een genormaliseerde score op basis van hun Olympische succesrang, sportdeelname en topsport succesrang.

De Olympische succesrangschikking van landen werd bepaald door een gestructureerd puntensysteem, waarbij een vast aantal punten werd toegekend voor het aantal bronzen, zilveren en gouden medailles dat een land tot nu toe had verdiend.

De sportparticipatiecijfers werden verkregen uit het ‘Global Economy of Physical Activity’-rapport 2019 van het Global Wellness Institute. In het rapport werd de participatiegraad gemeten aan de hand van het aandeel van de totale bevolking dat regelmatig aan sport en actieve recreatie deelneemt (minstens maandelijks). De soorten sporten (en opgenomen in enquêtevragen) varieerden sterk van land tot land om culturele relevantie mogelijk te maken. Voorbeelden van sport en actieve recreatie zijn: wandelen als sport, hardlopen en joggen, fietsen, zwemmen, voetbal, vechtsporten of dansen (dit waren de meest populaire activiteiten die door de ondervraagde deelnemers werden genoemd).

De ranglijst van Elite Sport Success van elk land is gebaseerd op hun internationale resultaten in alle sporten, zoals erkend door de Global Association of International Sports Federations.

LEES DEZE HIERNA:

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein