Motivatie

Waar zijn de veiligste landen om te fietsen in Europa?

Door: Adele Halsall.

Fietsen is een fantastische manier om je te verplaatsen en fit te blijven, of je nu een fiets gebruikt voor je dagelijkse woon-werkverkeer, boodschappen doet of een nieuwe plek verkent. Het is enorm populair in heel Europa, met bijna 1 op de 10 mensen die de fiets gebruiken als hun belangrijkste vorm van vervoer.

Terwijl de trend naar op fitness gerichte vakanties zich voortzet, maken steeds meer mensen tochten op hun fiets, met meer dan 2,2 miljard fietsvakanties die elk jaar worden geboekt. En waar je ook fietst, je wilt je op twee wielen veilig voelen. Dus, wat zijn de veiligste plekken om te fietsen in Europa?

Om meer te weten te komen, hebben we 31 verschillende landen gerangschikt op basis van 5 verschillende fietsveiligheidscriteria: jaarlijkse fietssterfgevallen, luchtvervuilingsniveaus, het percentage van de totale verplaatsingen op de fiets (modal share), het aantal beschikbare fietsroutes en of het land een nationale fietsstrategie heeft. Vervolgens hebben we deze gegevens gebruikt om elk land een definitieve veiligheidsscore te geven.

Dit is wat we hebben gevonden:

Zweden is het veiligste land om te fietsen in Europa

Zweden claimt de titel van het veiligste land om te fietsen in Europa, met een veiligheidsscore van 59,17. Zweedse fietsers hebben een relatief laag aantal ongevallen, met een gemiddelde van 2,16 jaarlijkse sterfgevallen per miljoen mensen, en het land heeft een van de laagste niveaus van vervuiling in Europa.

Zweden heeft punten laten vallen bij het aantal beschikbare fietsroutes, met slechts 6,9 km aan uitgestippelde routes per km2, maar kreeg punten voor hun nationale fietsstrategie, die tot doel heeft duurzame vervoersoplossingen op de lange termijn aan te moedigen, congestie en milieu-impact te verminderen en tegelijkertijd de gezondheid van burgers te verbeteren.

Luxemburg kwam op de tweede plaats, met een veiligheidsscore van 57,4 en het hoogste aantal beschikbare fietsroutes van onze hele ranglijst, met maar liefst 446,5 km aan uitgestippelde routes per km2 en slechts 1,13 jaarlijkse sterfgevallen per miljoen mensen.

De derde plaats ging naar Nederland, dat een veiligheidsscore van 57,38 behaalde. Nederland had het hoogste modale aandeel van alle 31 landen, met 27% van alle verplaatsingen op de fiets. Ze hebben misschien geen nationale fietsstrategie, maar geven de voorkeur aan verschillende lokale en regionale regelingen in het hele land.

Bericht om mee naar huis te nemen

Of je nu op of off-road rijdt, fietsen is een fantastische manier om fit te blijven en jezelf uit te dagen. En als je op zoek bent naar een nieuwe plek om te rijden, Europa heeft tal van prachtige landschappen die je op twee wielen kunt verkennen.

Fietsen is een duursport, dus het is belangrijk om je lichaam de juiste brandstof te geven. Onze creatinesupplementen, zoals ons creatinepoeder en creatinetabletten, kunnen het vermogen van je lichaam om snel energie te produceren een boost geven, terwijl ze ook helpen bij het herstel na de training.

Methodologie

We keken naar 31 Europese landen en verzamelden gegevens op basis van de volgende criteria: gemiddelde jaarlijkse fietssterfgevallen per miljoen mensen, luchtvervuilingsniveaus, het percentage van de totale verplaatsingen op de fiets (modal share), het aantal in kaart gebrachte fietsroutes dat beschikbaar is en of niet het land heeft een nationale fietsstrategie.

Om het aantal beschikbare fietsroutes te berekenen, hebben we gekeken naar het totaal aantal kilometers aan uitgestippelde wegen die voor elk land op Bikemap staan ​​vermeld, voordat we dit hebben gedeeld door de totale oppervlakte van dat land.

Gegevens afkomstig van onder meer Eurostat, de European Cyclists’ Federation (ECF), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en Bikemap.Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert