Mentale kracht

Schotland test vierdaagse werkweek

Een vierdaagse werkweek is iets waar veel mensen van dromen. Het gevoel om op een maandagochtend wakker te worden en je te beseffen dat je niet op je werk hoeft te zijn, is geweldig.

Schotland gaat een vierdaagse werkweek/verminderde werkweek uitproberen. De hoop is dat minder uren werken voor hetzelfde loon het welzijn van werknemers zal verbeteren terwijl de productiviteit behouden blijft. Dit kan hopelijk ook helpen om het huidige probleem met een tekort aan werknemers in de supply chain op te lossen.

Het welzijn van werknemers

Over het algemeen is een organisatie die een vierdaagse werkweek wil invoeren om het welzijn van hun personeel te verbeteren, waarschijnlijk een bedrijf dat al een aantal andere initiatieven heeft, allemaal om het welzijn van hun werknemers te vergroten.

Een rustdag van het werk zou ook het perfecte moment zijn om uit te rusten van de sportschool.

Haal meer uit je rustdagen | Niet alle progressie vindt plaats in de gym

Training

Haal meer uit je rustdagen | Niet alle progressie vindt plaats in de gym

2019-11-15 06:00:54van Lauren Dawes

Elke week een extra vrije dag betekent meer tijd buitenshuis – er is dan geen excuus om je stappentellerdoelen niet te halen. Je stappen halen kan goed zijn voor je gezondheid.

Doet het aantal stappen er echt toe?

Training

Doet het aantal stappen er echt toe?

2021-09-17 11:00:49van Shannah Hatch

Japan wil bijvoorbeeld een proefweek met minder uren uittesten om chronisch overwerk van werknemers en een cultuur van lange uren tegen te gaan.(1)

Alternatieven voor vierdaagse weken

Het aanbieden van vierdaagse weken kan voor werkgevers nogal onaantrekkelijk lijken, omdat het op papier het aantal uren vermindert zonder de garantie dat hetzelfde outputniveau behouden blijft. Er zijn echter veel andere opties, waaronder het verminderen van de arbeidsduur, het geven van extra uren aan werknemers om hun recht op jaarlijkse vakantie te vergroten, of het verstrekken van extra jaarlijkse vakantie aan werknemers – voor degenen die er recht op hebben.(1)

Als gevolg van onderbrekingen in de supply chain met personeelstekorten, heeft de vakbond GMB laten weten dat ze van de gelegenheid gebruik maken om aan te dringen op hogere lonen.(1) Als alternatief is er dus de mogelijkheid om de uren te verminderen.

Aanvullende ideeën die door IPPR Schotland (Institute for Public Policy Research) naar voren zijn gebracht, zijn onder meer dat de uren die niet meer worden gewerkt als opleiding kunnen worden gebruikt – dit kan in relatie staan met iemands huidige baan, of het kan algemener zijn en helpen bij toekomstige werkgelegenheid.(1)

Eerdere studies

In Nieuw-Zeeland testte een bedrijf in consumentengoederen in 2020 een vierdaagse werkweek voor hun 81 werknemers. De resultaten omvatten werknemers die een productiviteitsstijging van 20% meldden, en werknemers rapporteerden ook aanzienlijke verbeteringen in hun balans tussen werk en privé.(2)

De proef in IJsland, die liep van 2015-2019, omvatte 1% van de bevolking die de werkweek verkortte tot 35-36 per week, zonder loonsverlaging.(3) Het resultaat was overweldigend positief: werknemers merkten verminderde stressniveaus en een algehele verbetering op in het welzijn.

Lees hier meer over het proces in IJsland:

Vierdaagse werkweekproef heeft 'diepgaand' effect op welzijn

Mentale kracht

Vierdaagse werkweekproef heeft 'diepgaand' effect op welzijn

2021-07-25 14:00:16van Monica Green

Bericht om mee naar huis te nemen

Omdat de meeste eerdere onderzoeken succesvol waren, is er hoop dat vierdaagse weken het nieuwe normaal worden, hoewel we hier misschien een paar jaar op moeten wachten.

Hoewel dergelijke proeven in Nederland nog niet worden uitgevoerd, komt het zeker dichter bij huis. De proeven zijn voltooid in Nieuw-Zeeland, IJsland en nu Schotland… dus wij moeten nu snel aan de beurt zijn. Anders moeten we misschien verhuizen…

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

5 mentale voordelen van yoga

Training

5 mentale voordelen van yoga

2020-12-19 07:30:11van Monica Green

At Home Athletes | Deze expert legt uit waarom slaap zo belangrijk is

Voeding

At Home Athletes | Deze expert legt uit waarom slaap zo belangrijk is

2021-03-02 14:00:33van Jamie Wright

5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten | Top Mood Foods voor je mentale gezondheid

Voeding

5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten | Top Mood Foods voor je mentale gezondheid

2020-10-02 07:15:51van Jennifer BlowEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.