Voeding

Voedingsdeskundige legt de voordelen van Dry January uit

Dry January is een uitdaging waarbij mensen de eerste maand van het nieuwe jaar geen alcohol drinken. Voor sommigen is het een tijd om psychologisch en fysiologisch te ‘resetten’ na de feestdagen, voor anderen kan het het eerste deel zijn van een resolutie om minder alcohol te gaan drinken. Twee jaar van lockdowns en beperkingen hebben een impact gehad op mensen, en het is mogelijk dat een toename van isolatie, stress en eenzaamheid ertoe heeft geleid dat velen alcohol gebruiken om deze zaken het hoofd te bieden. Dry January is een goede gelegenheid om het nieuwe jaar met een helder hoofd te beginnen en een gezondere relatie met alcohol te ontwikkelen.

dry january

Door: Jenaed Gonçalves Brodell, Diëtist. 

Voordelen van Dry January

1. Algemene gezondheidsverbetering

Je algemene gezondheid kan verbeteren en je je kunt je beter gaan voelen. Drinken en ‘binge’ drinken kan veel negatieve bijwerkingen hebben, zoals een verstoord slaappatroon, en het kan ook het risico op bepaalde ziekten vergroten. Een maand lang geen alcohol drinken kan alleen maar voordelen voor je hebben, zelfs als je er niet voor kiest om alcohol voorgoed op te geven.

Een observationele studie gepubliceerd in het British Medical Journal (2018) volgde matige tot zware drinkers die zich een maand lang onthielden van alcohol en vonden verbeteringen in de gezondheid.

2. Je relatie met alcohol verbeteren

Als je je zorgen maakt over je relatie met alcohol en je lusteloos voelt door overmatig drinken, kan Dry January een goede gelegenheid zijn om opnieuw te beoordelen hoe je je voelt op psychologisch, fysiek en sociaal niveau.

3. Verbeterde slaap en toewijding aan lichaamsbeweging

Op een redelijke tijd naar bed gaan en niet laat opblijven kan leiden tot meer (en betere) slaap. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je je minder suf voelt, wat ertoe kan leiden dat je je beter aan je trainingsroutine houdt, waardoor je meer endorfine ontwikkelt.

4. Sterker immuunsysteem

Aangeschoten zijn kan de immuunfunctie acuut onderdrukken – waardoor je kwetsbaarder wordt voor ziekteverwekkers – en chronisch drinken kan leiden tot ontstekingsreacties door het hele lichaam. Zelfs een eenmalige nacht van zwaar drinken kan het vermogen van je lichaam om infecties te bestrijden tot 24 uur belemmeren.

5. Minder calorieën

Als je meerdere drankjes per week drinkt, kan een ander voordeel van Dry January een afname van je totale calorie-inname zijn. Een standaard alcoholische drank bevat doorgaans ongeveer 150-200 calorieën, maar we voelen ons er niet verzadigder/voller door omdat er geen micronutriënten in zitten. Deze staan ​​bekend als ‘lege calorieën’. Alcohol zorgt er ook voor dat het lichaam denkt dat het hongeriger is dan het in werkelijkheid is door het ‘opreguleren’ van hongerhormonen en het neerwaarts reguleren van verzadigingssignalering.

6. Verbeterde besluitvorming

Het vermogen van alcohol om het beoordelingsvermogen aan te tasten, kan ertoe leiden dat je impulsieve voedselkeuzes maakt die op dat moment geweldig klinken. We kunnen wel zeggen dat we allemaal zijn verleid door een McDonald’s op weg naar huis na een avondje uit. En het is vaak niet zomaar een portie voor één, maar voor drie! Het is gemakkelijk om meer te consumeren dan we nodig hebben na een paar drankjes en dit kan ertoe bijdragen dat je je de dag erna down voelt.

7. Verbeterde denkpatronen

Alcohol verstoort de communicatieroutes van de hersenen en kan de manier waarop de hersenen werken beïnvloeden. Deze verstoringen kunnen stemming en gedrag veranderen en het moeilijker maken om helder te denken, en een break te nemen van alcohol kan leiden tot een verbeterd geheugen en cognitie.

Moet ik alcohol laten staan om af te vallen?

Voeding

Moet ik alcohol laten staan om af te vallen?

2021-05-06 10:00:07van Claire Muszalski

6 tips om van Dry January een succes te maken

1. ‘Uit het oog, uit het hart’

Wanneer je probeert een gewoonte te doorbreken, kan het verwijderen van dingen uit het zicht helpen om omgevingstriggers te verminderen en het leven een beetje gemakkelijker te maken. Haal die biertjes dus uit de koelkast en zet de wijn achterin de kast om de verleiding te verminderen.

2. Zorg voor evenwichtige maaltijden gedurende de dag

Kies voor een combinatie van vezelrijke koolhydraten en eiwitten. Regulering van de bloedsuikerspiegel is de hele dag van cruciaal belang, omdat je eerder naar alcohol hunkert als de bloedsuikerspiegel laag is. Snacks zijn onder andere yoghurt en fruit, een handvol noten met een glas melk of een sneetje toast met een ei erop.

3. Experimenteer met mocktailrecepten

Er zijn zoveel heerlijke mocktail-recepten die je kunt maken als je trek hebt.

4. Onderzoek naar niet-alcoholgerelateerde copingstrategieën

Als alcohol wordt gebruikt als copingmethode, kan het volledig loslaten van alcohol wanneer je niet in staat bent om ermee om te gaan ertoe leiden dat je je somber, hopeloos en geïsoleerd voelt. Als je je verveelt of je down voelt, overweeg dan niet-alcoholgerelateerde copingstrategieën, zoals een dagboek bijhouden, tekenen, een warme douche nemen, een frisse neus halen of naar muziek luisteren.

5. Zoek een ‘verantwoordingspartner’

Onderzoek toont aan dat het hebben van iemand die je verantwoordelijk houdt een geweldige manier is om ervoor te zorgen dat je je aan je doelen houdt en niet ‘toegeeft’ aan driften.

6. Mix je routine

Als je elke dag na het werk een drankje drinkt om te ontstressen, waarom zou je dan niet overwegen om op weg naar huis naar de sportschool te gaan? Deze eenvoudige verandering in routine kan wonderen doen om je te helpen elke drang te weerstaan en je gewoonten ten goede te veranderen!

Bericht om mee naar huis te nemen

Wat ons betreft zijn er weinig nadelen aan een deelname aan Dry January. Zelfs als je maar een maand stopt met drinken, kan het op de lange termijn gezondheidsvoordelen opleveren door als springplank te dienen om je algehele relatie met alcohol te heroverwegen. En als de maand goed gaat en je ervoor kiest om flink te minderen of voorgoed te stoppen met drinken, dan is dat ook een succes. Het draait allemaal om hoe je je voelt – in je hoofd en je lichaam – en wat je wilt doen. Proost!

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

12 eenvoudige manieren om de eiwitinname te verhogen

Voeding

12 eenvoudige manieren om de eiwitinname te verhogen

2021-12-17 07:00:04van Claire Muszalski

9 voedingsmiddelen met veel leucine

Voeding

9 voedingsmiddelen met veel leucine

2021-12-11 07:00:30van Liam Agnew

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

Voeding

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

2021-12-09 09:45:45van Alice Pearson


  1. Health risks and benefits of alcohol consumption. (2000). Alcohol research & health : the journal of the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, 24(1), 5–11.


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert