Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Haal meer uit je rustdagen | Niet alle progressie vindt plaats in de gym

Haal meer uit je rustdagen | Niet alle progressie vindt plaats in de gym
Lauren Dawes
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Wanneer je hard werkt aan een specifiek fitnessdoel, kan het gemakkelijk zijn om je alleen maar te focussen op wat er in de sportschool gebeurt - en vergeet je dat veel van de vooruitgang daadwerkelijk daarbuiten plaatsvindt.

Je lichaam een ​​pauze geven is eigenlijk net zo belangrijk als het in het de sportschool flink op de proef te stellen, misschien zelfs wel belangrijker als je blessures wilt voorkomen. Rustdagen zouden een belangrijke plek moeten hebben in ieder zijn trainingsroutine.

Wat te doen op je rustdag

Blijf gehydrateerd

Ervoor zorgen dat je voldoende drinkt is altijd belangrijk, maar het is vooral de sleutel tot het bevorderen van herstel - dus doe  een extra inspanning om je fles water op rustdagen bij te vullen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het op peil brengen van je vochtbalans na het sporten van vitaal belang is voor het herstellen van elektrolyten die je verliest door zweet. Veel experts raden dan ook aan om natrium en kalium in rehydratatiedranken op te nemen.(1)

Wil je een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je dit doet? Bekijk dan onze 100% essentiële elektrolytmix.

Eet goed

Het is een vrij gangbare logica dat de brandstof die je in de tank doet een direct effect heeft op hoe goed je lichaam kan presteren. Je hebt niet alleen voldoende eiwitten nodig om je spieren precies te geven wat ze nodig hebben om te groeien en te herstellen na een zware sessie(2), maar het is belangrijk dat je ook veel koolhydraten binnenkrijgt ... dat is niet precies wat iedereen graag hoort.

Koolhydraten zijn de sleutel tot herstel, omdat ze helpen om spierglycogeenvoorraden te herstellen die tijdens de training zijn uitgeput, waardoor de reguliere spierfunctie wordt hersteld.(1,3)

Veel studies hebben aangetoond dat de meest effectieve supplementen na herstel zowel eiwitten als koolhydraten bevatten(4), wat precies is wat je krijgt in onze Extreme Recovery Blend of All-in-One Perform Bar.

Aanvulling op je essentiële vitaminen en mineralen kan ook erg nuttig zijn om je van sessie tot sessie op je best te houden, omdat vitamine C bijvoorbeeld helpt het immuunsysteem te ondersteunen - vooral na intensieve training.(5) Plus, voedingsstoffen zoals vitamine D , calcium en kalium spelen allemaal een belangrijke rol in onze spierfunctie.(6)

Multivitamine tabletten zoals onze Daily Multivitamin zijn een geweldige manier om alle onze benodigde vitaminen en mineralen op een eenvoudige en handige manier te binnen te krijgen.

Jezelf even uitzetten

Soms is het beste voor je vooruitgang in de sportschool om jezelf een volledige pauze te geven - en ja, dat houdt absoluut in dat je niet van de bank af gaat.

Uitschakelen en een stap terug doen van alle herhalingen en sets zal je ook helpen om je geest rust te geven, wat ongetwijfeld net zo belangrijk is als je lichaam een ​​pauze gunnen. Als je merkt dat je routine oud en repetitief wordt, of dat je het steeds moeilijker vindt om jezelf te motiveren om in de eerste plaats naar de sportschool te gaan, dan is tijd weg van de sportschool wat je misschien juist net nodig hebt.

Gun jezelf de ruimte om te ontspannen en onthoud dat training iets is waarvan je moet genieten en niet alleen maar een of ander karwei om doorheen te komen. Als je na een tijdje weer gaat sporten, garanderen we dat je bereid bent om verder te gaan en in staat bent om meer uit je training te halen - veel meer dan als je jezelf dag na dag door sessies heen sleept waar je er gewoon niet helemaal bij bent.

  1. Bishop, P. A., Jones, E., & Woods, A. K. (2008). Recovery from training: a brief review: brief reviewThe Journal of Strength & Conditioning Research22(3), 1015-1024.
  2. Protein contributes to the growth and maintenance of muscle mass.
  3. Carbohydrates contribute to the recovery of normal muscle function after highly intensive and/or long lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle. The beneficial effect is obtained with the consumption of carbohydrates, from all sources, at a total intake of 4 g per kg body weight, at doses, within the first 4 hours and no later than 6 hours, following highly intensive and/or long-lasting physical exercise leading to muscle fatigue and the depletion of glycogen stores in skeletal muscle.
  4. Ivy, J. L., Goforth Jr, H. W., Damon, B. M., McCauley, T. R., Parsons, E. C., & Price, T. B. (2002). Early postexercise muscle glycogen recovery is enhanced with a carbohydrate-protein supplementJournal of Applied Physiology93(4), 1337-1344.
  5. Vitamin C contributes to maintenance of the normal function of the immune system during and after intense physical exercise.
  6. Vitamin D, calcium, and potassium contribute to normal muscle function.
Lauren Dawes
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Lauren is afgestudeerd in de Engelse literatuur en afkomstig uit het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Ze is altijd al dol geweest op zwemmen, heeft de afgelopen jaren de power van krachttraining ontdekt en geniet enorm van haar wekelijkse yogales.

In de weekenden kookt of eet ze meestal een soort van brunch en geniet ze van het uitproberen van nieuwe recepten met haar huisgenoten. Ze gelooft heilig in het evenwicht tussen de sportschool en af en toe een lekkere gin.

Lees hier meer over de ervaring van Lauren.

myprotein