Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is pollenvoedselsyndroom en hoe de effecten te verminderen?

Wat is pollenvoedselsyndroom en hoe de effecten te verminderen?
Claire Muszalski
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Pollenvoedselsyndroom, ook bekend als het orale allergiesyndroom, is een overgevoeligheidsreactie die optreedt wanneer sommige mensen fruit, groenten, noten of kruiden eten.(1) Het veroorzaakt meestal jeuk aan de tong, lippen en mond na het eten van bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Hoewel we vaak horen over allergieën bij ander voedsel, zoals gluten of zuivel, presenteert het pollenvoedselsyndroom zich iets anders en kan het zich op elk moment ontwikkelen.

Spring naar:

Pollenvoedselsyndroom

Wat is het?

Pollenvoedselsyndroom treedt op wanneer het lichaam reageert op eiwitten in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen en komt vaak voor bij mensen die ook allergische symptomen van pollen vertonen.(1) Allergische reacties treden op op basis van de eiwitten in deze voedingsmiddelen en zijn vaak beperkt tot het gezicht en de mond, maar kunnen in zeldzame gevallen meer systemische allergische reacties veroorzaken.(2) Deze plantaardige eiwitten zijn net als de polleneiwitten die hooikoortsallergie veroorzaken, waardoor het lichaam een ​​soortgelijke reactie veroorzaakt.

Pollenvoedselsyndroom komt minder vaak voor bij jonge kinderen en kan zich ontwikkelen na jarenlang zonder problemen voedsel te hebben gegeten. Gekoppeld aan hooikoorts, is de kans groter dat het pollenvoedselsyndroom zich ontwikkelt bij oudere kinderen, tieners en volwassenen die allergisch zijn voor pollen.(3)

Symptomen

Symptomen van het pollenvoedselsyndroom zijn jeuk aan de lippen, tong, keel en de binnenkant van de mond. Sommige mensen ervaren ook zwelling en mensen met ernstigere reacties kunnen netelroos of piepende ademhaling krijgen.

Voedsel dat het pollenvoedselsyndroom kan veroorzaken

Stuifmeel in voedingsmiddelen die het pollenvoedselsyndroom kunnen veroorzaken, zijn onder meer berkenpollen, graspollen, ambrosiapollen, bijvoetpollen, timotheegraspollen en boomgaardgraspollen.(4) Hier zijn enkele van de meest voorkomende voedingsmiddelen die verband houden met het pollenvoedselsyndroom, op basis van elk type van stuifmeel.

  • Voedingsmiddelen die berkenpollen bevatten: appels, amandelen, abrikozen, wortelen, selderij, kersen, hazelnoten, kiwi's, perziken, peren, pruimen(3)
  • Voedingsmiddelen die graspollen bevatten: selderij, meloenen, sinaasappels, perziken, tomaten
  • Voedingsmiddelen die ambrosiapollen bevatten: bananen, pompoen, komkommers, meloenen, zonnebloempitten, courgette(3)
  • Voedingsmiddelen die bijvoetpollen bevatten: paprika, bloemkool, snijbiet, venkel, knoflook, ui(4)
  • Voedingsmiddelen die timotheegras of boomgaardgras bevatten: sinaasappels, perziken, tomaten, watermeloen, aardappelen(4)
Pollenvoedselsyndroom

Advies

Omdat voedselallergieën optreden als een reactie op de eiwitten in voedingsmiddelen, kan het verwarmen van het voedsel de eiwitten afbreken en ze veiliger maken om te eten. Ingeblikte groenten en fruit zijn vaak veilig vanwege de hitte die wordt gebruikt bij het inmaakproces. Je kunt zelfs de eiwitten in de magnetron afbreken om je gevoeligheid te verminderen. Voedingsmiddelen die niet geschikt zijn om te verwarmen, zoals bananen of meloen, kunnen beter worden vermeden als ze significante symptomen veroorzaken.

Omdat noten eiwitrijker zijn dan de meeste soorten fruit of groenten, zijn ze mogelijk niet veilig, zelfs niet als ze worden gekookt of geroosterd. Houd je symptomen in de gaten en overleg met je huisarts of u een EpiPen moet dragen voor ernstige reacties. De meeste mensen kunnen de symptomen onder controle houden met antihistaminica.

Hoe kun je met dit in gedachten eten?

Als je slechts milde symptomen van het pollenvoedselsyndroom hebt, kun je manieren vinden om toch van de meeste plantaardige voedingsmiddelen te genieten. Het roosteren van groenten of het gebruik van groenten die geassocieerd zijn met het pollenvoedselsyndroom in soepen of stoofschotels zal de eiwitten afbreken. Stomen, roerbakken of in de magnetron tot het heet is, kan ook werken.

Als fruit ervoor zorgt dat je symptomen van orale allergie ervaart, kies dan ingeblikte versies boven verse. Bevroren fruit kan nog intacte eiwitten bevatten, dus dit moet ook worden vermeden. Schil en zaden bevatten vaak eiwitten die reacties veroorzaken, dus maak vervangingen zoals appelmoes in plaats van rauwe appels.

Pollenallergieën komen seizoensgebonden voor en je kunt in deze maanden van het jaar meer intense symptomen opmerken.(4) Als je merkt dat je symptomen slechts in bepaalde periodes van het jaar oplaaien, moet je extra voorzichtig zijn en de rauwe vormen van deze voedingsmiddelen vermijden.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel het pollenvoedselsyndroom misschien eng klinkt, ervaren de meeste mensen slechts milde symptomen en zijn anafylactische reacties zeldzaam.(4) Door voedsel op de juiste manier te koken en schillen of zaden te vermijden, is het voor veel mensen mogelijk om nog steeds te genieten van voedzame groenten en fruit. Houd bij welke voedingsmiddelen je het meest beïnvloeden en neem altijd contact op met je huisarts als je merkt dat je symptomen erger worden.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein